O ponudbi

  • Image

Vina regionalnih sort iz domačih krajev

Iz domacih krajev vina vina 

V Mercatorju slovenska vina zastopajo kar 90 % ponudbe vin. Za razliko od sadja in zelenjave, kjer je samooskrba dokaj nizka, Slovenci pridelamo dovolj kakovostnega vina in gapodobno kot ostale vinske nacije, domačega zaužijemo največ.

Kaj je torej v vsej tej ponudbi še posebej slovenskega? Če bi se osredotočili na seznam avtohtonih sort, torej tistih, ki se jim priznava slovenski izvor, bi bila zgodba dokaj omejena na vsega šest sort: klarnica, ranfol, ranina, vitovska grganja, zelen, žametovka.

Avtohtonim sortam smo dodali tudi sorte, ki so pomembne v Sloveniji in v sosednjih državah, drugje po svetu pa jih praktično ne najdemo. Dober primer sta rebula in šipon. Iz njiju se pridelujejo zelo raznovrstna vina, ki znajo vznemiriti tudi najzahtevnejše pivce in kritike. Poleg sort smo dodali še vina z oznako Priznano Tradicionalno Poimenovanje (PTP). Ne pove veliko, kaj? Če vam namignemo, da gre za teran, cviček, metliško črnino … Potem smo že bliže.

Vam, spoštovani ljubitelji dobrega vina, želimo pokazati vinske sorte in vinske sloge, ki jih boste našli le v Sloveniji in bližnji okolici. Sloge in sorte, ki nosijo pečat originalnosti in regionalnosti.

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!