Marinade za žar

Marinade so lahko blage ali zelo močne, odvisno kako zelo želite dopolniti osnovni okus mesa. Poleg raznolikosti okusov pa bodo prinesle tudi večjo sočnost mesa in zelenjave.

Mercator marinade za zar 324 324

Ko gre za peko mesa na žaru, nekateri prisegajo le na sol in poper, drugi ljubijo različne zeliščne mešanice, ki vsaka po svoje obogatijo okus mesa. Najboljša marinada je tista, ki je najbolj po vašem okusu, pa vendar obstaja nekaj osnovnih pravil, ki se jih velja držati. Blogerja Midva kuhava sta nam tokrat razložila, zakaj sploh marinirati meso in kako to najlažje storite.

Čim se sonce malce dlje obdrži na nebu in nastopi konec tedna, že pobezljano drvimo ven z žarom pod roko. Še tako židan piknik pa se lahko sfiži, če spečemo suho meso brez pravega okusa. V peko se zato nikar ne podajajte brez pravilne priprave mesa, najučinkovitejši način za dosego odličnih rezultatov pa je zagotovo namakanje v marinadi.

 

Kaj je marinada in zakaj jo uporabljamo?

Gre za mešanico različnih sestavin, s katerimi želimo v nekaj urah prepričati meso, naj se zmehča in navzame njenih okusov, po peki pa naj ostane sočno. Poznamo suhe marinade, marinade v pastah in tekoče marinade.

 

Kako dolgo je meso potrebno marinirati?

Večje kose mesa lahko pokrite v hladilniku mariniramo tudi do 24 ur, manjše pa vsaj 2 do 3 ure.

Mercator marinade za zar 720 500

Osnovne sestavine marinade

Vsaka marinada je sestavljena iz naslednjih ključnih komponent:

  • kislina (limonin ali limetin sok, kis, jogurt ...)
  • olje (rastlinsko, oljčno, sezamovo ...)
  • nosilci okusa (začimbe, zelišča, česen, čili ...)
  • sol (kuhinjska sol, sojina omaka, ribja omaka ...)

Kislina poskrbi, da se zaradi razgradnje beljakovin meso zmehča in da okusi marinade prodrejo v meso. Kislost daje jedem s težkimi okusi tudi dobrodošlo svežino.

Olje je ključnega pomena, saj se meso zaradi njega navzame okusov, ki so topni v maščobi. Poleg tega olje skrbi, da meso obdrži vlago med peko, s svojim okusom pa deluje kot protiutež drznim kislim okusom.

Naloga soli v marinadi je ojačanje okusov, v mnogih marinadah pa jo nadomesti sojina omaka, ki mesu preda izrazito azijski okus.

Predlagava vam, da se za začetek preizkusite v mariniranju piščančjih krač, ki jih lahko namočite v različne marinade.

 

Recepti za marinade

Preverite recepte!

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se