Ekološki pridelovalci izdelkov Radi imamo domače

Zapis je del projekta: Radi imamo domače.

Kar z ljubeznijo zraste, vedno domače zveni. Zato imamo radi doma pridelano ekološko hrano. Doma na izbranih domačijah, vrtovih, poljih, sadovnjakih, oljčnih nasadih – povsod, kjer s srcem pridelujejo in predelujejo dobrote za vas. Z oznako BIO označujemo ekološko pridelane izdelke iz košare Radi imamo domače. Spoznajte naše partnerje, ki se ponašajo z vrhunskimi ekološkimi izdelki.

mercator radimamodomace324 324

Ekološka kmetija Kukenberger

Dolenjska

Ekološka kmetija Kukenberger je ena zelo redkih kmetij v Sloveniji, ki se lahko pohvali s certifikatoma ekološko in seneno mleko. V njegovo pridelavo je vključena večina družinskih članov te kmetije z dolgo tradicijo. Toda prostor dajejo tudi napredku: ves čas se izobražujejo in izpolnjujejo njihove izdelke za konstantno najvišjo kakovost. Mleko tako ob zagotovljeni prehranski varnosti ohrani kar največ svoje hranilne vrednosti.

Na kmetiji Kukenberger redijo izključno tradicionalno rjavo pasmo krav, včasih so jim rekli sivke. Ta pasma ima mleko z več in boljšimi beljakovinami in več maščobami. Mleko ima poln okus in odlično hranljivo vrednost tudi zato, ker krave čim večji del poletne sezone pasejo. Obenem so opustili silažo in pri prehrani krav uporabljajo samo seno in majhen delež žit.

Kukenbergerjevi so za njihove izdelke, sire – navadni poltrdi, Poprov’c in Čebular, za jogurte in za svežo in sladko skuto prejeli zlata priznanja na ocenjevanjih Dobrote slovenskih kmetij.

kukenberger720 500

Testenine Gabaroni

Dolenjska

Gabaroni, testenine z okusom, so izdelane z ljubeznijo in ročno pakirane. Skrivnost Gabaronov se skriva v visokokakovostni moki, ki vsebuje rudninske snovi, celulozo, aminokisline, beljakovinske maščobe, fosfate in dragoceni vitamin E. Pa tudi v ljubezni in predanosti že tretje generacije družine Vidmar, ki to moko prideluje po naravnih pristopih in z biodinamičnim kmetovanjem.

Testenine Gabaroni se rade družijo s kremastimi omakami, satenastimi siri, eksplozijami barvaste zelenjave, mesnimi prelivi, z oreščki vseh sort, radičem, gobami, pomarančnimi krhlji, vini in panteonom zelišč. Tudi v rahlem objemu masla vas bodo navdušile. Uporabite jih kot podlago za vašo kuharsko domišljijo in rezultati bodo zagotovljeno odlični.

gabaroni720 500

Kmetija Morgan

Primorska

Leta 2006, ko je bilo ekološko kmetovanje šele na začetku, na področju oljkarstva pa popolnoma nerazvito, se je družina Morgan z obilo poguma ter trdega dela podala na pot pridelave oljk za ekološko oljčno olje. S skrbjo, ljubeznijo in predanostjo so se posvetili skrbi za več kot 1000 oljk na njihovi kmetiji, ki leži v vasi Grintovec pri Kopru. Na njej pridelujejo vrhunsko oljčno olje, za katerega od leta 2009 naprej ves čas pobirajo najvišja priznanja, tako v Sloveniji kot v tujini.

Olje Morganovih je med 20 najboljšimi oljčnimi olji na svetu v vodniku Flosolei, najboljše ekološko olja Slovenije v letih 2013, 2015, 2017 in 2018 na največjem tekmovanju ekoloških olj v svetu Biol, med najboljšimi 12 na tekmovanjih Sol d’oro v Veroni… Če je všeč strokovnjakom, bo zagotovo všeč tudi vam! Privoščite si vrhunsko slovensko ekološko oljčno olje.

morgan720 500

Lotos Gourmet

Osrednjeslovenska regija

Vse sadne in sadno zelenjavne pulpe Lotos Gourmet so narejene iz svežega sadja in zelenjave v polni zrelosti prve kvalitete. Tako pulpe kot slastni ekološki piškotki so brez umetnih barvil in konzervansov ter ojačevalcev arom in okusa.

Medtem ko imajo običajne marmelade praviloma enaka deleža sadja in sladkorja, imajo pulpe Lotos Gourmet od 80-90 % delež sadja.

Ime pulpa izvira iz načina predelave, ker se za izdelavo porabi samo sveža sadna pulpa in ne predpripravljene kaše, zmrznjeno sadje ali sadni sokovi. Zato imajo pulpe pravi, naravni okus izbranega sadja. Pulpe sladkajo le malo, za to pa pretežno uporabljajo naravna sladila. Konzervirane so s kratkotrajnim vretjem, da se ohrani čim več vitaminov in mineralov.

Zaradi mehkejše konsistence se odlično obnesejo tako na palačinkah, kruhu, v jogurtih, smutijih drugih napitkih. Fantastični so tudi v pecivu in tortnih kremah. Paleta uporabe je odvisna od vaše domišljije.

Poleg pulp pa v Lotos Gourmet ponujajo tudi odlične domače piškotke iz sestavin iz kontrolirane ekološke pridelave.

lotos gourmet720 500

Perger 1757

Koroška

Pergerjevi že vse od leta 1757 v Slovenj Gradcu ustvarjajo slastne izdelke iz medu in satja. Že devet generacij iz roda v rod prenaša skrivnosti medičarstva. Poskusite njihove popolnoma naravne medene bonbone, ki ne vsebujejo glutena, želatine in laktoze. Odkrijte slastno medeno testo, ki je prejemnik priznanja Najbolj inovativen izdelek leta 2017. Kljub imenu ne vsebuje jajc ali mleka.

Ne glede na to, s katero Pergerjevo dobroto se boste posladkali, ste lahko mirni, da je iz 100 % naravnih sestavin. Prepustite se slastnim medenim užitkom. Za zdravje, razvajanje in dobro počutje.

perger720 500

Bio kmetija Vogrinec

Štajerska

»Ker so se moji starši ukvarjali s proizvodnjo jajc, tudi sam nadaljujem v tej smeri. Moja kmetija je prva v Sloveniji, ki je prejela certifikat za ekološko pridelavo kokošjih jajc. Imam dva hleva, v katerih je skupaj 6.000 kokoši nesnic, ki večino časa preživijo na pašnikih, sicer pa uporabljam le krmo najvišje kakovosti po evropskih standardih.« pravi Damjan Vogrinec.

Jajca so biološko polnovredna hrana z visoko prehransko vrednostjo. So popoln izdelek narave, saj vsebujejo vse hranilne snovi, ki jih potrebujemo za razvoj, zato so v naši kuhinji skoraj nepogrešljiva. Mit, da so jajca holesterolska bomba, je že davno ovržen. Jajca lahko nadomestijo meso in mesne izdelke. Vsebujejo skoraj polovico manj beljakovin kot meso in mesni izdelki, toda njihova biološka vrednost je precej višja kot vrednost mesnih beljakovin.

kmetija vogrinec720 500

Družinska kmetija in sirarstvo Kekec

Štajerska

Družina Kekec na prvo mesto postavlja skrb za naravno kakovost. To jih vodi, tudi ko sejejo žito in negujejo pašnike. Z vsem znanjem in ljubeznijo skrbijo za živali in jim dajejo prostor pod soncem. Verjamejo, da je samo tako lahko tisto, kar ustvarjajo, najboljše za vse, ki uživajo v njihovih ekoloških mlečnih izdelkih. Že 30 let nudijo ekološke mlečne izdelke iz lastnega bio kravjega, ovčjega in kozjega mleka proste reje živali.

Med njihovimi izdelki je zagotovo najbolj znan Bio pravi kajmak. Zanj so prejeli več najvišjih mednarodnih zlatih priznanj in kipec kakovosti. Kajmaku se ob bok postavijo jogurt iz mešanega ovčjega in kravjega mleka, poltrdi siri v naravni skorji iz mešanega bio surovega kravjega, ovčjega in kozjega mleka, ipd.

kekec720 500

Oljčna olja Jenko

Primorska

Jenkovi so eden izmed treh ponudnikov dimljenega oljčnega olja v Evropi. Začeli so razvijati idejo in iskati recept, kako bi z naravnim dimom, ki deluje kot konzervans, zadimil oljčno olje. Po številnih poskusih so prišli do hladnega dimljenja. Dimljenje traja teden dni, podrobnosti postopka pa seveda ne razkrivajo. Ekološki certifikat, ki ga imajo vsa Jenkova oljčna olja, so razširili tudi na dimljeno olje. S tem dokazujejo, da arome po dimu ne pridobijo z dodajanjem kemičnih okusov dima.

Dimljeno oljčno olje Jenko je edinstven izdelek ekološkega večkrat mednarodno nagrajenega ekstra deviškega oljčnega olja Jenko, dimljenega z naravnim lesom bukve in hrasta. Okus je odločen, uravnotežen z zmerno grenkobo in pikantnostjo ter prefinjeno noto dima, ki ga lepo zaokroža. Tako kot vrhunsko oljčno olje se tudi dimljeno uporablja po kapljicah – kot začimba. Obogati okus mesnih jedi, denimo biftka, telečjega hrbta ali rostbifa, popestri pa tudi nežno špargljevo juho.

Jenko720 500

Oljčna olja Sopotnik

Primorska

Slovenska Istra je izjemen prostorterroir, kjer se proizvaja edinstveno oljčno olje. Geografsko je to najsevernejša lega, kjer oljka še uspeva, zato je olje aromatično, v njem je čutiti okus limone, jabolka,
sveže oljke, kar predstavlja, okuse, ki so zelo cenjeni v svetu gastronomije. V oljčnih nasadih družine Sopotnik oljke obirajo ročno in jih hladno stiskajo še isti dan kot so obrane, da olje ne izgubi svoje svežine in aromatičnosti. Gojijo več vrst oljk, prevladujoča je avtohtona istrska belica, ostalo so vrste leccino, frantoio, pendolino, buga, črnica.

Na festivalu Zlata oljčna vejica vrsto let osvajajo Zlato priznanje. Gurmanska revija Feinschmecker je njihovo olje uvrstila med top 250 oljčnih olj na svetu.

sopotnik720 500

Ekološka kmetija Vila Natura

Prlekija

Na ekološki kmetiji Slavičevih, v osrčju Prlekije, pridelujejo ekološke žitarice in oljnice. Vse pridelke doma predelajo v končne izdelke blagovne znamke Vila Natura, ki ponuja več kot 50 različnih ekoloških izdelkov odlične kakovosti.

Kmetijo so pred nekaj leti posodobili z nakupom strojev za čiščenje ter luščenje žit in lastnim mlinom na kamen. Tako vse poljščine sami očistijo, zluščijo in zmeljejo ter nato sami zapakirajo v lično embalažo, s čimer zagotavljajo nedvoumno sledljivost. Žita meljemo sproti glede na povpraševanje, saj želimo, da pridejo izdelki na prodajne police kar se da sveži. Meljejo jih v polnozrnate in fine moke, v zdrobe ter otrobe, iz nekaterih žit pa delajo tudi kaše, kosmiče in testenine.

vila natura720 500

Ekološka kmetija in sirarstvo Konda

Bela Krajina

Na robu Slovenije v dolini reke Kolpe šestčlanska družina pridno izdeluje dobrote iz doma pridelanega ovčjega mleka. V sirarni izdelujejo: poltrdi ovčji siri, siri z dodatki čilija, zelenega popra, drobnjaka, posebno priljubljen pa je postal dimljen ovčji sir, ki je izdelan na tradicionalni belokranjski način. Cenjeni so tudi mehki ovčji siri, ovčji jogurti, sadni ovčji jogurti brez dodanega sladkorja, ovčji kefir Zeleni Jurij, siri za žar, skute, sirotka, sveže ovčje mleko in nežna, lahka ovčja albuminska skuta.

»Začelo se je pred dobrimi petindvajsetimi leti, ko sva z ženo razmišljala, kako živeti in predvsem preživeti na naši lepi in majhni kmetiji. Z inovativnostjo in marljivostjo nam je uspelo. Danes vsem, ki jim domače veliko pomeni, nudimo več kot petindvajset različnih vrst izdelkov iz ovčjega mleka. Ti so ljudem manj znani, a dovolj je povedati, da je ovčje mleko cenjeno, ker ima ovca zelo dobro razvit imunski sistem.« pravi Ivan Konda.

Konda720 500

Bio kmetija Žgajnar

Notranjska

Kmetija je v celoti ekološko usmerjena, kar potrjuje prejeti ekološki certifikat. Prizadevajo si predelovati samo ekološko mleko z njihove kmetije in tako zagotoviti kar najbolj sveže mlečne izdelke; na istem “dvorišču” namreč mleko namolzejo in ga čez nekaj minut natočijo v sirarski kotel za izdelavo mlečnih izdelkov. Pripravljajo prek trideset različnih vrst ekoloških mlečnih izdelkov, od sirov (staranih, mladih, z različnimi dodatni, jogurte, skute, kajmak, maslo …). Njihovi izdelki so popolnoma naravni; pri sirih ne uporabljajo nobenih premazov, mlečni napitki, jogurti, skute s sadnimi dodatki so brez dodanega sladkorja. Vsak izdelek je unikat, saj je ročno izdelan po starih, preizkušenih receptih naših babic.

zgajnar720 500

Loška mlekarna

Gorenjska

Loška Mlekarna je mlekarna z najdaljšo tradicijo predelave mleka v Sloveniji. Vsi izdelki so narejeni iz nehomogeniziranega pasteriziranega mleka. Že od leta 2007 imajo certifikat za ekološko predelavo mleka; polnijo ekološko mleko in sirotko, izdelujejo ekološko skuto, sir in jogurte. Kupcem nudijo dnevno sveže, lokalno pridelane mlečne proizvode iz mleka bližnje okolice. Serije izdelkov so količinsko majhne, netipizirane kot pri velikih industrijskih sistemih. Vsak izdelek zase daje videz doma narejenega izdelka.

loska mlekarna720 500

Družinsko podjetje Amon

Štajerska

Družinsko podjetje iz Olimja je že pred skoraj desetimi leti pridobilo vse tri certifikate za pridelavo in predelavo ekoloških surovin ter pripravo ekoloških jedi. Na posestvu pridelujejo več vrst sadja, zelenjave in zelišč, še posebej pa so ponosni na sadovnjak, kjer imajo več kot 100 let stara drevesa jablan.

Svoje produkte so predstavili tudi na največjem mednarodnem sejmu BIOFACH v Nürnbergu v Nemčiji, kjer so ocenili, do so edinstveni, in to tako po sestavi kakor tudi po kvaliteti. Česen je nepogrešljiv tako v kuhinji kot v domači lekarni, predvsem zaradi visoke vsebnosti flavonoidov, polisaharidov, selena, veliko vitaminov in mineralov; skupaj z ektra deviškim olivnim oljem se združita v izdelek, ki bi ga morali imeti v kuhinji vedno pri roki.

amon720 500

Bio Kranjske mesnine

Gorenjska

Sestavine v izdelkih Kranjskih mesnin v celoti ustrezajo ekološkim standardom in so izključno iz ekološko vzrejenega mesa in ekoloških začimb. Bio mesni izdelki so plod tradicionalnih izkušenj, pri postopkih izdelave pa ne uporabljajo nobenih dodatkov in pomožnih sredstev. Izdelki ne vsebujejo nikakršnih nitratov, fosfatov, konzervansov, sintetičnih barvil, arom. Prav tako velja poudariti, da v krmo živali ne vključujejo gensko spremenjenih organizmov (GSO) ali antibiotikov, njihova predelava pa ne vključuje umetnih gnojil, škropiv, insekticidov in ostalih dodatkov na bazi antibiotikov. Bio mesni izdelki Kranjskih mesnin so izdelki najvišje kakovosti po najvišjih standardih in v skladu z najvišjo okoljsko prakso.

kranjske mesnine720 500

Ekosnedek

Osrednjeslovenska regija

Mlado, slovensko, inovativno podjetje Ekosnedek d.o.o v sodelovanju s slovenskimi ekološkimi kmeti izdeluje 100 % ekološke proizvode za uporabnike, ki želijo v hitrem svetu uživati zdravo, ekološko in lokalno proizvedeno hrano. Najbolj poznani so po “hišni specialiteti” Ekosmutijih, ki so edini tovrstni izdelek pri nas. Pred kratkim so linijo izdelkov dopolnili z ekološkimi prigrizki. Pri novem proizvodu Eko Palčke sodelujejo s kmetijo oziroma Zadrugo Pomelaj, ki zaposluje predvsem invalidne oziroma trajno nezaposlene ljudi.

ekosnedek720 500

Kmetija Pavlič

Posavje

Ekološka kmetija Pavlič na slovenskem trgu deluje že 20. leto, imajo že 19 ekoloških certifikatov. Na 8,6 hektarjev sadovnjakov pridelujejo osem različnih sort jabolk. Vodilna sorta je topaz, ki predstavlja 70 odstotkov površin, sledijo ji sorte opal, luna, rosana, piros, orion, sirius, pilot in hruška uta. Na kmetiji predelujejo sadje v ekološki sok, ekološki kis in ekološko suho sadje. Njihova filozofija je živeti z naravo in tako za potrošnika pridelati zdravju zelo koristno sadje, ki ne vsebuje pesticidov, nitratov in podobnih snovi.

pavlic720 500

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se