Račje tortilje s prilogo

Račje tortilje, julienne zelenjavo ter pomarančno omako sta pripravila Nik in Nika iz Osnovne šole Preska Medvode.

SEZNAM mali sefi OS PRESKA kvadrat
Nik in Nika, OŠ Preska Medvode

Sestavine

  • 1 račje prsi
  • sol, poper, mleti česen
  • svež timijan, rožmarin
  • 250 g krompirja
  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 100 % pomarančni sok 3 dcl
  • škrob, 1 žlica
  • različna sveža zelenjava za prilogo (šparglji, korenje, solata, sveže zelje,…)

Priprava

Račje prsi očistimo ter lepo oblikujemo. Kožo večkrat plitvo zarežemo, pazimo da ne poškodujemo mesa. Račje meso začinimo s poprom, česnom in zelišči ter pustimo marinirati.

Medtem skuhamo krompir v olupkih. Vodo nekoliko posolimo. Ko je kuhan, ga olupimo, ter ga s pomočjo stiskalnika stisnemo na delovno površino, kamor smo presejali moko. Posolimo ter dodamo še jajce. Na hitro oblikujemo gladko testo, po potrebi dodamo še malo moke, da se nam testo ne bo lepilo. Iz pripravljenega testa oblikujemo 5 manjših kroglic, ki jih s pomočjo valjarja sploščimo v tortilje debeline približno pol cm. Pazimo, da se nam ne primejo na delovno površino.

Galerija 750x200 4

Tortilje z obeh strani spečemo na vroči ponvi brez dodatka maščobe. Pečene spravimo na toplo. Na drugi vroči ponvi popečemo račje prsi. Najprej jih spečemo na strani s kožo, da spustijo maščobo, nato jih obrnemo in pečemo še 2 minuti. Preložimo jih v pekač, ter jih še približno 10 min. pečemo v pečici na 180°C. Meso mora ostati še rožnato. Pečeno vzamemo iz pečice, posolimo ter odstavimo na toplo, da se meso umiri.

V ponev, kjer smo pekli račje prsi, prilijemo pomarančni sok, pustimo da zavre. Dodamo še škrob, ki smo ga posebej zmešali z žlico hladne vode, ter zavremo. Začinimo po okusu ter pokuhamo do želene gostote. Po potrebi lahko dodamo še nekaj pomarančnega soka.

Izbrano zelenjavo operemo ter jo narežemo na tanke rezance. Tršo zelenjavo lahko mariniramo z žlico olivnega olja in pomarančnega soka ter narahlo solimo. Račje meso narežemo na tanke rezine, jih naložimo na tortilje, dodamo še zelenjavo ter pomarančno omako. Prepognemo na polovico ter serviramo.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj