Radi imamo domače skozi oči gastronomskih regij

Zapis je del projekta: Radi imamo domače.

V letu 2021 je Slovenije Evropska gastronomska regija, kar je strateško in vsebinsko tesno povezano z našo strategijo Radi imamo domače, katere cilje je skrbeti za razvoj lokalnih skupnosti, izobraževati in vzgajati potrošnike o pomembnosti podpore lokalnemu gospodarstvu, spodbujati kulinarično raznolikost in ohranjati tradicijo. Zato smo uradni podpornik kampanje Slovenija, evropska gastronomska regija, ki jo vodi STO (Slovenska turistična organizacija). Skozi letošnje leto bomo v Mercatorju predstavili ponudbo izdelkov Radi imamo domače skozi oči 12 izdelčno najbolj zastopanih gastronomskih regij.

Gastronomske regije Slovenije

Gastronomske regije Slovenije so zaključena kulturno-geografska območja, kjer je koncentracija določenega števila jedi največja in omogoča njihovo zamejevanje. V teh 24 regijah je po nekaterih dopolnitvah danes 365 značilnih lokalnih in regionalnih jedi ter pijač. Kdor bi hotel spoznati najbolj prepoznavne jedi in pijače, bi lahko 365 dni okušal vsak dan nekaj drugega.

Decembra vam predstavljamo gastronomsko regijo Prekmurje.

Banner regije Zemljevid Prekmurje 770x400px

24 gastronomskih regij:
1. Ljubljana in njena okolica 2. Dolenjska, Kočevska, 3. Notranjska 4.Bela krajina 5. Kozjansko 6. Haloze, svet pod Donačko goro in Bočem, Ptujsko polje 7. Posavje in Bizeljsko 8. Prlekija 9. Prekmurje 10. Slovenske gorice 11. Maribor, Pohorje, Dravska dolina, Kozjak 12. Celje, Spodnja Savinjska in Šaleška dolina, Laško 13. Koroška 14. Zgornja Savinjska dolina 15. Zasavje 16. Gorenjska 17. Rovtarsko, Idrijsko, Cerkljansko 18. Dolina Soče 19. Goriška brda 20. Goriška 21. Vipavska dolina 22. Kras 23. Slovenska Istra 24. Brkini, Kraški rob

Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače

Pod okriljem projekta Radi imamo domače mesečno predstavljamo značilne regijske recepte, ki jih iz izdelkov Radi imamo domače za nas pripravljata mlada in kreativna kuharska mojstra Tjaša in Blaž, bolj poznana kot Midva kuhava.

Na ta način spoznavamo Slovenijo skozi oči regionalne gastronomije in tradicije. Vse to pa preprosto zato, ker imamo radi domače.

Skupaj bomo spoznali kar 12 gastronomskih regij Slovenije.

  • Prekmurje

    Spoznajte gastronomske značilnosti Prekmurja.

  • Dolina Soče

    Spoznajte gastonomske značilnosti doline Soče.

  • Slovenska Istra

    Spoznajte značilnosti gastronomske regije Slovenka Istra.

  • Kozjansko

    Spoznajte značilnosti gastronomske regije Kozjansko.

  • Rovtarsko, Idrijsko, Cerkljansko

    Spoznajte gastronomske značilnosti regije Rovtarsko, Idrijsko, Cerkljansko.

  • Ljubljana in njena okolica

    Spoznajte gastronomske značilnosti Ljubljanske regije in njene okolice.

  • Maribor, Pohorje, Dravska dolina in Kozjak

    Spoznajte gastronomske značilnosti regije Maribor, Pohorje, Dravska dolina in Kozjak.

  • Notranjska

    Spoznajte gastronomske značilnosti Notranjske.

  • Gorenjska

    Spoznajte značilnosti gastronomske regije Gorenjska.

  • Posavje in Bizeljsko

    Spoznajte značilnosti gastronomske regije Posavje in Bizeljsko.

  • Celje, Spodnja Savinjska in Šaleška dolina, Laško

    Spoznajte značilnosti gastronomske regije Celje, Spodnja Savinjska in Šaleška dolina ter Laško.

  • Dolenjska in kočevska regija

    Spoznajte značilnosti Dolenjske in Kočevske gastronomske regije. 

Vas zanima več o projektu Radi imamo domače?

Spoznajte naše srčno predane partnerje