Tema tedna: Kulturna doživetja za naše mulce

Če je bilo poletje usmerjeno predvsem k vodnim in drugim športnim aktivnostim pa naj bo začetek šolskega leta namenjen ponovnemu druženju otrok s kulturo. Nekaj idej za zabavno spoznavanje in igranje s kulturo.

0 fotka 3
1 fotka 8
2 fotka 2
3 fotka3
4 fotka 2

1. Obiščite gledališče za otroke

Ob rahljanju ukrepov se odpirajo tudi gledališča, v katerih seveda še vedno veljajo varnostni ukrepi za preprečitev okužb s COVID 19. Mini teater je najmanjše gledališče, ki že od marca prinaša gledališke in lutkovne spektakle na Mercatorjevo M sosesko. Mini teater seveda lahko tudi obiščete. Trenutno predstavlja najbolj znane pravljice, ki poleg otrok navdušujejo tudi starše. 

2. Izdelajte svoje domače gledališče

Vsi otroci se v nedoločeni starosti igrajo igre vlog. Kot majhni se jih igrajo sami, z eno ali več figuricami, večji pa tudi s svojimi vrstniki ali starši. Če se jih pri tem podpira, se lahko z nekaj spodbude, igra vlog zaigra tudi pred občinstvom. Sprva domačim, kasneje tudi v šoli. S tem se krepi veščina nastopanja in pripovedovanja zgodb, kar bo otrokom v življenju zelo koristilo. Naše mulke se rade igrajo v domačem gledališču, ki ga izdelajo same iz mizic, stolov in blazin. Tudi lutke oblikujeta sami, jih prilepita na palčko, ki jo najdeta na bližnjem igrišču in predstava se lahko začne.

3. Obiščite knjižnico in si sposodite knjige primerne starosti vaših otrok

Že leta prakticiramo, da enkrat do dvakrat mesečno obiščemo knjižnico, kjer si del knjig hčerki izbereta sami, za drugi del pa nam svetuje knjižničar glede na njuno starost, interese in tematiko ali pa jih izberemo iz seznama predlogov Ciciuhca.

4. Obiščite svoj najljubši muzej ali se udeležite delavnice v njem

O kulturi se na zabaven in interaktiven način učimo tudi v muzejih – na vodenih ogledih ali delavnicah. Če so otroci navdušenci nad lutkami, si oglejte stalno razstavo lutk na Ljubljanskem gradu, se udeležite delavnic v Mestnem muzeju, kjer bodo otroci postali mali arheologi in dodobra spoznali glavno mesto Ljubljana. Tudi Prirodoslovni muzej ima svoje delavnice, sicer o prirodi, a s spoznavanjem pračloveka se spoznavamo tudi z začetki »kulturnega« človeka.

5. Posladkajte se s kulturo

V duhu spodbude naših otrok za kulturo pa si lahko v mesecu septembru v trgovinah Mercator v Ljubljani in okolici nakupite čokolade Mini teatra različnih okusov, prek katerih bodo otroci spoznali tudi glavne junake septembrskih predstav. Na ovitkih embalaž so namreč junaki pravljic Trije prašički, Korenčkov palček, Sapramišja sreča, Obuti maček, Vsi tukaj, vsi skupaj ter Žabji kralj. Ko smo se posladkali, smo super junake izrezljali iz ovitkov, jih nalepili na palčke in zaigrali svojo predstavo. Čokoladice pa imajo tudi dobrodelno noto, saj z njihovim nakupom podpirate Mini teater. 

Ne spreglejte kupončkov na spodnji strani embalaže čokolade, saj vam lahko prinesejo vstopnico za otroško predstavo v Mini teatru.

5 fotka 1

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj