Najboljši sosed že 70 let

Če že gre za trgovsko vrečko, potem je logično, da je ta Mercatorjeva,« pojasni pisatelj Tadej Golob. »Moj Mercator je moj najboljši sosed,« pove pevec skupine Dan D Tomislav Jovanović. »Vsak ima svojo (Mercatorjevo trgovino),« je prepričan arhitekt Anton Pibernik, soavtor Maxija. 70 let je dolga doba, Mercator pa je prav toliko časa pomemben del naših življenj.

Mercator najboljsi sosed anton pibernik 324 324
g. Anton Pibernik

Pred sedmimi desetletji, leta 1949, je bilo ustanovljeno podjetje na debelo Živila Ljubljana, predhodnik Skupine Mercator.

Mercator najbolsji sosed 1 720 500

Štiri leta kasneje, leta 1953, je podjetje svoje poslovanje razširilo na zunanjo trgovino in se preimenovalo v Mercator – ime je bilo izbrano na javnem razpisu.

Je pa dobr za naša komuna, da ma Mercator štacuna!

Mercator najbolsji sosed 2 720 500

V 60. letih prejšnjega stoletja je sledila velika širitev in število prodajaln se je povzpelo na 216, od tega kar 10 samopostrežnih.

Mercator najboljsi sosed 3 720 500

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja so se postavljali temelji za razvoj sodobne podobe in dejavnosti družbe Mercator. Po združitvi različnih organizacij združenega dela se je poenotila podoba trgovin, ki so dobile tudi znak M.

Leta 1998 je Mercator uvedel lastno trgovsko znamko, kartico zvestobe Mercator Pika in prvo spletno trgovino z izdelki za dnevno rabo v Sloveniji. Nastal je še danes značilni logotip M.

V 90. letih je Mercator kapitalsko povezal različne družbe, kar je začetek koncernske organiziranosti in imena Poslovni sistem Mercator.

Leta 2007 je Mercator predstavil prve samopostrežne blagajne Tik Tak v Sloveniji in zamenjal dobršen del tolarjev v novo valuto - evro. Sledile so strukturne spremembe in odprodaja nestrateških dejavnosti, Mercator se je kapitalsko konsolidiral.

Po širitvi na trge v regiji je Mercator leta 2014 postal del koncerna Agrokor.

Leta 2016 je Mercator prvi v Sloveniji in v regiji predstavil storitev M Sken. Isto storitev z aplikacijo M Sken Mobile omogoča tudi na pametnem mobilnem telefonu.

Leta 2017 sledi predstavitev mobilne aplikacije Moj M, ki beleži več kot 100.000 prenosov, leta 2018 pa uvedba mobilnega plačevanja s kartico Pika preko mobilne denarnice M Pay.

Tedensko trgovine Skupine Mercator obišče 5 milijonov kupcev v regiji, 1,8 milijona kupcev uporablja kartice zvestobe, Mercator ima milijon m2 površin in 1000 trgovin.

Mercator najboljsi sosed 4 720 500

Korak pred drugimi

Mercator je bil v svoji zgodovini v mnogočem prvi. Kot prvi v Sloveniji je po 2. svetovni vojni dobil pooblastilo za uvoz kave, čaja, riža, začimb, južnega sadja in maščob. Prvi je imel že v 50. letih prejšnjega stoletja bencinsko črpalko. Prvi je prodajal kivi. Prvi je pri nas uvedel kartico zvestobe in spletno trgovino za izdelke dnevne rabe, prvi je imel Tik Tak blagajne. Prvi je v akciji Okolju prijazen sosed populariziral uporabo trajnejših nakupovalnih vrečk, k čemur stremi še danes! Mercator je kupcem prvi predstavil storitev samostojnega skeniranja izdelkov in kot prvi pri nas tudi plačevanje s Piko na pametnem telefonu z aplikacijo Moj M.

Pred 70 leti je bilo v Mercatorju 40 vrst izdelkov, danes pa Mercator na svojih policah nudi več kot 40 tisoč vrst izdelkov.

Mercator najboljsi sosed 5 720 500

Ali ste vedeli?

  • Ime Mercator izhaja iz latinščine in v prevodu pomeni trgovec.
  • Mercator je bil na začetku veletrgovec, njegova prodaja pa je potekala kar iz skladišč.
  • Na začetku so bili najbolj prodajani in priljubljeni izdelki, ki jih je prodajal Mercator, karamele in sardine.
  • Mercator danes v Sloveniji od slovenskih dobaviteljev in proizvajalcev odkupi za pol milijarde evrov izdelkov.
  • Mercator danes podpre letno več sto družbeno-odgovornih projektov.


Najboljši sosed tudi v prihodnje

Mercator je bil nekoč in je še danes trgovec, ki ga imajo ljudje za svojega. Tako zaposleni na eni strani prodajnega pulta, kot kupci na drugi strani. Katera Mercatorjeva trgovina pa je vaša najljubša?

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj