Čiščenje žara

Če bi vam pod nos pomolili anketo, ki bi vas povabila vse nadležne gospodinjske posle razvrstiti v lestvico, kam bi umestili čiščenje žara? Najbrž bi med nepriljubljenimi kotiral visoko. Ampak vse je lažje, če se prav lotimo.

Mercator ciscenje zara prva 324 325

Takoj za brisanjem prahu ali morda čiščenjem kuhinjske nape. In najhuje je to, da še nič ne kaže, da smo blizu odkritja načina, kako bi sem temu delu piknika izognili. A odnos med človekom in žarom ni za odmet, edino zagotovilo za dolgo in uspešno zvezo je redna in dosledna nega. Spodaj ponujamo nekaj predlogov za vzdrževanje in čiščenje žara. Da bo ta večno ostal objekt poželenja. Odprite si pivo, bo hitreje mimo.

 

Vzdrževanje žara na plin

Preverjanje puščanja plina: Preverjanje puščanja plina opravite vsakič, ko odklopite oz. priklopite plinski priključek. Med preverjanjem v bližini ne sme biti isker ali odprtega plamena. Gorilniki naj bodo ugasnjeni. Potrebujete milnico, ki jo s krpo ali pršilnikom nanesete na priključke za dovod plina. Če se po vklopu plina začnejo tvoriti mehurčki, ki se večajo, je treba zamenjati priključek ali bolj zatesniti ventil.

Pokrivajte žara: Ko žara ne uporabljate, ga pokrijte. Vsak proizvajalec plinskih žarov ponuja tudi zaščitna pokrivala za svoj izdelek, a spada pod dodatno opremo, ki jo je treba doplačati. Včasih je dovolj že aluminijasta folija. Je pa to nezanemarljiv del vzdrževanja, saj na ta način žar zaščitite pred korozijo in nabiranjem umazanije.

Redno čiščenje: Žare na plin je priporočljivo razstaviti in vse komponente generalno očistiti vsaj dvakrat na leto. Zunanje površine rešetk, plošče in gorilnike pa seveda očistite po vsaki uporabi.

Mercator ciscenje zara 720 500

Potrebujete robustno ščetko za žar, odrabljeno ščetko za zobe, vedro vroče vode, čistilo, olje, prazno vedro za odpad iz žara, gobico, ki potem ne bo imela več prihodnosti. Pri čiščenju popolnoma izklopite žar in vse dovode plina. Razstavite ga (ne čisto na prafaktorje, tu je primer, do kam naj bi se šlo). Dobro očistite rešetke, plošče in gorilnike. S ščetko za žar odstranite vse tisto, kar se je nanje prijelo. Če ne dosežete vseh mest, kamor se je skrila maščoba, si pomagajte z zobno ščetko. Rešetke/plošče lahko daste tudi v pomivalni stroj, a vseeno jih prej dobro ostrgajte. Bodite temeljiti in odstranite ves pepel in ostanke pečenja z vsakega sestavnega dela. To je izredno pomembno, saj v nasprotnem primeru sčasoma pride do zamašitve in blokad ter posledično okvar pri delovanju žara. Ko končate, žar spet sestavite. Priključite ga na plinsko jeklenko, ga vklopite in preverite, če slučajno pušča plin. Žar pustite, naj deluje kakih 15 minut. Medtem se bodo posušile vse površine in izgoreli morebitni ostanki milnice. Pokrijte ga (lahko tudi s folijo) in žar je pripravljen za naslednjo fešto. Pred ponovno uporabo rešetke in plošče namažite z (olivnim) oljem, kar bo preprečilo prijemanje jedi in obvarovalo žar pred rjo.

Na kaj je dobro biti pozorni pri čiščenju žara:

 • Bodite zmerni pri uporabi čistil. Čeprav vas bo močno zamikalo, da v žar zlijete celo plastenko čistila za peči, se zadržite. Močna kemična čistila na očiščenih površinah za seboj pustijo sledi, ki vplivajo na vonj in okus hrane še nekaj časa.
 • Raje uporabljajte raztopino mila ali detergenta in vode (1:4).
 • Če je maščoba trdovratna, predlagamo mešanico vode in alkoholnega kisa.
 • Zamaščenih predelov se lahko lotite tudi s kavo, ki je kisla in odlična za čiščenje masti. Skuhajte vrč kave in z njim napolnite umivalnik, nato pa v to za eno uro namočite žar rešetko. Z gobico ali strgalom odstranite ostanke hrane in sperite s toplo vodo.
 • Če ste pekli ribe ali drugo hrano z močnim vonjem, po čiščenju rešetke in plošče premažite z limono, ki odstrani vonjave.
 • Bodite pozorni pri razstavljanju in predvsem ponovnem sestavljanju gorilnikov – preverite navodila za uporabo.
 • Pri čiščenju ni priporočljivo uporabljati visokotlačnih čistilcev. Maščobo boste samo razpršili na vse konce vrta, kjer jo bodo napadle mravlje. Na žaru pa bo ušla v predele žara, od koder jo bo težko spraviti ven (v notranjost gorilnika, dovodne cevi). Ostanki maščobe v gorilniku ali plinski cevi otežujejo normalno delovanje.
Mercator ciscenje zara na oglje2 324 324

Čiščenje žara na oglje

Čiščenje žara na oglje se ne razlikuje dosti od čiščenja žara na plin, le da je zelo priporočljivo žar razstaviti in temeljito očistiti ob vsaki uporabi. Pri tem tipu žara ni priključkov za plin, nastaja pa dosti pepela, ki ga je redno treba odstranjevati. V nasprotnem primeru je zračni pretok otežen in sčasoma blokiran, kar bo nagajalo pri uravnavanju temperature ob pečenju. Če imate žar postavljen v bližini hiše, je najbolje, da ga po uporabi polijete z vodo. To je pomembno, če obstaja nevarnost močnejših sunkov vetra, ki lahko razpihajo žerjavico. Vodo polivajte počasi, tako kot bi zalivali rože. Pepel lahko odstranite z lopatko in ga pospravite v vrečko.

Pepel z žara se da koristno uporabiti tudi kot:

 • Čistilo za posodo: Pepel presejete, da dobite fin prah. Fini pepel zmešate z malo vode, da nastane pasta, ki jo nato uporabite za razmaščevanje posode, poliranje pečice, vrat kamina …
 • Čistilo za oblačila: Kozarec presejanega pepela stresite v bombažno vrečko in pred pranjem vložite neposredno v boben pralnega stroja
 • Zaščita rastlin pred polži: Pepel nase vleče vodo in če ga posujete okoli rastlin, ki jih napadajo polži, jih bo to odgnalo. Polži namreč obožujejo vlago.
 • Vmesna plast v kompostniku: Razprostrite ga čez celotno površino. Pepel bo kot vmesna plast pomagal ohranjati nevtralno stanje, ki je najboljše okolje za razkroj organskih odpadkov.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj