Razvoj otroka od 0 do 6 mesecev

Draga mamica in očka, držati novorojenčka v rokah se prvič in vedno znova zdi kot majhen čudež. Novorojenčki so vedno čudoviti, saj še tako preprost obraz sije z vznemirljivo obljubo. Na okolje, sploh v prvih mesecih in letih otrokovega življenja, imamo starši ogromen vpliv. In če velja, da v prvih petih letih otrokovega življenja vzgojimo najstnika, se izplača ta čas posvetiti otroku. 

Banner Lumpi klub knjizice 920x640px

Zanima me tudi razvoj otroka od 6 mesecev do 3 let.

Več

Zanima me tudi razvoj otrok od 3 do 6 let.

Več

Razvoj skozi starostna obdobja

Novorojenček – dojenček v 1. mesecu:

Novorojenček je mišično šibek in še ne zmore dobro premagovati sile težnosti. V hrbtni legi drži okončine skrčene telesu in z njimi v budnosti tekoče, nesimetrično giblje. Dlani so večinoma stisnjene v pest. Z očmi nekoordinirano giblje v vseh smereh. Vid se še razvija – ostro vidi predmete na razdalji do 20 cm, dobro zaznava močne kontraste, manj pa šibkejše barvne odtenke.

Dojenček v 2. mesecu:

Po dopolnjenem 28. dnevu starosti novorojenček postane dojenček. V drugem mesecu postaja močnejši in v legi na trebuhu že dobro dviguje glavico. Dlani ima že dalj časa razprte. Prime in drži predmet, ki mu ga ponudimo, z rokami pa skuša sam seči po predmetih. V tem obdobju se lahko na ogovarjanje že prvič zavestno nasmehne.

Dojenček v 3. mesecu:

V tem obdobju dojenček že dobro 'pase kravice'. V trebušnem položaju se opira na podlakti, obrača glavo za 90 stopinj in opazuje okolico. Leže na hrbtu raziskuje roke, se z njimi igra in jih nosi v usta, česar mu ne preprečujemo.

Dojenček v 4. mesecu:

Otrokov hrbtni del postaja močnejši, kar mu za krajši čas omogoča vzravnano držo. Lahko se začne že kotaliti preko svoje osi, najprej s hrbta na bok. Predmete prijema v obe roki in jih spušča.

Dojenček v 5. mesecu:

Na trebuhu se opira na iztegnjene roke in visoko dviguje glavo. Lahko se že prevali s hrbta na trebuh. Predmete prenaša iz roke v roko in v usta.

Dojenček v 6. mesecu:

Dojenček v tem obdobju osvaja postopno sedenje z oporo na roke, ne zna pa še loviti ravnotežja. Na hrbtu dviguje noge do rok, se igra s prsti, nogavičkami.

Vse napisano velja za zdrave donošene dojenčke, za nedonošene ali tiste z razvojnimi ali zdravstvenimi težavami pa lahko veljajo določene posebnosti, ki presegajo obseg te publikacije.

Vsebine je pripravila dr. Anja Radšel, dr. med., pediatrinja

Klub Lumpi

Če želite še več vsebin, se včlanite v Klub Lumpi in poslali vam bomo knjižico z nasveti dr. Anje Radšel ter podelili kupone dobrodošlice s popusti v aplikacijo Moj M.

Če želite še več vsebin, se včlanite v Klub Lumpi in poslali vam bomo knjižico z nasveti dr. Anje Radšel ter podelili kupone dobrodošlice s popusti v aplikacijo Moj M.

Včlanite se v Klub Lumpi