Radi imamo domače skozi oči gastronomskih regij

Zapis je del projekta: Radi imamo domače.

V letu 2021 je Slovenije Evropska gastronomska regija, kar je strateško in vsebinsko tesno povezano z našo strategijo Radi imamo domače, katere cilje je skrbeti za razvoj lokalnih skupnosti, izobraževati in vzgajati potrošnike o pomembnosti podpore lokalnemu gospodarstvu, spodbujati kulinarično raznolikost in ohranjati tradicijo. Zato bomo skozi letošnje leto v Mercatorju predstavili ponudbo izdelkov Radi imamo domače skozi oči 12 izdelčno najbolj zastopanih gastronomskih regij.

Gastronomske regije Slovenije

Gastronomske regije Slovenije so zaključena kulturno-geografska območja, kjer je koncentracija določenega števila jedi največja in omogoča njihovo zamejevanje. V teh 24 regijah je po nekaterih dopolnitvah danes 365 značilnih lokalnih in regionalnih jedi ter pijač. Kdor bi hotel spoznati najbolj prepoznavne jedi in pijače, bi lahko 365 dni okušal vsak dan nekaj drugega.

Banner regije 770x400px 8

24 gastronomskih regij:

1. Ljubljana in njena okolica 2. Dolenjska, Kočevska, 3. Notranjska 4.Bela krajina 5. Kozjansko 6. Haloze, svet pod Donačko goro in Bočem, Ptujsko polje 7. Posavje in Bizeljsko 8. Prlekija 9. Prekmurje 10. Slovenske gorice 11. Maribor, Pohorje, Dravska dolina, Kozjak 12. Celje, Spodnja Savinjska in Šaleška dolina, Laško 13. Koroška 14. Zgornja Savinjska dolina 15. Zasavje 16. Gorenjska 17. Rovtarsko, Idrijsko, Cerkljansko 18. Dolina Soče 19. Goriška brda 20. Goriška 21. Vipavska dolina 22. Kras 23. Slovenska Istra 24. Brkini, Kraški rob

Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače

Pod okriljem projekta Radi imamo domače mesečno predstavljamo značilne regijske recepte, ki jih iz izdelkov Radi imamo domače za nas pripravljata mlada in kreativna kuharska mojstra Tjaša in Blaž, bolj poznana kot Midva kuhava.

Na ta način spoznavamo Slovenijo skozi oči regionalne gastronomije in tradicije. Vse to pa preprosto zato, ker imamo radi domače.

Skupaj bomo spoznali kar 12 gastronomskih regij Slovenije.

Dolenjska in Kočevska regija

Januarja vam predstavljamo Dolenjsko in Kočevsko regijo ter značilne recepte. Ste se že preizkusili v njihovi pripravi?

Več o Dolenjski in Kočevski regiji pa si lahko preberete tudi v prilogi Financ - Agrobiznis.

povanca 770x400px

Povanca

Specialiteta Dolenjske ter Kočevske regije je tudi prosena kaša, ki se lahko je na tisoč in en način. Posebej okusna pa je povanca - zavitek iz prosene kaše, skute in rozin. Odličen je.

Na recept
fizolovi struklji 770x400px

Fižolovi štruklji na praženem zelju

Kombinacija fižola, ocvirkov in kislega zelja je zimzelena slovenska kombinacija. Kulinarično iznajdljivi Dolenjci in Kočevci so zakuhali cel kup receptov na fižolovo vižo in med najimenitnejše zagotovo spadajo fižolovi štruklji.

Na recept
cespljeva kasa 770x400px

Češpljeva kaša

Dolenjska regija je polna izjemnih kulinaričnih dobrot, med katerimi je seveda tudi ajdova kaša. Ajdova kaša iz tega recepta je bogatega okusa na račun medenega sirupa s suhimi slivami, odlična domača skuta pa poskrbi za svežino in kremno teksturo.

Na recept

Slovenske gastronomske regije v prilogi Financ - Agrobiznis

Posamezne gastronomske regije Slovenije predstavljajo tudi Finance v prilogi Agrobiznis. Preberite si prispevke o posamezni regiji.

Dolenjska in Kočevska

Vas zanima več o projektu Radi imamo domače?

Spoznajte naše srčno predane partnerje