Goveja pečenka Wellington

  • Image

Goveja pečenka Wellington

Jed sta prirpavila Peter in Miha iz OŠ Ivana Roba, Šempeter pri Gorici.

Epizoda 8 jed Miha in Peter 1

Priprava:

Kos govejega fileja dobro zavijte v trojno plast folije in ga lepo oblikujete v enakomerno obliko in ga pustimo počivat.

Odstranite folijo, meso začinite s soljo in poprom in ga na hitro popecite v vroči ponvi z malo oljčnega olja. Meso naj se lepo zapeče. Odstranite iz ponve in pustite, da se ohladi.

Gobe fino nasekljajte in jih popražite na vroči ponvi z malo masla, lističi timijana in začimbami.

Ko gobe začnejo sproščati svoje sokove, jih še naprej kuhajte na visoki vročini približno 10 minut, oziroma toliko časa, da izgubijo vso tekočino. Primešamo drobno mlet pečen pršut in spražimo. Dobiti morate gobasto pasto, znano kot duxelle.

Odstranite duxelle iz posode in pustite, da se ohladi. Če se nam preveč drobi primešamo še en rumenjak.

Iz jajca, moke in mleka zamešamo testo za palačinke, primešamo narezan svež drobnjak.

Spečemo nekoliko debelejše palačinke.

Listnato kvašeno testo postavite na rahlo pomokano površino in razvaljajte v pravokotnik, ki je dovolj velik, da z njim obložite goveji file. Razvaljano testo premažite s stepenim rumenjakom, ki ste mu primešali pol žlice vode in ščepec soli.

Čez testo enakomerno premažite duxelle.

Na vrh gobjega nadeva položite palačinko ter goveji file. Z uporabo folije tesno ovijete okoli govejega mesa tako, da dobite lepo enakomerno debel zvitek.

Odvečno testo odrežite.

Pred pečenjem testo premažite s stepenim rumenjakom, po testu naredite dekorativno mrežico. Pecite v pečici, ogreti na 200°C, 15-20 minut, dokler testo ni zlato rjavo pečeno.

Medtem kuhamo vinsko omako.

Mesne obreznine popečemo na malo oljčnega olja da lepo porjavijo. Dodamo jušno zelenjavo ter enako popečemo. Popečene zalijemo z rdečim vinom, pustimo da izpari alkohol ter dodamo lovorjev list. Kuhamo na zmernem ognju, vmes zalivamo s mesnim fondom. Omako pretlačimo, začinimo po okusu ter kuhamo toliko časa, da dobimo gostljato omako. na koncu primešamo še maslo in mešamo da se stopi.

Zraven ponudimo še na maslu sotirano mlado korenje.

Vaš glas šteje

Šole potrebujejo vašo podporo. Oddajte glas za svoja favorita in njuno šolo!

Glasujte za šole

Vsi recepti Malih šefov

Preglejte vse ostale recepte naših kuharskih mojstrov. Preizkusite jih sami in se prepričajte, da so odlični!

Preverite recepte

Predstavitev šol

Spoznajte tekmovalce in šole, ki jih zastopajo. Preverite, katerim projektom bodo namenili zbrana sredstva. 

Spoznajte šole

Pasica izdelki mali sef2