Ljubljana in njena okolica

Julija vam predstavljamo slovensko prestolnico in njeno okolico. Ljubljana že vrsto let ponuja raznoliko hrano, ki navdušuje tako turiste kot domačine. Na tem območju so znane tri vrste štrukljev, ki klasične štruklje zapeljejo na svoj edinstveni način. Prav tako boste lahko okusili janško vezivko in ljubljanske palačinke, odlične sladice, ki bodo razveselile vso družino.

Spremljajte nas na našem Instagramu, kjer bomo vsak petek objavili recept Tjaše in Blaža iz Midva kuhava. V vseh receptih uporabljamo izdelke iz linije Radi imamo domače, med katerimi so tudi sezonske maline in borovnice, ki bodo kot nalašč za poletne dni.

Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače

Spoznajte in skuhajte recepte Ljubljane in okolice.

ljubljanski strukelj full 7

Ljubljanski štrukelj

Recept za ljubljanski štrukelj je prva objavila Magdalena Pleiweis v prvi izdaji Slovenske kuharice, ki je v Ljubljani izšla leta 1868. V prvi izdaji in poznejših ponatisih se sladica še imenuje ljubljanski štrudelj, šele v dopolnjenih izdajah Felicite Kalinškove pa dobi ime ljubljanski štrukelj.

Na recept
ljubljanske palacinke full 4

Ljubljanske palačinke

Gratinirane palačinke svoj dom najdejo v praktično vsakem gospodinjstvu. Gre za preprosto, a odlično sladico, ki razveseli od mladega do starega. Če v gratinirane skutine palačinke stlačimo še svež pehtran, pa dobimo jed, ki je nastala na zeljniku naše prestolnice - ljubljanske skutine palačinke.

Na recept
janska vezivka full 2

Janška vezivka s češnjevo marmelado

Janška vezivka je praznični beli kruh, značilen za vzhodno obrobje Ljubljane. Odlikuje ga nežna mehkoba in testeni okraski na vrhu hlebčka.

Na recept
jabolcni struklji full 6

Jabolčni štruklji

Kuhani jabolčni štruklji so odlična Ljubljanska jed, ki po okusu spominja na jabolčni štrudelj, le da jo odlikuje mehko kuhano vlečeno testo.

Na recept
ajdovi orehovi struklji full 10

Ajdovi štruklji z orehi

Če se potepaš po Sloveniji, te praktično v vsaki vasi čaka drugačen štrukelj. Bogati in mehki ajdovi štruklji z orehi pa spadajo v samo sredino naše kulinarično bogate države - v Osrednjeslovensko regijo.

Na recept

Nazaj na izhodiščno stran o gastronomskih regijah Radi imamo domače

Gasronomske regije