Zakaj je mlečno prava izbira za športnike?

Vemo, da dobro telesno in psihično pripravo športnika podpirata ustrezna prehrana in zdrava črevesna mikrobiota. Kako lahko prehrana vpliva na telesno pripravo športnika in zakaj so mleko ter mlečni izdelki prava izbira zanje, smo povprašali prof. dr. Ireno Rogelj z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Mercator mlecno sport 324 324

Kaj so mikroorganizmi in kako delujejo?

Mikroorganizmi, ki so naši zvesti sopotniki celo življenje, pomagajo pri prebavi hrane in absorpciji hranil, vplivajo na delovanje imunskega sistema in nas ščitijo pred škodljivimi vplivi okolja. Mikrobiota torej lahko vpliva na telesno pripravo športnika, saj ima pomembno vlogo pri pridobivanju, skladiščenju in porabi energije iz hrane, kot tudi pri obrambi ob vnetnih reakcijah in pri vzdrževanju ustrezne hidracije telesa.

 

Zakaj je mleko primeren napitek za športnike?

Študije kažejo, da je posneto mleko izvrsten športni napitek, ki nadomešča izgubljeno vodo in elektrolite med športno aktivnostjo. Še več - mleko vsebuje podobno koncentracijo ogljikovih hidratov (laktoze) kot številni športni napitki, poleg tega pa še beljakovine, ki med vadbo služijo kot gorivo in zagotavljajo ohranjanje in izgradnjo mišične mase.

 

Ali pitje mleka pripomore tudi k obnovi mišic po vadbi?

Dokazano je, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov spodbuja obnovo mišic po intenzivnih vadbah. V primerjavi s športnimi napitki uživanje mleka učinkoviteje ohranja hidriranost telesa po vadbi, kar raziskovalci pripisujejo bogati mineralni sestavi mleka pa tudi ostalim sestavinam, ki prispevajo k počasnejšemu praznjenju želodca. Mleko po intenzivni vadbi prispeva k hitrejši obnovi in vzdrževanju mišičnih funkcij, učinkovitem obnavljanju mišičnega glikogena in telesne tekočine - zato je prava izbira.

 

Kako pa je s pitjem jogurta po telesni vadbi?

Sadni jogurt je odlična izbira po naporni vadbi, saj poleg ogljikovih hidratov vsebuje visokovredne beljakovine, vitamine topne v maščobi in vodi ter potrebne elektrolite. Tako prispeva k hitrejši regeneraciji organizma. Pri uživanju jogurta se poveča izločanje sline, žolča in želodčnega soka, izboljša pa se tudi izkoriščanje kalcija. Jogurt vsebuje vse sestavine mleka, ki pa so zaradi delovanja bakterij jogurtove kulture spremenjene ali delno razgrajene. Zato je lažje prebavljiv kot mleko ter ima številne ugodne učinke na prebavo in na vzdrževanje zdrave črevesne mikrobiote.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj