Odličen hamburger

Zapis je del projekta: Radi imamo domače.

Kot za vsako dobro jed, so tudi za pravi burger še kako pomembne kvalitetne sestavine, a tudi to ne bo dovolj, če vse skupaj ne pripravimo na pravi temperaturi. Prepričan sem, da vam bomo z današnjimi nasveti vsaj malo poenostavili pripravo te tako popularne jedi. Pa začnimo pri mesu. Če se le da, izberemo slovensko meso, po možnosti nepakirano. Mesarja prosimo, da nam na grobo zmelje sveže mlado goveje meso, kar se nam bo pri sami peki zelo obrestovalo. Če ste prepričani, da je sočnost pogojena z maščobo, kar je seveda največja zmota večine žar mojstrov, poljubno izberite prednji del goveda. Če pa žar že dobro obvladate in verjamete, da sočnost ni pogojena z maščobo, toplo priporočam bistveno bolj okusen stegenski del (zadnji del) z minimalno maščob. S tem bo burger kot celota okusnejši, rahel in tudi želodček vam bo hvaležen. Potrebujemo še svežo zelenjavo, solato kristalko ali tudi ledenko, odvisno od tipa burgerja, čebulo (izberete po želji) in svež, po možnosti slovenski paradižnik. Izberemo ne prevelike in ne premajhne bombetke

Banner Burger RID 720x400px2
Začnite z izbiro dobrega kosa slovenskega mesa.
Banner Burger RID 720x400px3
Izberite svežo, domačo zelenjavo.
Banner Burger RID 720x400px4
Lahka bombetka, okusen cheddar sir in domača kraška panceta so prava izbira za odličen burger.
Banner Omaka Burger RID 300x300px
Campi omaka se odlično prileže k sveže pečenemu burgerju.
Banner Burger RID 720x400px
Sestavine zložimo skupaj in burger je pripravljen. Dober tek.

Priporočam 100-gramsko (Žito PP ZAM 100G) zaradi kompaktnosti in enostavnega konzumiranje. Skočimo še po cheddar sir, ki daje burgerju poseben čar in seveda po domačo kraško panceto (Mercator domača kraška panceta) kot dodatek k harmoniji okusov. In še najpomembnejša stvar - omaka. Previdnost tu ne sme biti nikoli odveč, saj daje omaka velik del okusa na poti do zavidljive celote ali pa v trenutku izniči ves trud. Če je ne pripravljate sami, izberite omako Campi

Priprava hamburgerja

Sestavine torej imamo, zdaj pa na delo. Priprava mesa vzame kar nekaj časa. Zlasti če niste ljubitelj ali ljubiteljica manj pečenega mesa (rar, medium rar, medium, medium well) priporočamo, da meso dobro pregnetete (vzemite si čas), trud bo poplačan, in ga postavite v hladilnik vsaj čez noč. Če ga boste pekli isti dan, pa vsaj za nekaj ur. Predlagamo, da meso ne solite preveč ali pa ga sploh ne solite, saj bo panceta v burgerju dodala dobršen del soli, zato previdno, da ne pokvarite okusa s soljo. Po občutku. Če pa ste ljubitelj rožnatega mesa, gnetenje ni potrebno. Meso le rahlo posolite in ga postavite v hladilnik. Zelenjavo pripravite le nekaj trenutkov pred peko in nikakor uro ali dve prej. Ker posebnih priprav nimamo več, lahko zakurimo žar.

O pravem žaru

Najprej o pravem žaru. Če imate žar na oglje, strogo priporočamo oglje in ne brikete. Kupujte kvalitetno slovensko oglje z nizko stopnjo prahu in s čim večjimi kosi, saj prah povzroča obilico nepotrebnih težav. Žar zakurite in počakajte, da se oglje dobro razžari. Pri količini oglja ne varčujte, saj boste z večjo količino bistveno lažje regulirali temperaturo ognja. Ko se oglje dobro razžari, počakajte, da se umiri, saj bo prevelika temperatura povzročala nastanek skorje in neprepustnost, kar bo tudi pri tanjšem mesu povzročilo rožnato sredino, zato z ognjem previdno. Medtem vzemite iz hladilnika meso, da ne bo prehladno za peko, in počakajte. Ko je žar pripravljen na delovno temperaturo, rešetko rahlo namažite z oljem, lahko tudi s koščkom slanine, toda zelo rahlo. Če želite rožnato meso, primite cca 150-200 gramov mesa v roke (meso lahko ves čas tehtate) in naredite kroglo, nato pa rahlo pritisnete na sredino krogle, da dobite obliko polpete.

Banner Burger RID 720x400px5

Pritiskanje ob pult ali kuhinjsko desko odpade, sicer boste dobili, ko bo meso pečeno, frizbi in ne mehko nežno celoto. Polpeto položite na žar in po občutku obračajte. Približno dve minuti pred koncem dodajte na popleto, ki se peče, sir, ter istočasno položite panceto na žar, hkrati pa tudi že prej prerezano bombetko in jo z obeh strani dobro popecite. Ko panceta malo zakrkne, jo položite na že stopljeni sir na polpeti in pustite še nekaj trenutkov. Bombetko umaknite, spodnjo stran namažite z omako, dodajte solato in z žara vzemite meso (s sirom in panceto) ter položite na solato. Dodajte paradižnik, čebulo, prelijte z omako in pokrijte z drugim delom bombetke.  Če ste sledili navodilom, boste nad okusom navdušeni in verjamem, da boste lahko očarali slehernega ljubitelja te nič kaj enostavne jedi. Zraven priporočamo krompirček in pa omako. Uživajte v dobrem in kvalitetnem burgerju.

Če ne marate rožnatega mesa, ravno tako iz prej dobro pregnetenega  in odležanega mesa naredite 120-150-gramsko kroglo in z rahlim pritiskom na sredino naredite čim tanjšo polpeto. Tu boste morali uporabiti celo dlan, ne samo pritisk prstov, da jo čim bolj sploščite. Namažite rešetko in pecite na rahli temperaturi, ves čas obračajte in obdržala bo sočnost ter prijeten okus. Ni je potrebno peči več kot 5-7 minut. Ne dovolite, da se temno obarva. Če se vam barva v temno in postaja skorjasta, pomeni, da imate premočen ogenj ali pa premalo obračate.

Vrnimo se še na peko na plošči ali v ponvi

Če pečete na plošči ali v ponvi, uporabljajte maslo namesto olja in ne pretiravajte s temperaturo. Pecite na čim bolj blagi temperaturi in ves čas obračajte. A temperatura vseeno naj ne bo tako blaga, da se bo meso kuhalo namesto peklo. Pečeno meso mora biti svetlejše barve, ne pa temno ter skorjasto. Storite enako kot pri žaru. Dve minuti pred koncem popecite z obeh strani kruhke ter panceto, na meso pa pred koncem položite sir, da se lepo stopi in čisto na koncu dodajte na že stopljeni sir na mesu še rahlo popečeno panceto. Dobili boste zelo okusno celoto, ki vas bo presenetila. Odstavite in namažite popečen spodnji del kruhka z omako, dodajte solato, meso (s sirom in panceto), paradižnik, čebulo, omako in pokrijte. Postrezite s krompirčkom in uživajte v dobrem in kvalitetnem burgerju.

 

Banner Burger RID 720x400px6
Dober tek.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj