Lepi prazniki, dobro vino in dobra hrana

Čas praznikov je tudi čas dobre hrane in dobrega vina. V Mercatorju se zavedamo, da gre vrhunsko vino z roko v roki z odlično hrano in da skupaj ustvarjata harmonijo popolnih okusov. Zato smo v prazničnem decembru pripravili poseben vinski katalog, ki združuje dobro hrano in dobro vino. Katalog ponuja številne možnosti za razvajanje brbončic, kajti razgrinja pestro ponudbo slovenskih rdečih in belih vin ter roseja, na voljo pa so tudi različna tuja vina iz romantične Italije, temperamentne Španije, Južne Amerike in Avstralije.

Seveda v veselem decembru ne gre brez mehurčkov, zato v katalogu najdete tudi široko izbiro penin iz slovenskih in tujih vinskih kleti. Vse to pa smo zaokrožili s ponudbo odličnih delikates, v kateri boste našli slastne pršute in sire polnih bogatih okusov, pa losose, tune in dimljene skuše, različne paštete in druge namaze ter goveje medaljone. Vse to pa vas čaka v bogato založenih Mercatorjevih trgovinah.

Pravo kombinacijo dobrega vina in dobre hrane lahko primerjamo z umetnostjo. Ustvarite si svojo vinsko-kulinarično umetnost za razvajanje v zavetju vašega doma.

Burger s tartufato, brie sirom, rukolo in karamelizirano čebulo

Ne boste verjeli, a ob dobrem burgerju se prileže dobro rdeče vino. Vino Cabernet sauvignon Quercus je klasično rubinasto rdeče barve z lahkotnim vijoličnim odtenkom. Diši po črnem ribezu, zeleni papriki in cedri. Njegov svež okus in mehkoba se bosta lepo spojila z burgerjem, vino pa postrezite ne preveč hladno; okoli 15 stopinj Celzija bo ravno prav.  Piten Cabernet Sauvignon z zanimivim taninskim profilom lahko postrežete k biftku, mineštram, srednje zorjenim sirom in divjačini. 

Oglejte si recept!

Grisini s kraškim pršutom in parmezanom

K temu enostavnemu receptu, ki ga lahko pripravite ob katerikoli praznični priložnosti, se odlično poda Teran. Teran je vino z značajem, zapisano tradiciji, ponos kraške planote, večni klasik, h kateremu se lahko brezskrbno zatečemo ob vsaki priložnosti. Mladosten in svež, očara nas z intenzivno rdečo barvo in izrazito sadno cvetico po gozdnih sadežih. Že stoletja cenjen zaradi svojih zdravilnih učinkovin, je nepogrešljiv spremljevalec suhomesnatih izdelkov in lokalne kulinarike.

Oglejte si recept!

Rižota z Modro frankinjo

Tudi v prazničnem decembru si privoščite dobro in hitro pripravljeno kosilo ali večerjo. Presenetite svoje domače z enostavno in okusno rižoto s slanino, brokolijem in tolminskim sirom. Postrezite jo s kozarcem vrhunske Modre frankinje iz kleti Krško, suhim vinom višjih kislin in lažjega telesa in nizkih taninov. Sadno in mladostno, z nekaj pikantnimi notami.

Oglejte si recept!

Limonina panacota

Božič je tik pred vrati, ti pa imaš še tolikooo za opraviti, nakupiti še vsa darila in okrasiti še celo hišo. Ko takole krasiš dom, te popade želja po sladkem in  limonina panacota je sveža, nežna, hkrati pa bo dvignila razpoloženje. Razvajajte se še s kozarčkom slajše Rožnate penine, ki bo s svojo svežino, lahkotnostjo in igrivimi mehurčki v hipu napolnila dom s prazničnim razpoloženjem.

Oglejte si recept!

Čebulna juha

Radi jo imajo Francozi, pa povsod po svetu in najdemo jo tudi v odličnih restavracijah. Pa si naredimo še svojo restavracijo kar doma. K čebulni juhi postrezite krepak briški Sivi pinot iz hiše Kristančič, intenzivnega okusa in zmernih kislin. Srednje globoke zlatorumene barve, z vonjem po sočnih rumenih sadežih bo lepo uravnotežil polnost čebulne juhe.

Oglejte si recept!

Piščanec v vinu

Za hladne zimske dni prija tudi dober in dišeč piščanec v vinu, ki razvaja vaše brbončice skupaj z okusnim pirejem ali finimi rezanci in kozarcem Modrega pinota Tilia iz Vipavske doline. Suho vino srednjega telesa bo izvrstno zaokrožil okusnega piščanca, v kozarcu pa boste zavonjali za sorto značilne jagode, črne sadeže in robide.

Oglejte si recept!

Rezanci z lososom n skuto

Sveže in iz narave ... kombinacijo dimljenega lososa in slastnih testenin lahko kombiniramo s suho Rumeno Rebulo, ki je rasla v s soncem obsijanih vinogradih Goriških brd in so jo pri Ščurku ustekleničili v sijajno vinsko prilogo ob kosilu. Izvrsten primerek Briške rebule, ki vas bo prevzela s svojo nežno rumeno barvo z zlatimi odtenki, lososa pa nadgradila z vonjem po cvetlicah in limonah.

Oglejte si recept!

Tunin tatarc

Tuna in Malvazija, čudovit okus morja in sonca. K tuninemu tatarcu, ki nam obogati praznični jedilnik se odlično prilega sončna Malvazija kleti Vinakoper. Njena nežna limonasto rumena barva, mladostna in sveža cvetica ter srednje telo bodo pravi partner tuni.

Oglejte si recept!

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

Prelistajte vinski katalog in pobrskajte med okusnimi recepti in pestrim naborom vin!

Na katalog

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se