Varjenje domačega piva

Izdelava domačega piva je v osnovi precej preprost postopek. Potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin, malo opreme in voljo po učenju. Se boste lotili izziva?

02 Mercator Vivo 720x425

Oglejte si aktualni program zvestobe Vivo!

Več
Mercator varjenje piva 324 324

Konstantno variti odlično pivo pa je povsem druga zgodba in zahteva precej več predanosti.

Nekateri se s pivovarstvom ukvarjajo zaradi zabave in druženja s prijatelji, ki navadno spremlja varjenje v domačem okolju. Nekateri se s pivovarstvom ukvarjajo tudi zato, da se lahko pohvalijo svojim bližnjim. Priznajmo si, imeti svoje lastno pivo tudi ni kar tako, nekateri pa na to gledajo predvsem z racionalnega vidika, kajti pollitrska steklenica domačega piva povprečno stane le 0,35 evra. Kakorkoli že, vsi zgoraj našteti razlogi imajo načeloma eno skupno točko – strast do piva.

Torej kako začeti? Predlagamo, da začnete z varjenjem piva po metodi ekstrakta, saj je ta najenostavnejša, najcenejša in nudi najboljše izhodišče za razumevanje postopka.

Mercator varjenje piva 720 500

Ko boste obvladali osnove, pa obstaja veliko načinov za izboljšave, npr. dodajanje hmelja in drugih sestavin. Veliko domačih pivovarjev potem presedla na varjenje »z vrečko« oziroma metodo BIAB ali pa si celo naredi pravo malo pivovarno.

Vsekakor pa domače varjenje omogoča neverjetne možnosti kreativnosti. Pri pivovarstvu imaš proste roke pri celotnem poteku, od recepta do opreme!

 

Avtor: Pivopis.si

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se