Avtohtoni krško-poljski prašič

Meso krškopoljskega prašiča je bilo v preteklosti osnova za izdelavo kranjske klobase. Izvorno območje krškopoljskega prašiča se pokriva z okolišem, kjer pridelujejo cviček. Danes je reja krškopoljskega prašiča razširjena v vseh regijah Slovenije.

Krškopoljski prašič je srednje velika pasma. Za pasmo je značilen neprekinjen bel pas čez pleča in sprednje noge, bele barve naj bi bila tudi rilčeva plošča. Preostali del telesa je črn. Glava je srednje velika, z visečimi, srednje dolgimi ušesi in nekoliko konkavnim nosnim profilom. Trup je širok in ne preglobok, hrbet dolg, širok in raven, pleča močna in zaprta ter stegna široka, polna in globoka. Ščetine so močne in ravne ter na obarvanih delih telesa temne.

Razvoj pasme

Prvi znani zapis o pasmi sega v sredino 19. stoletja. Na populacijo so vplivale tudi druge prisotne pasme prašičev na tem območju. Obširneje je pasmo opisal in tudi poimenoval Rohrman v Kmetijskih novicah leta 1899. Med drugim je zapisal, da so prašiči na Krškem polju po zunanjosti, barvi in drugih lastnostih zelo izenačeni in da se jih zlahka loči od ostalih pasem. Po drugi svetovni vojni je bila pasma krškopoljski prašič ogrožena zaradi vpeljevanja modernih pasem, omejevanja območja reje in pomanjkanja plemenskih merjascev.

Značilnosti pasme

Krškopoljski prašič je prilagojen skromnim pogojem reje. Odlikujejo ga dobra ješčnost, velika sposobnost prireje masti in dobra kakovost mesa. Pasma je izredno odporna, ima dobre materinske lastnosti in srednje dobro plodnost. Primerna je tudi za rejo na prostem. Po temperamentu so zelo mirne živali. Maščobnokislinska sestava mesa in slanine krškopoljskega prašiča, vzrejenega na tradicionalen način (vključno s pašo), ugodneje vpliva na zdravje ljudi kot meso in slanina pitancev modernih pasem.

Ali ste vedeli? Meso krškopoljskega prašiča je bilo osnova za kranjsko klobaso.

Načini in namen reje

Prevladuje ekstenzivna hlevska reja v kombinaciji z izpustom ali pašo. Pasma je namenjena prireji kakovostnega mesa in slanine. Meso je še posebej okusno, saj ima več medmišične maščobe. Meso je primerno za neposredno uporabo (pečenke) ali za predelavo v suhomesnate izdelke (salame, klobase, pršut …). Slanina se uporablja za pripravo zaseke in ocvirkov.

Ohranjanje

V Sloveniji se velikost populacije krškopoljskega prašiča v zadnjih letih povečuje. Glede na merila ogroženosti spada populacija med ogrožene pasme. V zadnjih letih je precej zanimanja za rejo krškopoljskih prašičev. Cenjen postaja tudi izven izvornega območja reje. Rejci se odločajo za pitanje krškopoljcev za samooskrbo gospodinjstev s suhomesnatimi izdelki, kakovost mesa pa je vse bolj priznana tudi med slovenskimi gostinci.

Edini avtohtoni slovenski prašič

RID ploscki zivali 7

Meso krškopoljskega prašiča je bilo osnova za kranjsko klobaso.

Izdelki kraško-poljskega prašiča Od nekdaj domače

Izdelki Od nekdaj naše so na policah posebej označeni, poiščite pa jih tudi v Spletni trgovini Mercator.

 • BIO DOMAČA MAST KRŠKOPOLJSKEGA PRAŠIČA

  pakirana, Kmetija Žgajnar

 • BIO DOMAČI OCVIRKI V MASTI KRŠKOPOLJSKEGA PRAŠIČA

  pakirani, Kmetija Žgajna

 • BIO KLOBASA KRŠKOPOLJSKEGA PRAŠIČA

  pakirana,
  Kmetija Žgajnar

 • BIO SUHA PANCETA KRŠKOPOLJSKEGA PRAŠIČA

  pakirana,
  Kmetija Žgajnar

 • BIO SUHA SALAMA KRŠKOPOLJSKEGA PRAŠIČA

  pakirana,
  Kmetija Žgajnar

 • KLOBASA KRŠKOPOLJSKEGA PRAŠIČA

  za kuhanje, pakirana,
  KZ Sevnica

 • PANCETA KRŠKOPOLJSKEGA PRAŠIČA

  pakirana, KZ Sevnica

 • PREKAJENA ŠUNKA KRŠKOPOLJSKEGA PRAŠIČA

  pakirana, KZ Sevnica

 Poskusite linijo avtohtonih izdelkov Radi imamo domače.

Vstopite v spletno trgovino

Recept - toč s polento

RID recepti 1080x1080 2

Toč je primorska jed, malce podobna golažu, v kateri pa običajno kraljujeta pršut in refošk ali teran. Ob toču največkrat postrežejo kruh, krompir ali polento, ki se nato pomaka vanj - od tod tudi ime jedi, saj “točanje” pomeni pomakanje.

Na recept

Nazaj na vstopno stran Od nekdaj naše

Nazaj