Govedina na žaru

Kos vrhunskega na žaru popolno spečenega mesa zagotovo predstavlja ultimativni cilj vsakega mojstra žara. Kako ga izbrati in pripraviti brez napake? Sledite našemu mini vodiču!

Mercator govedina 324 324

Rib-eye (bržola)

Meso, ki se nahaja na t.i. visokem hrbtu živali, slovi kot ultimativni kralj zrezkov. Z rebernimi kostmi ali brez vsebuje nekoliko več maščobe kot meso iz spodnjega dela hrbta, zato je še posebej sočen.

Priprava: Meso vsaj 30 minut pred peko (vendar ne več kot 1 uro) vzemite iz hladilnika in natrite s soljo, poprom in izbranim rastlinskim oljem (pri bržoli sledite pravilu preprosteje je bolje). Postavite na vročo rešetko in na visoki temperaturi direktnega ognja pecite približno 3 in pol minute na vsaki strani za srednje polpresno pečeno, kar bržoli najbolje 'pristoji'.

Filet mignon (pljučna pečenka)

Pljučna pečenka, ki leži pod kostmi hrbta, je najboljši del govedine, saj je njeno meso najmehkejše in najbolj nežno tako po teksturi kot tudi okusu.

Priprava: V kolikor ne boste kupili zorjenega mesa, pljučno doma operite, obrišite do suhega in neprodušno zavijte v kuhinjsko folijo oziroma jo potopite v marinado (če želite bolj specifičen okus mesa) ter pustite v hladilniku vsaj tri dni. Zorjeno pa dve uri pred uporabo vzemite iz hladilnika, naoljite, posolite in poprajte, nato postavite na razgreto rešetko in zaprite pokrov žara. Pecite približno 10 minut za srednje polpresno pečeno (odvisno od debeline zrezka), med tem pa meso trikrat obrnite, na vsaki 2 minuti in pol.

Sirloin steak (šimbas)

Šimbas, meso, ki se nahaja v ledvenem delu goveda ali v ledjih, je znan po lepo marmorirani strukturi in odličnem okusu. Izberite intenzivno marmoriran kos z lepo razporejenimi svetlejši maščobni deli po rdeči mišičnini, kar pri pečenju daje mesu še posebej poln okus.

Priprava: Mariniranje sirloin zrezkov ni potrebno, okusni so že, če jih natrete samo s poprom in soljo. Položite jih na vročo rešetko in na visoki temperaturi pecite približno 5 minut na vsaki strani za polpresno pečene zrezke.

Mercator govedina sirloin steak720 500

Porterhouse (florentinec) in T - bone

Slasten florentinec je bogat kos mesa nizkega hrbta goveda s kostjo in dvema vrstama mesa – rosbifom in pljučno, pri čemer je kos zadnje večji kot pri T-bone zrezku, kar je med njima dejansko tudi edina razlika, zato ju lahko pripravite povsem enako. Pri izbiri kosa upoštevajte, da mora biti ta dovolj debel, da ga lahko med peko postavite pokončno na kost.

Priprava: Uro pred peko meso vzemite iz hladilnika in ga pustite, da se ogreje na sobno temperaturo, posolite in poprajte (ta izjemen kos mesa ne potrebuje nič drugega), žar ogrejte na maksimalno temperaturo in pecite v zaprtem žaru na vsaki strani približno 4 do 5 minut (uporabite lahko tudi dvojni način peke pri katerem meso najprej 3 minute pečete na direktni način, preostali dve pa na indirektni.

 

Prelistajte knjižico!

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj