Razvoj otroka od 6 mesecev do 3 let

Današnji odrasli svet se izgublja v zmešnjavi nepotrebnih in brezosebnih svari, ki nam kradejo drug drugega in vse pomembne trenutke, zaradi katerih smo v življenju lahko srečni. Naša življenja obvladujejo stvari, ki jih moramo, ne pa tiste, ki jih hočemo in želimo. Če otrokom omogočimo, da odraščajo v varnem okolju svobodno, odgovorno, z zaupanjem v lastne izvirnosti, sposobnosti in želje, ne da bi za hip prenehali biti otroci, bodo nekega dne odrasli, ki bodo znali živeti v družbi prijazno in osrečujoče za vse.

Banner Lumpi klub knjizice 920x640px4

Zanima me tudi razvoj otroka od 0 do 6 mesecev.

Več

Zanima me tudi razvoj otrok od 3 do 6 let.

Več

Razvoj skozi starostna obdobja

Med 6. in 9. mesecem:

Dojenček se vse bolj zaveda svoje okolice in tudi tega, da je z njo zmožen do določene mere upravljati. Pojavi se želja, da bi raziskal okolico.

Med 9. in 12. mesecem:

V svojih odzivih dojenček postaja vse bolj intenziven. Uživa v opazovanju posledic svojih dejanj, ki jih vedno znova ponavlja, npr. metanje predmetov na tla. Tega ne dela z namenom, da bi nas jezil, ampak je to običajen del njegovega raziskovanja sveta.

Med 12. in 18. mesecem:

Otrok se zaveda vse več nians čustev, npr. besa, ki je hujši od jeze, radosti, ki je močnejša od veselja in zadovoljstva. Nikoli ne skušajmo otrokovih čustev pomanjševati in preusmerjati pozornost.

Med 18. in 24. mesecem:

V gibanju je otrok vse bolj spreten, hkrati pa se preizkuša v vse bolj zapletenih podvigih. Pomembno je, da mu gibalnega raziskovanja ne preprečujemo zaradi strahu, da bi se mu nekaj zgodilo (razen v primerih, ko obstaja jasna nevarnost poškodbe).

Med 24. in 36. mesecem:

To obdobje je za starše pogosto zelo naporno. Otrok se intenzivno začne osamosvajati, vse hoče storiti sam, pogosto je njegov najljubši odgovor na karkoli: »Ne«.

Med 3. in 6. letom:

Otrok začne sam sebe doživljati v različnih vlogah. Začenja se primerjati z drugimi in postopno razvije tekmovalnost, ki je po petem letu v polnem zamahu.

Vsebine je pripravila dr. Anja Radšel, dr. med.

Če želite še več vsebin, se včlanite v Klub Lumpi in poslali vam bomo knjižico z nasveti dr. Anje Radšel ter podelili kupone dobrodošlice s popusti v aplikacijo Moj M.

Če želite še več vsebin, se včlanite v Klub Lumpi in poslali vam bomo knjižico z nasveti dr. Anje Radšel ter podelili kupone dobrodošlice s popusti v aplikacijo Moj M.

Včlanite se v Klub Lumpi