Bogastvo ovčjega mleka

Zapis je del projekta: Radi imamo domače.

Mlečni izdelki so pomemben del naše prehrane. A pogosto se odločamo samo za izdelke iz kravjega mleka in pozabljamo na ovčje ali kozje mleko. Na naših policah boste pod oznako Radi imamo domače našli vrhunske mlečne izdelke tudi iz kozjega in ovčjega mleka.

mercator ovcjemleko324 324

Ovčje mleko je izredno hranljivo in dobro. Okus je bogat, nežen, rahlo sladek. Vsebuje mnogo več sušine kot kravje in kozje mleko ter tudi več kazeina in maščob. V ovčjem mleku so vsi pomembni vitamini B-skupine, predvsem veliko folne kisline in vitamina B12. Vsebuje veliko vitaminov A, E in C. Vsebnost vitamina D in kalcija je najvišja med vsemi vrstami mleka.

Maščobne kroglice v ovčjem mleku so manjše kot v kravjem, zato je ovčje mleko lažje prebavljivo. Skoraj polovica maščobnih kislin v ovčjem mleku je enkrat ali večkrat nenasičenih.

Zaradi visoke vsebnosti suhe snovi je ovčje mleko izredno primerno za izdelavo naravnih jogurtov, saj ni potrebno dodajati suhe snovi in stabilizatorjev. Laktoza, se pri izdelavi jogurta pretvori v mlečno kislino, pri izdelavi sirov pa ostane v sirotki.

mercator ovcje mleko720 500

Dejstvo je tudi, da so najbolj znani in cenjeni siri v svetu narejeni iz ovčjega mleka: roquefort, pecorino ali feta osvojijo vsakega, ki jih je kdaj poskusil in zna uživati v izbranih okusih. Tudi pri nas so ovčji siri že od nekdaj predstavljali pomemben del prehrane, kar poleg mnogih sodobnih ovčjih sirov dokazujeta tudi tradicionalni bovški in kraški ovčji sir, ki ju izdelujejo že mnoge generacije ovčerejcev. Ovčje mleko in nežna, lahka ovčja albuminska skuta.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj