Jablane starih sort

Jablana je drevo, ki ga imam tradicionalno skoraj vsak slovenski vrt. Domača jabolka odtrgana iz drevesa so najboljša, še posebej, če gre za staro slovensko sorto jabolk. Jih poznate?

Dolenjska voščenka

Dolenjska voščenka je slovenska avtohtona (domača) sorta, ki je nastala kot naključni sejanec iz domačega genskega materiala. V začetku 20. stoletja je bila precej razširjena v okolici Litije, Sevnice, Krškega, Brežic in Novega mesta. Poznana je še pod imenoma sevniška voščenka in dolenjka. Nekoč je bila zelo cenjena sorta jabolk, saj je tudi v zelo dobrih in s sadjem bogatih letih ni bilo težko prodati. Poleg okusnosti in prijetne arome plodov pa ima dolenjska voščenka tudi nekaj slabosti. Pri tem velja izpostaviti njeno nagnjenost k izmenični rodnosti ter občutljivost ploda za otiske. Slednje onemogoča prevoz plodov na večje razdalje. Plod je ploščato okrogle oblike in ob zrelosti zeleno rumeno obarvan. Kasneje se obarva intenzivno rumeno in postane voskast, po čemer je sorta tudi dobila ime. Čas zorenja je okoli 20. septembra.

Če bi dolenjska voščenka lahko govorila, bi povedala ...

RID ploscki jabkaYT

Za ogled videa kliknite na sliko!

Redka slovenska avtohtona vrsta jablane, ki se spremeni v najslajši jabolčnik in nikoli ne pade daleč od drevesa. 

Ali ste vedeli? Nekoč je bila dolenjska voščenka zelo cenjena sorta jabolk, saj je tudi v zelo dobrih in s sadjem bogatih letih ni bilo težko prodati.

Goriška sevka

Sorta goriška sevka skupaj z dolenjsko in gorenjsko voščenko predstavlja tri avtohtone slovenske jablanove sorte, ki so nastale pri nas iz našega genskega materiala samoniklo, brez načrtnega križanja.

Goriška sevka kot naključni sejanec izvira iz vasi Seuce v Benečiji. Drevo goriške sevke raste zelo bujno. Na bolezni kot sta škrlup in pepelasta plesen goriška sevka ni občutljiva. Zarodi zgodaj in doseže polno rodnost že v četrtem ali petem letu rasti. Kasneje je rodnost relativno nestabilna. Zori konec septembra oz. prve dni oktobra. Plod je ob zrelosti svetlo rumene osnovne barve, ki na sončni strani postane rdeče prižasta do skoraj popolnoma rdeča. Tudi meso je tik pod kožo nekoliko rdečkasto. Oblika plodov je okrogla do rahlo podolgovata. Plodovi so sladki in vsebujejo malo kisline. Dobra stran sorte je dokajšnja trpežnost plodov, saj ti niso občutljivi na otiske in se dobro skladiščijo. V navadni sadni kleti lahko zdržijo tudi do junija.

Izdelki iz jabolk Od nekdaj domače

Izdelki Od nekdaj naše so na policah posebej označeni, poiščite pa jih tudi v Spletni trgovini Mercator.

 Poskusite linijo avtohtonih izdelkov Radi imamo domače 

Vstopite v spletno trgovino

Nazaj na vstopno stran Od nekdaj naše

Nazaj