Domači izdelki slovenskih zadrug

Zapis je del projekta: Radi imamo domače.

Med pridelovalci pristnih izdelkov Radi imamo domače so tudi slovenske zadruge, ki regijsko združujejo prizadevne kmete in skrbijo za trženje njihovih izdelkov. Spoznajte njihovo dejavnost in izdelke, ki vam jih ponujajo.

mercator324 324

Kmetijska zadruga Krka

Kmetijska zadruga Krka že dobrih 60 let povezuje kmetije z Dolenjske in iz Bele Krajine. Bogato znanje, izkušnje, tradicija v povezavi s sodobnimi trendi in pridne roke kmetov vsako leto poskrbijo za okusne dobrote.

V KZ Krka so svoje izdelke označili z imenom »Dobrote s kmetije«. Pri pridelavi mesa zagotavljajo izključno slovensko poreklo živali s kmetij in tradicionalno rejo. Z lastno klavnico poskrbijo, da je meso vedno sveže. Mesnine so pripravljene po tradicionalnih receptih in imajo izvrsten domač okus.

Zelenjava in sadje pod znamko Dobrote s kmetije prihaja iz slovenskih sadovnjakov in polj. Vsi pridelovalci KZ Krka imajo certifikat »integrirani« in so zato pod rednim nadzorom. Ker pridelke nabirajo v času njihove optimalne zrelosti in imajo kratko pot do trgovin, so vedno sveži in odličnega okusa.

Izdelke Kmetijske zadruge Krka najdete v 30 trgovinah Mercator, nekatere pa tudi v spletni trgovini.

Kmetijska zadruga Šaleška

Tudi KZ Šaleška že več kot šest desetletij skrbi za to, da izvrstne izdelke njihovih kmetov spozna čim več ljudi. V zadnjih letih je zadruga postala slovenski ponudnik ekološkega govejega mesa in mesnin pod blagovno znamko Ekodar. Povezuje številne ekološke kmete, rejce goveje živine s pretežno hribovitih področij Slovenije, pa tudi partnerske zadruge. Meso odlikuje izjemen okus, manjša zamaščenost in visoka hranilna vrednost. Vsak kos mesa je preko QR kode na embalaži sledljiv vse do izvora – konkretnega eko rejca.

Poleg različnih vrst ekološkega govejega mesa so zelo priljubljene tudi njihove ekološke hrenovke brez glutena in brez svinjske maščobe, ki je zaradi svojih odličnih lastnosti primerna tudi za otroke.

Izdelke Kmetijske zadruge Šaleška najdete v 10 trgovinah Mercator.

mercator saleska720 500

Kmetijska zadruga Laško

KZ Laško združuje več dejavnosti, kot sta odkup mleka, v zadnjem času predvsem mleka brez GSO, ter odkup živine, jagnjet, prašičev in lesa. Zadruga ima dolgoletno tradicijo organiziranja reje kokoši nesnic, proizvodnjo jajc in lastno sortirnico. Vrhunsko kakovost v zadrugi dopolnjujejo z bogato izbiro mesnin iz svežega mesa, vzrejenega v lokalnem okolju.

Zadruga slovi po tradiciji proizvodnje mesa in mesnih izdelkov. V Mercatorjevih trgovinah poiščite njihove izvrstne mesnine vseh vrst z oznako »Okus nad okusi« in »V sožitju z naravo«, ki združujejo starodavno znanje in mojstrstvo posebnih receptur naših dedov, sodobno tehnologijo in sožitje z neokrnjeno naravo.

mercator lasko720 500

Kmetijska zadruga Tolmin

Kmetijsko zadrugo Tolmin so ustanovili kmetje s Tolminskega leta 1992. Sčasoma so postali največji lokalni trgovec v Posočju. KZ Tolmin je leta 1994 ustanovila znano Mlekarno Planika, ki do danes skrbi, da lahko po vsej Sloveniji uživamo v odličnem mleku in mlečnih izdelkih iz Posočja. Leta 2008 je zadruga odkupila še poslovne prostore nekdanjega MIP in začela s proizvodnjo mesnih izdelkov.

Izdelke Kmetijske zadruge Tolmin najdete v 328 trgovinah Mercator. Mlečne izdelke mlekarne Planika in druge izdelke KZ Tolmin najdete tudi v naši spletni trgovini.

Loška zadruga

Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka skupaj s svojim podjetjem Loške mesnine, d.o.o., danes šteje preko 200 zaposlenih. Poleg odkupa kmetijskih pridelkov in lesa se ukvarja še s trgovino, v okviru zadruge pa deluje tudi najstarejša slovenska mlekarna – Loška mlekarna. Zadruga s svojo dejavnostjo pokriva škofjeloško področje ter Poljansko in Selško dolino.

Loške mlekarne so se zadnja leta usmerile tudi v proizvodnjo ekoloških izdelkov, ki so zelo priljubljeni pri slovenskih kupcih. Dobrote pod imenom Mesnine Bohinja pa vas bodo navdušile s skrbno izbranimi mesninami iz osrčja slovenskih Alp.

Izdelke Loške zadruge najdete v 320 trgovinah Mercator.

Kmetijska zadruga Sevnica

Izdelki blagovne znamke Grajske mesnine nastajajo v Posavju, a so po svoji kakovosti in okusu dobro znani tudi širše. Grajske mesnine nastajajo v okviru Kmetijske zadruge Sevnica s stoletno tradicijo. Zadrugo s kakovostnim mesom skrbno vzrejene živine oskrbujejo kmetje, ki so tudi lastniki zadruge. S prodajo izdelkov v Sloveniji tako KZ Sevnica ohranja primarno proizvodnjo regije, kupcem pa zagotavljajo kratke prevozne poti in seveda odlično meso in mesne izdelke. Med njimi je tudi sevniška tradicionalna salama.

Izdelke Kmetijske zadruge Sevnica najdete v 131 trgovinah Mercator.

mercator sevnica720 500

Kmetijsko-gozdarska zadruga Idrija

Kmetijsko-gozdarska zadruga Idrija pokriva področje občin Idrija in Cerkno. Poleg trgovske dejavnosti – živilske trgovine poslujejo pod franšizo Mercatorja – je zelo pomembna dejavnost zadruge še odkup živine in predelava mesa. V Idriji nastajajo »Mesne dobrote iz Idrije«, ki jih spremlja slogan »Okus je doma v kvaliteti«. Med najbolj priljubljenimi so domače kranjske klobase, idrijska hrenovka, idrijska krvavica, idrijska zaseka in drugi prekajeni izdelki. Po klasični metodi soljenja in zorenja pa pripravljajo svinjski vrat in rebra.

In ker so v KGZ Idrija zavezani kakovosti, vselej skrbijo, da so njihovi izdelki iz najboljših sestavin, brez umetnih dodatkov in vedno sveži na voljo njihovim zadovoljnim kupcem.

Izdelke Kmetijsko-gozdarske zadruge Idrija najdete v 38 trgovinah Mercator.

Kmetijska zadruga Ptuj

Kmetijska zadruga Ptuj deluje že več kot 100 let. Povezuje preko 1000 kmetov z območij Dravskega polja, Ptujskega polja, Korene, Pesnice, Haloz in Ormoža. Zadruga ima dolgoletno tradicijo pridelave in trženja zelenjave. 35 pridelovalcev danes prideluje že skoraj 40 različnih vrst zelenjave, ki jo vsak dan dostavljajo svojim kupcem. Zelenjava, ki je pobrana v optimalnih zrelosti in kupcem dostavljena po čim krajši transportni poti, ohrani svoje bogastvo vitaminov, mineralov in hranilnih snovi.

Paradni konji KZ Ptuj so krompir, rdeča pesa, rumena čebula in edinstveni Ptujski luk, ki si je zaradi specifičnega videza in okusa ter tradicionalnega načina pridelave pridobil oznako »Zaščitena geografska označba«.

Kmetijska zadruga Tolmin

Prednost mesnin blagovne znamke Alpija, s katero na slovenskem trgu nastopa Kmetijska zadruga Toomin, je v tradicionalni metodi izdelave, kakovostnem govejem mesu slovenskega porekla in kvaliteti svinjskega mesa. Vsi izdelki so brez GSO, laktoze in glutena, dimljeni so z bukovimi sekanci, prefinjeni blagi okus in specifično aromo pa pridobijo s klasičnim 30- do 50-dnevnim zorenjem. Za njihove izdelke so prejeli že številne medalje. Največje priznanje pa je seveda njihova neusahljiva priljubljenost pri kupcih.

Izdelke Kmetijske zadruge Tolmin najdete v 39 trgovinah Mercator.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj