Rdeča vina

  • Image
Mertliska crnina KR metlika

Metliška črnina navadna

Metliška črnina PTP je izjemna rdeča zvrst z izraženimi karakteristikami sort grozdja, tradicije in Belokranjskega prostora. Pester sestav sort grozdja je dodatni kamenček v mozaiku visoke kakovosti Metliške črnine PTP. Modra frankinja je sorta grozdja, ki da vinu bogastvo okusa, saj je njen delež kar do 60 %. Žametna črnina da vinu prijetno aromo, ki nas spominja na vonj po gozdnih sadežih in v vinu predstavlja najmanj 30 %. Razliko tvorijo ostale rdeče sorte grozdja kot so Portugalka, Šentlovrenka in Gamay.

Temperatura serviranja: 13 - 15 °C
Bela krajina, KZ-Metlika

Pullus Modra Frankinja ptujska klet

Pullus Modra Frankinja

Modra Frankinja je vino temno rubinaste barve, kjer v vonju prednjačijo note, ki spominjajo na prezrelo robido, višnjo, ter črno murvo. Harmonija sadnih vonjav se lepo zaokrožuje z lesnimi notami tako v vonju kot v okusu v srednje dolg žameten zatonom. Kuharski mojster svetuje: goveji golaž, meso iz žara, tunka z zaseko in suha salama.

Štajerska, Ptujska klet

refosk vinakoper

Refošk Vinakoper

Prepoznamo ga po zanj značilni, rubinasto rdeči barvi. Vonj spominja na gozdne sadeže, na okusu pa sveže in sadno.

Istra, Vinakoper

TerarEliteKras vinaKras

Teran Elite Kras

Iz odbranega grozdja sorte refošk iz najboljših kraških vinogradov.Intenzivno rdeče, skoraj črne barve z značilnim vonjem po gozdnih sadežih. Na okusu prijeten, gladek z zmernimi kislinami in uglajenimi tanini. Odličen, izrazit teran, čil in poln življenja!

Kras, Vinakras

CvicekKrsko KZkrsko

Cviček Krško

Cviček PTP je pravi vinski posebnež, pridelan iz rdečkastih, rdečih in belih sort, značilne svetlo rdečkaste barve z rubinastim odtenkom in prijetne sveže sadne arome, ki spominja na maline, jagode in ribez. Je suho vino z nizko alkoholno stopnjo, do 10,0 vol. %, zaradi česar je lahkotno, sveže, pitno, a hkrati živahno vino. Je vino za vsak dan in za sodoben življenjski slog. Ker je brez nepovretega sladkorja, je primerno tudi za diabetike. Odlično se druži s številnimi jedmi, še posebej s suhomesnatimi in mesnimi jedmi.

Dolenjska, KZ Krško

metliskaCrninaSturm belaKrajinaSturm

Metliška črnina Šturm

Metliško črnino PTP sestavljajo glavni sorti frankinja in žametovka ter z manjšim deležem portugalka, šentlovrenka in gamay. Škrlatno rdeča barva z vijoličastimi odtenki, sadnost je razpoznavna aroma gozdne jagode, divje češnje, maline. Med Metliško črnino in pečenim jagenjčkom se krešejo iskrice ljubezni, saj sta oba simbola belokranjske kulinarike. Črnina pa se dobro poda tudi k drugim mesnim jedem. Metliška črnina je za vinske ljubitelje sopomenka za Belo krajino. Menda jo je čislal Prešeren, pila jo je je tudi takratna ljubljanska gospoda.

Bela krajina, Šturm

RefoskKoper vinakoper

Refošk Koper

Barva je intenzivna rubinasto rdeča, s svežimi odtenki močno obarvanih češenj. Ima blago dišeč in koncentriran vonj, gozdni sadeži prepleteni s svežino in iskrivostjo, ki spominja na bogato sadnost. V okusu je vino sadno z veliko mero svežine; ta pa se z nežnimi tanini čudovito vkomponira v harmonično, polno in ekstraktno vinsko posebnost slovenske Istre. Vino odlikuje mladost in eleganca 1 – 3 leta. Vino Refošk je zelo dober spremljevalec bogatih mesnih jedi, posebno dobro pa se poda k domačemu pršutu in domačim suhomesnatim izdelkom.

Temperatura serviranja: 14 – 16 °C

Istra, Vinakoper

RefoskMercator istra

Refošk Mercator

Rubinasti Refošk osvežuje s svojo polnostjo in pristnostjo. Njegova plemenita cvetica se najraje druži z bogato obloženo mizo, s suhomesnatimi izdelki, z rdečim mesom in divjačino.

Istra

Teran TPT Kras vinaKras NOV

Teran PTP Kras

Intenzivno rdeče barve z vijoličnim odtenkom. Spominja na borovnice, maline in rdeči ribez. Vino je zelo sveže, a prijetno in bogato s kislinami, zaradi katerih velja za zdravilno.Poreklo ima na "čisti" Kraški planoti s pogosto burjo.

Kras, Vinakras