O kulturi pitja

  • Image

Kultura

Kultura pitja vina

Kultura pitja vina obravnava naš odnos do vina kot odnos posameznikov in odnos cele nacije. Slovenija sodi med vinorodne dežele, kar pomeni, da pridela dovolj kakovostnega vina, ob tem pa mora toliko bolj spoštovati tudi kulturo pitja vina in jo ohranjati.

Kultura pitja pomeni, da vino vedno zmerno uživamo, običajno ob hrani. 
Nekateri menijo, da potrebujete za to veščino vsaj zaključen tečaj someljeja 3. stopnje. Lahko pa je tudi bolj preprosto, če sledite nekaj osnovnim namigom:

  • Pomembno je, da izberete dobro vino. Slabo vino se ne poda k ničemur. 
  • Lahka hrana se lepo ujame z lahkimi vini, krepka s krepkimi.
  • Hrana intenzivnega okusa išče vino intenzivnega okusa. In obratno.
  • Vina z več kislinami se lepo ujamejo z jedmi z več kislinami (paradižnik npr.)
  • K zrezku ponudimo vina z več tanini npr. cabernet sauvignon, k mastnejši hrani vina z nekaj več kisline, npr rebulo ali šipon.

Izbira pravih kozarcev

Vino pijemo iz dobrega kozarca na primerni temperaturi. Pomeni, da prvi požirek vina naredimo s premislekom, da ugotovimo kakovost in ostale lastnosti vina, ostale požirke pa v užitek. 

Prijatelji, ki se na vino razumejo, vam namigujejo, da potrebujete kozarce za belo vino, pa kozarce za rdeče vino, pa posebej za peneče in morda še kakšno. Po šest kosov vsakega, mar ne? Veliko kozarcev… V vsakem primeru preveč za začetek. Lahko pa je tudi bolj enostavno. Izberite si en tip kozarca, ki izpolnjuje naslednje kriterije:

  • je na peclju,
  • je iz prosojnega stekla, brez brušenih delov,
  • ob dnu se razširi, da se arome razvijejo, ob vrhu  zoži, da se arome skoncentrirajo.

Dva kozarca za par, ali pa šest za družbo. Če pa vas zagrabi, lahko kadarkoli dokupite še kozarce za rdeče vino, pa za peneče vino.
 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!