Tipične tekaške poškodbe

Zapis je del projekta: Tek nas druži.

Pri teku prihaja do povečanih sil na spodnje ude, zato se tudi večina tekaških poškodb zgodi ravno v tem predelu. Poglejmo tri najpogostejše poškodbe in nasvete, kako se jim izogniti.

Mercator poskodbe 324 324

Tekaško koleno ali iliotibialni sindrom

Tekaško koleno ali iliotibilani sindrom je eno izmed najpogostejših poškodb pri tekačih. Odraža se kot bolečina na zunanji strani kolena. Največkrat se bolečina poveča pri teku navzdol, pri podaljšanju tekaškega koraka in pri dolgotrajnem sedenju s pokrčenimi koleni. Težave nastajajo zaradi povečanja trenja tetive mišice na glavico stegnenice v kotih med 20 in 30 stopinj. Težavam se ponavadi lahko izognemo s primernim raztezanjem, pravilnim razmerjem mišične moči mišic stegna ter postopnim obremenjevanjem kolen ter stopnjevanjem teka.

Vnetje ahilove tetive ali tendinitis ahilove tetive

Pri vnetju ahilove tetive gre največkrat za bolečine na narastišču tetive. Če vnetje ni zdravljeno pravilno, lahko pride tudi do degenerativnih sprememb in zadebelitve tetive. Velikokrat je hoja boleča ali otežena, čutiti je togost tetive in takoimenovano jutranjo okorelost. Vnetju se lahko izognemo s primerno obutvijo, primernim raztezanjem, postopnim obremenjevanjem in stopnjevanjem teka, dobro mišično močjo oz primernim tonusom mišic ter primerno regeneracijo v katero poleg raztezanja sodijo še kvaliteten spanec ter primerna prehrana.

Mercator ahilova 720 500

Vnetje golenske pokostnice

Pri vnetju pokostnice najpogosteje začutimo pekočo bolečino na notranji strani goleni v spodnji polovici. Pri hujšem vnetju se lahko bolečina nato preseli tudi višje navzgor proti kolenu. Najpogostejši vzrok za vnetje pokostnic je preobremenitev ter nenadna povišana inteziteta treningov ter spremembe podlage. Vnetje pokostnic zdravimo s počitkom, segrevanjem in primernim raztezanjem mečnih mišic. Pomembno je postopno povečevanje količine ter intezitete treningov, primerna tekaška obutev ter previdno in skrbno načrtovane spremembe podlage.

 

Če povzamemo, je za preprečitev tekaških poškodb potrebna dobra gibljivost sklepov in primerna mišična moč ter regeneracija. Prav tako na preprečevanje poškodb vpliva izbira obutve in postopno stopnjevanje treningov.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se