Kako izbrati nov žar

Tako, tu smo. Lepo vreme se že smuka po vogalih in čas je, da se pripravimo na sezono piknikov. Ste morda novi v svetu žarov in se pravkar odločate za svojega? Nič bat, smo zbrali nekaj informacij za okusen in varen začetek sezone slastnih jedi z žara.

Mercator kako izbrati zar 324 324

V osnovi se na začetku odločamo med plinskim žarom in tistim na oglje, čisto možno pa je, da v igro smuknejo še električni in keramični žar ter frajer s tujim imenom - smoker. Za konec vam predlagamo še osnovni paket za začetek peke na žaru.

Najprej se ustavimo pri dejavnikih odločitve in osnovnih vprašanjih, ki jih je treba razčistiti, preden se zapodite proti trgovini z vabljivimi zvezdniki sezone piknikov:


Kam boste žar postavili?

Če bo žar na fiksnem mestu in boste ob njem veliko časa, potem razmislite o vgradnem ali večjem plinskem žaru oz. kuhinji na prostem. Če boste žar uporabljali samo doma, a ga boste premikali, potem je žar na kolesih prava izbira. Večina kakovostnih plinskih žarov in žarov na oglje ima kolesa za preprosto premikanje.

 

Potrebujete prenosni žar?

Če vas bo žar spremljal na dopustu, enodnevnih izletih ali pa ga boste zgolj posodili prijateljem, potrebujete kompakten plinski žar z enim gorilnikom ali manjši prenosni žar na oglje.

 

Koliko ste pripravljeni vložiti v žar?

To ni le vprašanje denarja, upoštevajte tudi čas, ki ga nameravate preživeti ob njem. Cenovni razpon pri žarih je ogromen, od par 10 € pa do nekaj tisočakov. Cene so odvisne od velikosti žara, dodatnih funkcij in kakovosti izdelave. Če ga nameravate uporabljati dolgo in pogosto, se splača potrošiti več denarja. Strošek je potem odvisen od vrste žara, pri čemer so žari na oglje običajno cenejši od žarov na plin.

 

Strošek peke

Strošek peke je vezan na gorivo – najcenejša je peka na plinskih žarih, pri žarih na oglje navadno uporabljamo brikete (2-4 € na peko). Pri keramični žarih zaradi dobrega izkoristka toplote iz oglja peka v povprečju stane 1,5 €.

Mercator kako izbrati zar 720 500

Življenjska doba žara

Cenejši žari so narejeni iz manj kakovostnih materialov, zdržali bodo 2-3 leta. Kakovostni žari so izdelani iz kakovostnih materialov; žari na oglje in imajo do 10 let garancije, žari na plin pa do 25 let.

 

Strošek dodatne opreme

Dodatna oprema je za raznovrstno peko skoraj nujna. Potrebujete kakovostno lopatico in oprijemalke. Za peko narezane zelenjave, škampov in ostalih manjših kosov potrebujete nabodala ali posodo za zelenjavo. Za peko rib je dobro imeti držalo za ribe ali keramično ploščo, ki bo prav prišla pri peki bolj občutljivih kosov mesa. Potrebujemo še ščetko in kamin za oglje (če imamo žar na oglje). Pa nože, termometer, brizgalko za omake … še in še izbire najdete tu!

 

Morgan Freeman vs. Tom Hanks

Vsaka vrsta žara ima svoje prednosti, mnogo je odvisno od časa in sredstev, ki ste jih pripravljeni vložiti v novo aparaturo. Za vsak življenjski slog se najde žar, še več, vsak tip žara nosi svojo osebnost. Zvezdniško. Malce smo se poigrali z njihovimi lastnostmi in jim nataknili holivudska imena. In enega slovenskega. Morda se lažje odločite.

 

Vrsta žara Plinski žar  Žar na oglje
Zvezdnik Morgan Freeman Tom Hanks
Asociacija Pragmatik. Klasični očarljivec.
Opis tipa  Je zelo razširjen, vseprisoten, stopi v vsako vlogo. Če ne veste, čigav glas doni iz zaslona, je najbrž Morganov. Je preprost, neizumetničen in ne komplicira. Na izi! Ne moreš ga ne imeti rad. Popoln zet za vsako družino. Vloge izbira zelo previdno, a ko jih izbere, se jim popolnoma posveti. Je garancija kakovosti v vseh pogledih. Kul z metuljčkom in v fraku!
Cena Žari na plin so dražji od žarov na oglje, a se jih da dobiti tudi poceni. Kakovost žara najlažje preverimo tako, da odpremo pokrov. Če je ta težak (plinski), v notranjosti prevlečen s porcelanom (oglje), gre za kakovosten žar. Znak za kakovost so tudi rešetke in plošče iz nerjavečega jekla. 
Cena goriva 10-kilogramska jeklenka stane okoli 20 EUR, kar bo zadoščalo za 20 ur peke. Peka stane cca. 1 €/h .  10 kg kakovostnega oglja ali briketov stane cca. 9 €. Briketov porabite manj, so pa težje gorljivi in poleg potrebujete kocke za prižiganje. Peka stane od 2-6 € . 
Priprava žara Več dodatnih delov pomeni več časa za sestavo žara (tudi do 1 ure). Če imate fiksnega, ta težava izpuhti. Do 30 minut.
Segrevanje žara 10 minut.  40 minut. 
Zahtevnost peke So preprosti za uporabo. S pritiskom na gumb ga prižgete, vzdrževanje konstantne temperature ali njeno spreminjanje je enostavno. Plinski žari z enim gorilnikom razvijejo temperaturo do 250 stopinj, žari z več gorilniki pa omogočajo tudi posredno peko in searing (sl. 'hitro pečenje na visoki temperaturi) z gorilniki, ki dosežejo do 400 stopinj. Uravnavanje temperature žara zahteva kar nekaj znanja in pozornosti. Žari na oglje imajo večji temperaturni razpon, zato so primerni tako za dimljenje kot tudi peko zrezkov (searing). Pravi piknik praktično mora imeti žar na oglje, plinski žar na pikniku morda ne izgleda pristno.
Okus jedi Plinski žari so zelo praktični, a jim malce zmanjka pri okusu, saj ne razvijejo pravega okusa peke na žaru. Tega se da doseči s posebnimi profili nad gorilci (flavorizers) in lesnimi sekanci, a okus ni popolnoma isti. Težava plinskih žarov je vlaga – plin vsebuje cca. 30 % vlage, ki med izgorevanjem plina izhlapi in vlaži hrano, ki se peče. Ljubitelji hrustljave skorje na zrezkih bodo tu potegnili kratko. Če ste za okus in videz hrane, spečene na žaru, pripravljeni žrtvovati več časa, potem je oglje prava izbira. Oglje kot derivat lesa ob izgorevanju aromatizira meso in mu s tem da izraziti okus žara in aromo dimljenja.
Vzdrževanje Redni pregledi dotočnih cevi za plin, ventilov, redna menjava jeklenk, menjava vžigalnega sistema po potrebi (poškodbe). Redno čiščenje posod za zbiranje maščob, gorilnikov. Ko žara ne uporabljate, naj bo pokrit. Plinski žar je zaradi možnosti uhajanja plina pri uporabi v notranjih prostorih lahko nevaren. Menjava rešetk se priporoča na 1-2 leti. Vzdrževanje ni zahtevno, razen pri modelih z vgrajenim vžigom s pomočjo plina.
Čiščenje Gorilnike, rešetke, plošče očistite pred in po uporabi, tako da jih močno segrejete, namočite in skrtačite. Ni ostankov pepela, čiščenje je enostavno. Idealno za pogosto uporabo, tudi na terasi, balkonu. Čiščenje rešetk, plošč, pokrova in tudi posod za pepel po uporabi. Čiščenje je ena od slabosti žara za oglje. Traja dlje in je zahtevnejše od čiščenja plinskega žara.
Pričakovana življenjska doba Do 25 let. Do 10 let. 
Glavna prednost Enostavna uporaba, življenjska doba, praktičnost. Okus.
Glavna slabost Okus. Zahtevna uporaba, čiščenje, cena peke.

Malo mešano na žaru

Izbira med plinskim žarom in žarom na oglje seveda ni edina možna. Spodnja tabelica je mešana roštiljada možnosti, ki jih še ponuja svet žarov:

 

Vrsta žara Električni žar Smoker Keramični žar (kamado) Prenosni žar
Zvezdnik Arnold Schwarzenegger Sean Penn Brad Pitt Peter Prevc
Asociacija Preprosti silak. Hipster. Kaliber prve vrste. Sosed.
Tip Preprost in nepretenciozen. Ni najlepši in ni najboljši, je pa prijazen uporabnikom. Za urbane kavboje, ki si v dnevni sobi pričarajo surovo moč narave.  Na prvi pogled nepristopen, zahteven, terja čas. Večplasten tip, ki ne reagira dobro na pritisk. S pravimi prijemi razvije izdatno sočnost in sijajne okuse. Perfekten v vseh pogledih, vsestranski in izrazito vsebinsko bogat. A je zvezdniško težak in je treba ubrati mojstrski način, da ga premakneš. Frajer za dolgoročne zveze.  Ustreza vsem, skromen, nezahteven in prijazen okolju. Le malce suhcen je in ne prenese velikih količin hrane.
Gorivo Elektrika  Oglje in sekanci Oglje Plin, oglje, briketi
Prednosti Ekonomičnost  Dolgotrajno pečenje in dimljenje pri nizkih temperaturah  Varčnost, vsestranskost, cena, čas priprave, življenjska doba Velikost, enostavnost uporabe, cena
Slabosti Okus zna biti pust, čiščenje Okus  Teža (80-120 kg) Velikost - na njem se ne da peči 50 steakov naenkrat.

Osnovni paket za začetek peke na žaru

  • Kamin za prižiganje za hiter in varen način prižiganja briketov/oglja.
  • Rokavica za žar je udobna rokavica in ščiti vaše roke in podlahti pred vročino z žara.
  • Oglje ali briketi za žar na oglje.
  • Plinska kartuša za enkratno uporabo ali jeklenka plina
  • Aluminijaste posode za zbiranje tekočin, ki ujamejo tekočine, preprečujejo izbruhe ognja in lovijo sok, ki teče iz mesa in je odličen za pripravo omak. (ponavadi sestavni in snemljivi del žara)
  • Termometer je nujni pripomoček vsakega mojstra peke na žaru. Če boste uporabljali termometer, boste vsakič postregli perfektno pečeno meso.
  • Osnovni pribor naj vsebuje prijemalko, lopatko in vilice.
  • Ščetka za žar naj ne bo osamljena. Vedno imejte na razpolago vsaj eno ali dve dobri. Izberite robustne, vzdržljive in take, ki se prebijejo do vseh niš ter špranj.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj