Seznam naših družinskih odločitev za 2021

Januar je mesec novoletnih zaobljub in za leto 2021 smo Kam z mulcem družine sprejele odločitev, da se vsaka posebej v vsakdanje družinsko življenje potrudimo vnesti bolj trajnostno usmerjene navade. Osnovno vodilo pri izbiri izdelkov bo predvsem lokalni izvor, pametna poraba in koncept ponovne uporabe. Pri izbiri storitev pa bi si želele, da bi v prihodnosti še večkrat počitnice in oddihe preživeli v ekološko usmerjenih krajih in namestitvah.

Upamo, da bodo tudi vas naši mali, preprosti koraki spodbudili k razmisleku kako lahko skupaj z majhnimi dejanji, pripomoremo k ohranitvi narave, v aktivnosti pa na zanimiv, zabaven in poučen način vključimo celotno družino.

1. Kupujmo lokalno in čim več nepredelane hrane

IMG 1829

Potrudimo se in nakupujmo čim več nepredelane hrane, s čim manj dodatne embalaže, ki izhaja iz lokalnega okolja. Če imamo možnost, z otroki obiščimo bližnjo kmetijo. Če te možnosti nimate, pa je v Mercatorju na voljo odlična znamka, pod katero so zbrani slovenski izdelki – Radi imamo domače.  Veliko izdelkov lokalnega izvora in biološke pridelave pa najdete pod znamko BIO Zone. Ko nakupujemo v trgovini naj bo del obvezne opreme vrečka iz blaga za večkratno uporabo in manjše vrečke iz zaves ali druge lahke tkanine, v katero damo sadje in zelenjavo. Izbiramo živila, ki niso prekomerno pakirana.

2. Zmanjšamo porabo mesa

manj mesa

Nekaj članov družine Kam z mulcem je že nekaj let zapriseženih vegeterjancev, večina pa nas je še vedno mesojedcev. V letu 2021 se bomo tudi zapriseženi ljubitelji mesa potrudili, da bo v naši prehrani več žitaric in zelenjave, ter zmanjšali porabo mesa. V kolikor si bomo privoščili meso, bo to slovensko in preverjene kakovosti.

3. Bolj trajnostna raba oblačil

oblacila

Če imate v svojem krogu prijateljev ali sodelavcev družine z različno starimi otroki, poskrbite za sistem menjave in ponovne rabe oblačil. Rabljena otroška oblačila imajo manj kemičnih primesi, saj so večkrat oprana, hkrati pa s ponovno uporabo manj obremenjujete planet. Odrasli pa pri nakupi novih oblačil premislimo o izvoru oblačila in izbiri materialov. Velja pravilo manj je več.

4. Večkrat izkoristimo javni prevoz ali uporabimo kolo

veckrat s kolesom

Kolo naj bo redni spremljevalec pri vsakdanjih opravilih, še posebej, če živite v mestu. Glavni izgovor, da večkrat ne uporabimo javnega prevoza pa je ponavadi ta, da je z otroki lažje premikati, če nismo odvisni od urnikov drugih. Vsake toliko pa bo tudi otrokom zanimivo, če jih bomo do vrtca ali na izlet peljali z javnim prevozom. Kaj pa če bi se naslednjič na ogled Bleda ali Postojnske jame odpravili kar z vlakom?

5. Zeleni (pohodni) izleti

IMG 1535

Kam z mulcem družine se najbolje počutimo zunaj, ko smo v naravi ali raziskujemo nove kraje. A se pri tem z nekaj manjšimi in nekaj bolj pogumnimi koraki obnašamo odgovorno, hkrati pa nas slednje na izletu na noben način ne omejuje.
Izbirajmo izlete blizu doma, malico pa pripravimo tako, da je shranjena v naravi prijazni embalaži. Vodo ali čaj natočimo v stekleničke ali jekleničke. Če bomo opravili postanek v koči, naročimo hrano in pijačo, ki ni pakirana v embalaži za enkratno uporabo. Na ta način res ne bo težko upoštevati pravila, da smeti vedno vzamemo s seboj nazaj v dolino.