Živila, ki jih ne smemo zamrzovati

Pri Mercatorju smo se odločili, da pri promociji kuhanja naredimo korak naprej. S pomočjo priznane kuharske mojstrice Mojce Trnovec, žirantke v oddaji Mali šef Slovenije, raziskujemo in preverjamo male skrivnosti velikih kuharjev.

mercator mojca324 325
Mojca Trnovec, kuharska mojstrica

Največ ljudi nepravilno ravna z zamrznjenimi živili!

Znate pravilno odmrzniti zamrznjeno hrano? Mojca poudari, da zamrznjene hrane nikoli ne odmrzujemo na sobni temperaturi, vedno jo moramo odmrzniti v hladilniku! V nasprotnem primeru se na živilih naberejo bakterije in mikrobi.

Nekatera živila pa ne sodijo v zamrzovalnik!

Jajca so zagotovo visoko na seznamu teh živil. Zaradi nizkih temperatur se vodni del v jajcu razširi, lupina pa poči in omogoči dostop različnim bakterijam. V nasprotju s prekuhavanjem, ki bakterije uniči, zamrzovanje tem mikroorganizmom ne pride do živega. Tudi nekatero sadne in zelenjava, ne sodita v skrinjo! Sadje in zelenjava z veliko vode, na primer kumare, lubenica, grozdje, melone in zelena solata, bodo v zamrzovalniku postali popolnoma neuporabni. Med zelenjavo in sadje, ki jih ne gre izpostavljati nizkim temperaturam, spadata še krompir in jabolka.

Odmrznjeno meso

Prvo pravilo pravilnega ravnanja s hrano, ki si ga velja zapomniti, je zagotovo, da se že odmrznjeno meso ne sme ponovno zamrzovati. Zakaj? Spet zaradi bakterij, ki jih zamrzovanje ne uniči, jim pa odmrzovanje mesa ponudi odlično priložnost, da se namnožijo.

Škrob ne sodi v skrinjo!

Krompir je živilo, bogato s škrobom, zato zamrzovanja ne prenaša dobro. Tudi jedi iz krompirja ne sodijo v zamrzovalnik. Po odtajevanju okus še zdaleč ne bo več isti. Enako velja tudi za riž, ki je prav tako škrobnato živilo, in čeprav boste v skrinjo pospravili takšnega z ločenimi zrni, bo potem zlepljen in nič kaj privlačen na pogled.

mercator skrobnesodi720 501

Mlečni izdelki

Mlečni izdelki, kot so mehki siri, siri za mazanje in različne kreme se pod vplivom nizkih temperatur ločijo na tekoči in gosti del, ki ju ni mogoče več zmešati. Različni jogurti in kisle smetane pa se celo sesirijo!

Majoneza in druge omake

Jajčne omake in jajca imajo seveda veliko skupnega, zato ni nič čudnega, da jih ne smemo zamrzniti. Majoneza, holandska omaka, jajčne kreme in podobne specialitete, ki vsebujejo jajca, v zamrzovalniku končajo podobno kot jogurti. Okus in tekstura po odmrzovanju ne bosta več nikoli enaka, zato ima tak način pri omakah, namenjenih izboljševanju okusa druge hrane, resnično bolj malo smisla.

Ocvrta hrana

Že pripravljeni, v drobtinah ocvrti obroki se v zamrzovalniku ne obnesejo najbolje. Medtem ko bo v moki, jajcu in drobtinah povaljan dunajski zrezek na nizkih temperaturah zdržal od enega do dveh mesecev, bo že ocvrt, neuporaben takoj, ko ga boste zamrznili, saj bo pri odmrzovanju običajno hrustljava skorjica postala mehka in lepljiva.

Koliko časa jih lahko hranimo v zamrzovalniku?

  • Pakirano meso: 1–2 meseca
  • Izdelki iz mletega mesa: 3–4 mesece
  • Sveži goveji, telečji ali svinjski zrezki: 6–12 mesecev
  • Sveži piščanec ali puran: 1 leto
  • Piščančji ali puranji zrezki: 9 mesecev
  • Juhe in enolončnice, ki vsebujejo kose mesa ali zelenjave: 2–3 mesece

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj