Sadje na žaru

Pikniki so si med seboj pogosto zelo podobni in tudi to je njihov čar. Veš, da boš na svežem zraku, da se bo peklo meso in veliko jedlo ter da bo zabavno. Ampak zakaj ne bi na naslednjem pikniku presenetili vse zbrane in na žar poleg pričakovanih dobrot dali še sadje.

Mercator sadje na zaru324 324

Žar iz sadja lahko izvabi posebne okuse, ki presenetijo in očarajo. Sadje pridobi dodatne arome po dimu, sladkost je še bolj poudarjena, struktura spremenjena, svoje pa za piko na i naredi še karamelizacija. Pri peki sadja na žaru velja upoštevati nekaj koristnih napotkov.

»Pravo« sadje

Večina sadja je primernega za peko na žaru. Izogibajmo se peke sadja z visokim deležem vode, recimo dela jagodičevja ter citrusov. Prav tako ni najbolj primerno vloženo sadje, z izjemo ananasa. Sadje z visokim deležem vode narežemo na večje kose ali zavijemo v folijo.

Priprave

Sadje očisti, odstrani dele, ki niso primerni za peko in razreži na kose. Običajno je smotrno odstraniti semena, peclje, olupek, odvisno od sadja.

Primerna velikost

Jabolka, marelice in podobno sadje lahko pečemo razrezano na polovice. Ananas narežemo na debelejše rezine. Manjše sadeže nabodemo na nabodalo in pripravimo sadne ražnjiče. Še droben trik. Če sadje nežno premažemo z oljem pred peko, se slednje ne bo prijemalo na rešetke žara.

Mercator sadje na zaru 720 500

Gril mora biti čist

Pred peko sadja dobro očistimo gril. Resnično ne želimo mešati okusov sadja in rib, ki so se pekle malce prej. 

Čas in temperatura

Pečemo kratek čas na zmerni temperaturi, nekje 3 do 5 minut za vsako stran sadja.

Postrezi s prelivi in omakami

Pomisli na fondi. Pripravi si sladke omake v katere pomakaš pečeno sadje. Za začetek bo super že stopljena čokolada. Žar iz sadja lahko izvabi posebne okuse, ki presenetijo in očarajo. Sadje pridobi dodatne arome po dimu, sladkost je še bolj poudarjena, struktura spremenjena, svoje pa za piko na i naredi še karamelizacija. Pri peki sadja na žaru velja upoštevati nekaj koristnih napotkov.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se