V hribe lesti, dobro jesti

Zapis je del projekta: Radi imamo domače.

Gašper in Jani imata res rada domače, zato sta se končno odločila: »Zdaj greva pa v hribe!«


Od maja do septembra 2018 sta obiskala pet gorskih koč Planinskega društva Ljubljana-Matica. Ker sta bila planinca začetnika, je bilo zabavno.

Predvsem sta v hribih odkrivala kulinarične dobrote in posebnosti. Na vsakem cilju sta za naključne obiskovalce in člane Planinskega društva Mercator opravila kulinarični izziv v okviru teme meseca.

Trudila pa sta se tudi pri ohranjanju čistih gora ter se učila osnovnih zakonitosti pohodništva, ki sta jih morala dosledno upoštevati pri vsaki odpravi.

Na prvo preizkušnjo sta se polno opremljena odpravila v Kamniško Bistrico na domač prvomajski golaž…

Banner RID v hribe lesti dobro jesti 1080x1080 Jani Gasperpx
Kuharski izzivi in osvajanje slovenskih vrhov so zanimivi, zabavni, predvsem pa poučni.
Banner RID v hribe lesti dobro jesti 720x450px3 Kamniska Bistrica3
Kamniška Bistrica
Govej bocnik 525x351
Za domači prvomajski golaž priporočamo mladi gojevi bočnik iz naše mesnice.
Koruza 525x350
Polento pripravite iz bele ali rumene koruzne polente Gregurman, ki je mleta v mlinu na kamnu.

Prva epizoda, Kamniška Bistrica

Gašper in Jani sta se odločila, da se bosta preizkusila v hribih. Kot pravi planinec, je Gašper na prvi vzpon prišel opremljen s pohodnimi čevlji in pohodniškimi palicami, medtem ko je Jani na srečanje prispel v supergah in kavbojkah. Zanimivo, mar ne? Počasi, a vztrajno sta se vzpenjala do vrha Kamniške Bistrice, pri čemer pa je Jani imel nekaj težav. Kakšnih, si lahko pogledate v spodnjem videju.

 

Ko sta le premagala svojo prvo hribolazniško preizkušnjo, sta se Gašper in Jani v koči Planinskega društva Ljubljana-Matica v Kamniški Bistrici lotila še kuharskega izziva in skuhala pravi prvomajski golaž. Med kuhanjem je bil predvsem Gašper zelo pevsko in plesno razpoložen …

Recept za pripravo prvomajskega golaža si lahko ogledate tukaj.

Golaz 525x351
Prvomajski golaž v Kamniški Bistrici.
Banner RID v hribe lesti dobro jesti 770x500px2
Koča pri Savici je bila drugi izziv.
Banner RID v hribe lesti dobro jesti 720x450px5 Salp Savica
Slap Savica.
M Ajdova kasa 525x350
Okusno zelenjavno kašo pripravite iz ajdove kaše …
M Pirina kasa 525x351
… ali pirine kaše. Obe sta odlični.

M Kisla smetana 525x350
Za piko na i pa dodajte domačo kislo smetano Loških mlekarn.

Druga epizoda, Koča pri Savici

Za svoj 2. cilj sta Jani in Gašper izbrala bohinjski konec, in sicer sta se odpravila na kočo pri Savici. Zaradi nekoliko slabega vremena, je Janija skrbelo predvsem, da ga v »hribih« ne bi udarila strela. Tokrat pa je Gašperju tudi on pripravil poseben izziv. 

Tokratno pustolovščino je skoraj ogrozilo slabo vreme. Zato se je Jani ves čas spraševal zakaj bi kdo sploh imel željo v dežju hoditi v hribe. A Gašper ga je potrpežljivo bodril, da je važna volja.

 

No, Jani je Gašperju vseeno zagoden izziv z Dr. Feelgoodom – Mariom Sambolcem, ki je našima pohodnikoma pokazal par razteznih vaj, da ju ne bodo bolele noge.

Med raztezanjem pa je padla tudi  čisto prava hribolazniška stava. Jani je izzval Gašper, naj se pomeri z njim v pripravi zelenjavne kaše z jurčki. Kdor izgubi se gre kopat. Hm? V Bohinjsko jezero?

Poglejte si kako se je iztekla tokratna pustolovščina do čudovitega naravnega bisera – slapa Savica.

Zelenjavna kasa z jurcki 525x350 px
Zelenjavna kaša z jurčki.
Slikovita pot na Komno2
Slikovita pot na Komno.
Jani je dobil novega mentorja Vikija Groslja
Jani je dobil novega mentorja.
Banner RID v hribe lesti dobro jesti 720x450px Dom na Komni
Koča na Komni.
Banner RID 525x350px 2018 07 05 4
Za pripravo domačih energijskih ploščic potrebujete domačo granulo Angelski zajtrk Oljka,
Banner RID 525x350px 2018 07 05 2
nerafiniran trsni sladkor z začimbami Maroža
Banner RID 525x350px 2018 07 05 7
in lešnike Meja.

Tretje epizoda, Komno

Jani je z Gašperjevo pomočjo prebrodil prve težave s hribolazništvom ter premagal svoje začetniške strahove. Nabral je tudi že kar nekaj kondicije in ogromno lepih vtisov. Hribi so ga povsem prevzeli, zato sta se z Gašperjem odločila, da je že čas za kakšne bolj »ta prave« hribe. Za svoj naslednji podvig sta izbrala 1520 m visoko Komno.

Ker pa je za take bolj resne hribolazniške izzive treba poskrbeti tudi za dovolj energije, sta se naša nadobudna hribovca že pred odhodom dobro založila s slastnimi dobrotami.

Jani je izbrskal odličen recept za domače energijske ploščice, ki sta jih pripravila za na pot.

 

Domaca energijska ploscica 700x400px4

Gašper pa je v njuna nahrbtnika za vsak slučaj dodal še Pergerjeve domače medenjake. Nikoli se ne ve. Energije v hribih ni nikoli preveč.

Dobro pripravljena na pohod sta se skupaj s planinci Planinskega društva Mercator podala v osrčje gorskih vršacev Julijskih alp, kjer jima je dih jemala neokrnjena narava ter prelepi razgledi na okoliške vrhove. 

domu na Komni sta se okrepila z odličnimi domačimi specialitetami, nato pa spoznala prav posebnega gosta.

Čeprav se je Gašper do sedaj odlično izkazal, je Jani za nadaljnja osvajanja gorskih vršacev dobil čisto ta pravega pohodniškega mentorja legendo slovenskega aplinizma Vikija Grošlja, ki bo naša planinca spremljal tudi na njuni naslednji odpravi.

20180618 Cool Fotr Gasper Bergant PD Matica TNP 1045
Tokrat je Viki Grošelj Janiju in Gašperju postavil kulinarični izziv.
20180617 Cool Fotr Gasper Bergant PD Matica TNP 698
Na poti na kočo.
Banner RID v hribe lesti dobro jesti 720x450px6 Jani Gasper4
Jima je izziv uspel?
Banner RID v hribe lesti dobro jesti 720x450px2 Koca pri Triglavskih jezerih
Koča pri Triglavskih jezerih.

Četrta epizoda, Triglavska jezera

Pod vodstvom dolgoletnega alpinista in izkušenega vodnika Vikija Grošlja sta se Jani in Gašper pogumno podala še nekoliko višje med strme vršace. Njihove naslednje odprave na Triglavska jezera ni zaznamovala le prečudovita in neokrnjena narava Triglavskega narodnega parka, ampak tudi pravi kuharski dvoboj.

Ajdovi zganci 525x350px
Ajdovi žganci.

Viki je naša nadobudna pohodnika izzval v pripravi domačih žgancev, ki se jih še kako razveseli vsak hribolazec. Le komu od njiju je uspelo pripraviti boljše žgance? Poleg kuharskega dvoboja pa vas v video prispevku čaka še veliko zanimosti o tem, kako se pripraviti za vzpon na Triglav, kako je v začel v hribe lesti Viki Grošelj ter kako sta tokratno preizkušnjo prestala naša hriboca Jani in Gašper. 

Med potjo se je Jani tokrat prelevil tudi v čisto ta pravega novinarja. Z Vikijem Grošljem je posnel skoraj čisto pravi intervju. Njegovim vprašanjem na poti kar ni bilo videti konca...

Oglejte si pogovor z ljubiteljem gora. 

Jnai in Gasper na poti na Triglav3
Zaključno dejanje.
Triglav4
Triglav.
Triglav 19 5
Banner RID v hribe lesti dobro jesti 720x450px4 Koca na Kredarici3
Koča na Kreadarici
20180617 Cool Fotr Gasper Bergant PD Matica TNP 0716

Peto, zaključno poglavje, vzpon na Triglav

Poletna hribolazniška dogodivščina Gašperja in Janija je dobila svoj epilog z njunim zadnjim vzponom na najvišji vrh Slovenije – Triglav. Na svoji odisejadi po slovenskih hribih sta obiskala pet planinskih koč v oskrbi Planinskega društva Ljubljana-Matica, ki jih v Mercatorju sponzorsko podpiramo, in si tako nabrala dovolj kondicije in izkušenj za zadnjo hribovsko preizkušnjo.

Jani se je iz neizkušenega začetnika pod spretnim mentorstvom Gašperja prelevil v strastnega hribolazca. Čakala ju je še zadnja preizkušnja - kuhanje sirovih štrukljev in vzpon na Triglav. Mala malica.

Sirovi struklji3
Sirovi štruklji, pripravljeni na vrhu Slovenije.

Povzetek 5 mesečne izkušnje

Po vzponu na vrh Slovenije sta Jani in Gašper obujala spomine.

Ocistimo v gore 2
Ocistimo gore helikopter s smetmi2
Triglav 30 6

Čiščenje Triglavskega ledenika

Na Triglav pa so se odpravili tudi Mercatorjevi sodelavci planinci,, ki so se v sredo, 29. 8. 2018, pridružili odpravi pri čiščenju Triglavskega ledenika v sklopu akcije Očistimo gore.

Skupaj so zbrali 380 kg smeti, ki jih je helikopter Slovenska vojska odpeljal v dolino.

Po uspešno opravljenem delu pa se je druščina srčnih planincev v koči na Kredarici okrepčala z dobrotami Radi imamo domače in se poveselila v dobri družbi.

Za vzdušje je skrbel tudi humorist Tone Fornezzi – Tof.

V zgodnjem jutru jih je pričakal prečudovit sončni vzhod.

Naslednji dan pa se je ekipa pridružila naši odpravi V hribe. Skupaj z Vikijem Grošljem so osvojili naš končni cilj – Triglav (2.864 metrov).

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se