Umetnost pitja vina

  • Image

Vino ima v naši vinorodni deželi velik pomen in je del slovenske narodne identitete. Bogati naša življenja, navdihuje umetnost in nas razvaja z iskrivimi okusi. Izkušnja pitja vina je še posebej izjemna ob svečanih priložnostih kot so božično-novoletni prazniki, ki prihajajo.

Ob slavnostnih trenutkih, ko si privoščimo vrhunsko kapljico in iz omar postavimo kristalne kozarce, je dobro poznati nekaj osnovnih podatkov o vinu, njegovih značilnostih in postrežbi.

Spajanje vina in hrane

Vino je odlična dopolnitev jedem, možnosti spajanja vina in hrane pa je neskončno. Najpomembneje pri tem je, da mora biti vino vselej le dopolnilo hrani, ne sme prevladovati. Prepričanje, da gredo bela vina k belemu mesu in rdeča vina k rdečemu mesu, ni popolnoma utemeljeno, zato vam predlagamo, da imate v mislih preprost nasvet: lahko hrano dopolnite z lažjimi vini novejših letnikov, kompleksnejše in težje jedi pa se dobro razumejo z močnejšimi, bolj strukturiranimi vini, tudi starejših letnikov.

Najmanj boste zgrešili, če boste izbrali vino, ki ga poznate in vam je všeč. Uživajte!

Serviranje vin

Kadar ob enem obroku odpremo več steklenic vina, je pomembno, kakšen vrstni red bomo izbrali. Ne boste zgrešili, če se boste držali načel – mlajša in lažja vina pred starejšimi in težjimi, bela pred rdečimi in nevtralna vina pred bolj aromatičnimi. Nekatera vina, predvsem rdeča starejša vina, je pred serviranjem treba dekantirati in jim tako izboljšati okus.

Dekantiranje je postopek, pri katerem vino iz steklenice pretočimo v karafo (posodo za dekantiranje), s čimer vinu lahko odstranimo usedlino, ki ostane v steklenici in ga prezračimo, da ponudi večje bogastvo arom. Rek »Starejše je vino, boljše je.« ne drži povsem, saj je večina vin, ki pridejo na trg, optimalna za pitje. So pa tudi takšna, ki se razbohotijo šele sčasoma.

Izbira kozarcev za vino in pravila držanja kozarca

Pravilna izbira kozarca lahko še bolj poudari lastnosti vina, v nepravilnem kozarcu pa se lahko te zelo zakrijejo ali celo izgubijo. Zato je tako kot pri poslušanju glasbe tudi pri okušanju vina zelo pomemben izbor opreme. Za vsa vina morajo imeti kozarci pecelj, steklo mora biti prosojno, lahko in tanko. Oblike kozarcev so različne glede na to, za kakšno vino so namenjene. Kozarec držimo vedno za pecelj, nikoli za telo. Držanje za zgornji del je poleg estetske – poznajo se prstni odtisi – tudi strokovna napaka, saj se vino segreva. Kozarec vrtimo z zapestjem, nikoli s celo roko.

»Spet trte so rodile,
prijat'lji, vince nam sladko,
ki nam oživlja žile,
srce razjasni in oko,
ki utopi
vse skrbi,
v potrtih prsih up budi.«

France Prešeren

Nakup vina

Vino prežema vse pore življenja, večina pa se nas občasno znajde v zagati, kaj izbrati pred polnimi policami, kako se prav odločiti v restavraciji ali kaj postreči prijateljem ob kosilu. Če niste prepričani o tem, katero vino je najbolj primerno za vaš okus ali za trenutno priložnost, pred odločitvijo za nakup pridobite nekaj informacij. Preverite spletne ocene in opise vina, pomagajte si s priporočili vinarjev in prijateljev ali za nasvet vprašajte prodajalca. Dobro se boste odločili tudi, če boste kupili vino, ki ste ga pili v restavraciji in vam je bilo všeč.

Pravil, povezanih z vinom, je res veliko, toda nič ni narobe, če se z njimi ne obremenjujete preveč in jih prepustite strokovnjakom. Pomembno je, da v vinu uživate, si privoščite tiste okuse, ki vam najbolj prijajo ter jih pijete v zmernih količinah.

Minister za zdravje opozarja: uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.

Zmagovalna vina

Že poznate vrhunska vina iz slovenskih avtohtonih vrst treh vinarjev, ki so zmagali na natečaju Radi imamo domače?

Izdelki v spletni trgovini

Kozarci za vino

Izbira pravih kozarcev je pomembna, če želite vino pravilno posreči. Preverite našo ponudbo in nazdravite v dobri družbi.

Izberite kozarce

Najboljše slovensko vino

Slovenska vina so odlična, zato smo nanje upravičeno ponosni. Bogato ponudbo vin smo zbrali v katalogu, najdete pa jih na policah naših trgovin.

Prelistajte katalog