Zanimivosti o čaju

Obstaja legenda, ki pravi, da je čaj nastal povsem po nesreči in sicer naj bi se kitajski cesar Cheng-nung davnega leta 2374 pred našim štetjem, na vroč poletni dan želel osvežiti, ko je poletna sapica v zavrelo vodo prinesla nekaj listov bližjega grma. Ko je cesar nesel skodelico k ustom, je zaznal vonj po nesreči nastalega zvarka in tako naj bi se rodila pijača, ki jo danes poznamo kot čaj.

Mercator zanimivosti o caju 324 324

Ko prebiramo stare zapise, najdemo čaj poimenovan tudi kot eliksir nesmrtnosti. Tako ga je poimenoval utemeljitelj Taoizma, Lao Tze. Čaj je v osnovi brezalkoholna pijača, ki vsebuje tein. Pripravimo jo tako, da preko posušenih listov ali popkov grma čajevca prelijemo vrelo vodo. V slovenščini besedo čaj uporabljamo za katerikoli poparek, pripravljen iz zelišč, začimb ali sadja. Za čaj, pripravljen iz listov čajevca uporabljamo izraz pravi čaj, ostalim pa ustrezno dajemo pridevnike - sadni ali zeliščni.

Prave odlike čaja lahko spoznate le, če ga znate pravilno pripraviti. Izbrati morate pravo posodo, primerno temperaturo, pomembni pa sta tudi kvaliteta vode, s katero ga pripravljate, prav tako pa primerna temperatura in čas namakanja čajne mešanice.

Prave čaje delimo na 3 skupine in sicer črne, zelene in rdeče čaje, poznamo pa, kot smo že omenili, tudi sadne in zeliščne. Vsaka od teh skupin ima svoj način priprave, prave čaje pa lahko z vodo prelijete večkrat in vsakič znova ustvarite drugačen napitek, ki vam v danem trenutku ustreza.

Po načinu priprave čaja je najbolj znana Japonska, ki je skozi zgodovino izpopolnila pripravo skodelice čaja in pitje nastalega napitka. Znani so po obredu, kjer zmlete liste čajevca prelijejo z vročo vodo, medtem pa mešajo z bambusovo metlico. Ta običaj naj bi začel izvajati menih Eisai v 12. stoletju. Priprava in pitje čaja sta postala statusni simbol, saj so poleg menihov isti obred izvajali tudi japonski cesarji, vojskovodje, prav tako pa samuraji.

V Evropi kulture pitja čaja ne cenimo tako zelo kot Japonci ali Kitajci, smo pa od njih vseeno prevzeli nekaj osnovnih pravil za pripravo napitka. Tudi pri nas najprej segrejemo vodo (priporočamo uporabo čajnikov). Pri odmerjanju količine čaja velja pravilo, da eno žličko dodamo na vsako skodelico, eno pa dodamo "za čajnik". Od količine pripravljene mešanice je odvisno, kako močan bo napitek; če želite močnejšega, ne skoparite s sestavinami. Na čajno mešanico nikoli ne zlijemo vrele vode, vedno počakamo, da se ohladi na 80 do 90 stopinj Celzija (odvisno je od tipa čaja, ki ga pripravljamo). Mešanico z vodo pustimo počivati od 2 do 5 minut, saj v prvih 2-3 minutah (pravi) čaj izloči večji del teina (s takšnim napitkom se lahko poživimo). Večinoma je več kot 5 minut namakanja čajnega pripravka v vodi nepriporočljivo, saj ta lahko postane pretrpek. Čaj postrežemo po tem, ko smo ga odcedili.

Mercator zanimivosti o caju720 500

Posode in čajnike, v katerih pripravljate čaj, nikakor ne pomivajte s čistilnimi sredstvi. Pomijte jih z dovolj vročo vodo. Priporočamo, da za pripravimo aromatiziranih čajev ne uporabljate istih posod kot za ostale.

Ste vedeli, da je v Sloveniji pitje čaja povezano predvsem z ljudskim zdravilstvom, ki ima v naših krajih bogato tradicijo? Slovensko ljudsko zdravilstvo pozna in uporablja kar 500 različnih rastlin in kljub prodoru znanstvene medicine vsakdo brez posebnega učenja ve, čemu koristijo kamilice, za kaj je dober žajbelj in kaj si lajšamo s pitjem brusničnega čaja.

Vemo, da se danes vsako sekundo na tem svetu spije približno 14.000 skodelic čaja. Pa vi? Kdaj ste se nazadnje razvajali z odličnim čajem?

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se