Urbani žar

Po podatkih Statističnega urada iz leta 2016 v slovenskih mestih prebiva 50 odstotkov prebivalstva. To je precej manj od povprečja v Evropi, ki je na 73 odstotkih, vseeno pa je to več kot milijon ljudi. Nimamo natančnega podatka o tem, kolikšen delež tega milijona je navdušencev nad žaropeko, a ne bomo preveč drzni, če rečemo, da jih je nekaj tisoč.

Mercator urbani zar 324 324

In čisto vsi izmed njih najbrž ne živijo v mestni hiši s prostranim vrtom, ki dovoljuje vgradnjo tudi največjih orjakov med žari, ampak v stanovanjih po blokih, vrstnih hišah, večstanovanjskih zgradbah. Seveda je najem prostorov za piknike nekje na obronkih mesta ali kampiranje pri prijateljih z vrtom vedno možno, a ljudje smo nagnjeni k bolj ležernim rešitvam. Takim, zaradi katerih si niti copat ni treba sezuti. Pravi mojstri in mojstrice žara imajo svojo žarečo infrastrukturo pri roki, saj se včasih priložnost za peko in žur lahko prikrade tudi povsem nenapovedano. Za take in podobne primere si urbani kavboji žar lahko omislite kar na balkonu.

Na kaj je dobro pred nakupom urbanega žara pomisliti? 

Ljub mir

Žaropeka v večstanovanjski stavbi s seboj prinese nekaj hrupa in vonjav tudi k sosedom. Če boste morda s svojim žarom tvegali revolt etažnih lastnikov in dolgotrajne spore, o nakupu še enkrat premislite.

Dimenzije prostora in žara

Povprečni balkoni so dolgi 1,5–4 m in široki 1,2–3 m. Odločiti se boste morali med samostoječimi plinskimi ali električnimi žari (žar na oglje je na balkonu redkejša izbira) ali manjšimi prenosnimi žari, pri katerih boste morali klečati ali sedeti na pručki. Dobijo se tudi obešenčki, ki so sicer manjši, a jih lahko pritrdite na ograjo balkona, da bo videti kot še ena roža. Preverite, kako prevetren je balkon, saj vetrovi znajo ponagajati plinskim gorilnikom, ko bo najmanj treba.

Mercator urbani zar temperatura720 500

Zaščita notranjih prostorov

Dim prodre tudi tja, kamor ga ne usmerjate, zato si boste pred peko na balkonu morali nekako zaščititi garderobno omaro, ker bodo sicer tudi vaši najboljši kosi zadobili tisto opevano aromo po dimu. Priskrbite si ventilator, ki bo dim usmerjal nazaj ven iz stanovanja. Cvrčanje maščobe, gostje, ki bodo hodili na malo potrebo, brezštevilne omake, pribor in še žar so kombinacija, ki bo za vaše bivalne prostore zagotovo imela tudi neželene učinke. Pospravljanje stanovanja bo trajalo dlje, ker boste najbrž nekoliko bolj temeljiti, kot bi bili zunaj na vrtu. Seveda se vedno lahko odločite tudi za papirnate krožnike, kozarce in pribor za enkratno uporabo.

Najustreznejši žar

Zaradi čiščenja, dima in enostavnosti uporabe so za balkon plinski in električni žari morda ustreznejša izbira. Zelo ključen je tudi pokrov, pod katerim kroži vroč zrak in skozi katerega se umerjeno dovaja kisik, kar omogoča idealno peko in uravnavanje temperature. Če večinoma pečete za družino, pri velikosti žara upoštevajte povprečno število jedcev.

Število gostov

Če nameravate vabiti velike družbe, a imate majhne kapacitete balkona, boste morali skrčiti seznam gostov ali pa zelo dobro časovno načrtovati in uskladiti hode vaše peke, da ne bo nihče lačen in da bodo vsi dobili ravno prav topel in spočit kos mesa.

Maillardova reakcija

Da se bodo sladkorji in aminokisline med peko povezali v zavidanja vredne arome in okuse, bo poskrbela Maillardova reakcija. To je zelo nobel dama francoskega izvora, ki ji pot do razcveta blazno olajšate, če pred in med peko odkljukate vseh šest na(d)log.

Varnost

Ta je najbolj pomembna – pred peko morate žar zelo dobro obvladati, predvsem pa ga nikoli ne puščajte samega. Če ste še neizkušeni, vzemite električni žar, ker je najenostavnejši za uporabo. Pri plinskih in električnih žarih s pokrovom redkeje pride do vžiga maščob, če pa se to zgodi, meso pomaknite na rob žara, kjer ni ognja (indirektna cona) in počakajte, da maščoba zgori. Ne polivajte plamenov z vodo ali pivom, saj boste izgubili temperaturo žara in pivo.

Čistoča

K varnosti spada tudi čistoča – žar in rešetke naj bodo vedno čiste. Če so rešetke umazane, se bo meso prej prijelo nanje, kar se bo kasneje poznalo tudi pri okusu. Včasih od prejšnjega čiščenja na žaru ostanejo sledi detergenta, zato pred peko žar segrejte na 250 ˚C in počakate 10 min, da vse nepotrebno zogleni. Preverjajte, da so dovodi plina nezamašeni, po uporabi plin izklopite. Če imate do izvora elektrike napeljane daljše kable, jih z lepilnim trakom pritrdite na tla, da bo manj možnosti spotikanja obnje in naj bodo vedno suhi. Več o čiščenju žara najdete tu.

Temperatura

Večina žarov ima v pokrovu termometer, ki meri temperaturo pod pokrovom. Če nimate termometra, uporabite test z roko, ki jo približajte na 3–5 cm od rešetko. Število sekund z roko na tej razdalji od rešetk vam pove temperaturo: 1 s > +300 ˚C, 2 s > +250 ˚C, 3 s > +230 ˚C, 4 s > +200 ˚C, 5 s > +150 ˚C, 6 s > –150 ˚C.

Mercator urbani zar dimenzije 720 500

Dve toplotni coni

Žar za peko lahko pripravite tako, da bo imel dve toplotni coni – vroči del žara za hitro, vroče pečenje in hrustljavo skorjo ter peko manjših kosov mesa, hladnejši del žara pa za odlaganje hrane in peko večjih kosov mesa. Z dvema conama boste hkrati lahko pekli več različnih vrst hrane. Pri plinskih žarih z več gorilniki dve toplotni coni ustvarite tako, da izklopite stranski ali sredinski gorilnik in s tem ustvarite indirektno cono. Na žaru na oglje žareče oglje pomaknete na en del žara.

Predpriprava

Pred peko si pripravite celoten mise en place: narežite, začinite, oblikujte, (predkuhajte) hrano, pripravite posode za pečene jedi, rešetke za počivanje mesa, pribor za pečenje, glazure. Ko boste meso ali zelenjavo nameščali po rešetkah ali ploščah, pustite med kosi hrane nekaj prostora, da jih boste lahko brez težav obračali in premikali.

Peka

Med peko naj bo pokrov žara zaprt, razen če pečete zrezke z močno zapečeno skorjo in sočno sredico (rare). Zaprti žari med peko zadržujejo vročino, vlago in dim. Zaradi visokih temperatur se hrana hitreje speče, zaradi vlage vezna tkiva v mesu hitreje razpadejo so sočni, dim pa hrano dodatno aromatizira. Ko kose hrane razmestite po žaru, zaprete pokrov in jih pustite pri miru. Na polovici peke jih obrnete in potem poberete z žara. Če boste meso prevečkrat obračali, se zunanja plast mesa ne bo lepo zapekla. Poleg tega z odpiranjem pokrova nižate temperaturo v žaru, zaradi česar se bo čas pečenja podaljšal in hrana izsušila. Po peki mora meso počivati, da se ohladi do cca. 50 ˚C .

Za konec postavimo le še piko in vam želimo obilo užitkov ob peki slastnih zalogajčkov sredi mestnega utripa!

 

Viri:
https://www.themanual.com/food-and-drink/indoor-grilling/
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/aug/22/barbecue-dos-and-donts
http://www.qoll.org/watch/KvBJQj22wyg/chicagos-best-bbq-real-urban-bbq.html
http://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/urban-bbq
https://weekender.com.sg/w/dining/european-food/barbeque-bbq-tips-tricks-apartment-hdb/
https://www.kraljzara.si
http://www.elgas.com.au/blog/391-using-a-gas-bbq-on-a-unit-balcony
https://www.apartmentshowcase.com/blog/lifestyle/2016/06/top-5-bbq-grills-for-balcony-cookouts
http://www.apartments.com/blog/5-rules-for-safely-cooking-on-an-apartment-patio
http://www.dominvrt.si/clanek/dobro-je-vedeti/piknik-na-balkonu-2

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj