Prekmurje

December nas bo ponesel na skrajni severovzhodni del Slovenije, v Prekmurje. Osrčje prekmurske regije so njeni prijazni ljudje, neokrnjena narava, zdravilne vode in zdravilišča. Vsem poznana sta tudi prekmurska gibanica in bograč. 

Nekoliko manj znane, a še vedno odlične jedi pa so: ajdova zlevanka, langaš s kislo smetano, hrenom in tünko, ocvirkove pogačice, pereci in tlačenka v solati. S slednjimi jedmi se lahko pobližje seznanite na našem Instagramu in Facebooku. Tjaša in Blaž iz Midva kuhava pa vam jih bosta še natančneje predstavila.

Uporabljala bosta izdelke slovenskih dobaviteljev in pridelovalcev iz linije izdelkov Radi imamo domače. 

Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače

Spoznajte in skuhajte recepte iz Prekmurja.

tlacenka v solati 8

Tlačenka v solati

Tlačenka je ikona kulinaričnega Prekmurja. Tam jo poznamo pod imenom žujca ali prezvuršt, tradicionalno pa se postreže z bučnim oljem in čebulo.

Na recept
pereci 1

Pereci

Pereci so eden izmed številnih kulinaričnih zakladov Prekmurja, ki so k nam prišli preko meje z Madžarsko. Gre za kvašeno pecivo, zavito v venčke ali navito na trstiko, ki tradicionalno krasi praznično obložene mize.

Na recept
ocvirkove pogacice 1

Ocvirkove pogačice

Ocvirkove pogačice so priročen in mehek prigrizek, ki se prileže ob dobrem vinu in dobri družbi.

Na recept
langas 7

Langaš s kislo smetano, hrenom in tünko

Langaš je pravi težkokategornik prekmurske kuharije, saj ga je težko premagati. V divjini ga najdemo v več različicah, glede na njegovo osnovo - krompirjev, s kislo smetano ali pa z jogurtom.

Na recept
zlevanka 5

Ajdova zlevanka

Zlevanka (zlejvanka) je preprosta in slastna prekmurska jed, ki jo je enostavno pripraviti. Tradicionalno po njej pokapajo bučno olje, midva pa sva jo obogatila s sadnim jogurtom in slivovo marmelado.

Na recept

Nazaj na izhodiščno stran o gastronomskih regijah Radi imamo domače

Gasronomske regije