Rulada piščančjih bedrc s prilogami

Rulada piščančjih bedrc s pistacijami, kremna rižota s pistacijami in pečeno korenje s pistacijami sta pripravila Alen in Sebastijan iz Osnovne šole Preserje pri Radomljah.

SEZNAM mali sefi OS PRESERJE PRI RADOMLJAH kvadrat
Alen in Sebastijan, OŠ Preserje pri Radomljah

Sestavine

Za rulado

2 kosa piščančjih beder s kožo, 2 kosa piščančjega prsnega fileja, 1 večja čebula, strok česna.
drobnjak, peteršilj, timijan, sol, poper, suhi mleti česen, 2 beljaka, pistacije, jušna zelenjava za jušno osnovo, belo vino po okusu, žlica masla.

Za rižoto

200 g riža, 2-3 šalotki, oljčno olje po potrebi, sol, poper, žafranika (ali kurkuma).
50 g pistacij, žlica maskarponeja.

Za korenje

100 g očiščenega korenja, 2 rumenjaka, žlička moke, timijan, sol, poper, 50 g pistacij, žlica masla.

Mali sef optimizacija 750x500 4

Priprava

Piščančja bedra očistimo s kosti, prihranimo kožo. Bedra sploščimo v pravokotne zrezke. Začinimo.

Iz kosti in jušne zelenjave skuhamo jušno osnovo. Čebulo nasekljamo ter spražimo na oljčnem olju. Česen nasekljamo, narežemo zelišča. Piščančje prsi narežemo na večje kose ter jih skupaj s praženo čebulo, česnom, začimbami ter beljaki v sekljalniku zmiksamo v homogeno maso. Masi primešamo narezana zelišča ter popečene pistacije.

Dobro premešamo.

Na delovno površino raztegnemo živilsko folijo, nanjo položimo piščančje zrezke, jih nadevamo s pripravljenim nadevom ter skupaj s kožo tesno zavijemo v rulade. Pripravljene rulade kuhamo v jušni osnovi približno 20-25 min.

Kuhane rulade poberemo iz fonda in odstranimo folijo. Piščančje rulade nato lepo zapečemo v vroči ponvi, da dobimo lepo barvo ter hrustljavo kožo. Pečene rulade poberemo iz ponve, odstavimo na toplo, v ponev prilijemo nekaj belega vina, pustimo da izpari ter prilijemo piščančji fond. Pokuhamo, začinimo po okusu ter na koncu v omaki stopimo žličko masla. Dobro premešamo.

Medtem pripravimo rižoto. Šalotko narežemo na majhne kocke, pistacije grobo nasekljamo ter v ponvi popečemo, da zadišijo.

V kozici na maslu pražimo na kocke narezano šalotko, primešamo riž ter ga pražimo toliko časa, da postekleni. Začinimo, ter zalijemo s piščančjim fondom. Riž med kuhanjem občasno premešamo. Ko je rižota skoraj gotova, ji primešamo tretjino praženih pistacij ter rižoto odstavimo z ognja. Rižoti na koncu primešamo žlico maskarponeja, preostalo pistacijo ter energično premešamo.

Med kuhanjem rižote si pripravimo še korenje. Olupimo ga, narežemo na pravilne pravokotnike ter jih skuhamo v piščančjem fondu. Ne prekuhamo jih, sredice naj ostanejo še rahlo hrustljave. Kuhano korenje poberemo iz fonda, ga odcedimo ter povaljamo v drobno nasekljanih pistacijah, ki smo jih premešali s stepenim rumenjakom in moko ter začinili. Tako povaljano korenje na hitro opečemo v vroči ponvi, v kateri smo stopili nekaj masla.

Na krožnik naložimo kremno rižoto, priložimo rezine piščančje rulade ter pripravljeno korenje in serviramo z omako.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj