Maribor, Pohorje, Dravska dolina in Kozjak

Maribor, Pohorje, Dravsko in Kozjak, ki so znani po odličnem vinu in vinskih kleteh. V sami prestolnici te pokrajine raste najstarejša trta Žametovka, ki že 450 let vsako leto zapored rodi sladke sadove za izvrstno vino. Ta gastronomska regija pa ni poznana le po tem, ampak tudi po kulinariki. Pohvali se z značilnimi slanimi in sladkimi okusi, kot so žganci in pohorska omleta. Junija boste lahko na našem Instagramu spoznavali še več jedi s te regije, zato nas pozorno spremljajte tudi tam.

Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače

Spoznajte in skuhajte recepte regije Maribor, Pohorje, Dravsko in Kozjak.

kisla juha full 3

Štajerska kisla juha

Štajerska kisla juha je tradicionalna enolončnica, ki v izvirniku vsebuje bolj pozabljene kose prašička - parkle, rep in uhlje, ter kis, ki ji daje značilen okus, pa tudi ime. Običajno se ta župa znajde na meniju, ko je za nami dolga in divja noč ali pa ob zaključku kake bolj žejne gostije.

Na recept
pohorski zganci full 4

Pohorski žganci s kislo repo in zeljem

Praktično vsaka slovenska regija ima svojo različico žgancev. Koruzno-krompirjevi žganci, ali olbič, kot jim pravijo na Štajerskem, združujejo odličen okus koruznih žgancev in prijetno mehko teksturo krompirjevih.

Na recept
mlecna juha full 2

Štajerska mlečna juha

V štajersko mlečno juho tradicionalno spada kislo mleko, a se v njej odlično znajde tudi jogurt, kar dokazuje tale okusna juha.

Na recept
pohorska omleta full 2

Pohorska omleta

Pohorska omleta je v primerjavi z mnogimi drugimi slovenskimi tradicionalnimi jedmi relativno mlada - prva je nastala leta 1950. To ikonično sladico je ušpičil g. Viljem Račič, upravnik Železničarskega doma na prelepem Pohorju.

Na recept

Nazaj na izhodiščno stran o gastronomskih regijah Radi imamo domače

Gasronomske regije