Seneno mleko

Zapis je del projekta: Radi imamo domače.

Kakovost mlečnih izdelkov je močno odvisna od kakovosti mleka. In odličnost mleka je zelo pomembna od tega, kje in kako se žival prehranjuje. Seneno mleko je tisto, ki ga dajo krave, ki se prehranjujejo najbolje.

Seneno Mleko 324x324

Seneno mleko dobimo od živali, ki ne jedo nič silaže in malo močnih krmil. Pozimi torej jedo večinoma seno, poleti pa se pasejo.

Mleko krav, ki ne jedo silaže, ima ugodnejšo sestavo maščobnih kislin. Če kravam ponudite najboljšo silažo in najboljše seno, bodo vedno najprej pojedle seno. To je zelo pomemben znak, kaj jim je bolj všeč. Živali tako jedo krmo, ki jo imajo najraje, vi pa dobite mleko oz. izdelke najboljše kakovosti.

Odsotnost silaže na kmetiji znatno izboljša klimo v hlevu in na celi kmetiji, pa tudi v njeni neposredni okolici.

Seneno mleko je korak naprej v ekološki reji, saj je višje kakovosti zaradi krme. Pri krmi je prepovedana koruzna ali travna silaža, prevladovati mora seno ali sveža trava s paše. Obroke pa lahko dopolnijo z žiti in oljnimi tropinami.

Seneno Mleko 720x500

Takšno mleko je cenjeno zlasti v sirarsko razvitih deželah. Trdi siri, narejeni iz surovega senenega mleka, se ne napihujejo.

V naši ponudbu kakovostnih lokalnih izdelov Radi imamo domače boste seveda našli tudi odlične izdelke iz senenega mleka. Ne spreglejte pa še ponudbe izdelkov iz ovčjega in kozjega mleka, ki so prav tako nekaj posebnega.

 

Vsebine povzete s spletne strani Ekološke kmetije Kukenberger.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj