Priželjc z ajdovimi krapi in prilogo

Priželjc, omako, concasse zelenjave glazirane, kokice ješprena in ajdove krape nadevane z možgani sta pripravila Val in Mistral iz Osnovne šole Gustava Šiliha Velenje.

SEZNAM mali sefi OS GUSTAV SLIH VELENJE kvadrat
Val in Mistral, OŠ Gustava Šiliha Velenje

Sestavine

Priželjc

300 g telečjega priželjca, jušna zelenjava za osnovo, sol, poper, mleti česen, moka za pomokanje,
koruzni zdrob, ščepec cimeta, cimetove palčke in vejice rožmarina, žlička masla, 0,5 dcl belega vina.

Ajdovi krapi

testo: 250g ajdove moke, 2 žlici kisle smetane, sol, 1 dcl vroče vode.
nadev: 150 g svinjskih možganov, 2 šalotki, maslo za praženje, 50 g skute, sveža zelišča, 1 jajce
sol, poper.

Zelenjavna prikuha

stročji fižol, korenje, maslo, sol, poper, mleti česen po okusu, drobnjak, ajdova kaša za kokice.

malisef2 750 500

Priprava

Priželjc očistimo, za nekaj minut namočimo v mrzlo vodo, nato pa ga speremo. Medtem pristavimo jušno osnovo. Opran priželjc položimo v vročo jušno osnovo ter ga kuhamo približno od 15 do 20 min.

Poberemo ga iz jušne osnove in ga nekoliko osušimo.

Narežemo ga na debelejše rezine, približno 2 cm, začinimo ter narahlo pomokamo. Na hitro ga opečemo na maslu z vseh strani. Opečene zrezke povaljamo še v mešanici polente in cimeta ter nabodemo na cimetovo palčko in rožmarin. Položimo jih v pekač in jih pečemo še nekaj minut v ogreti pečici, da dobimo hrustljavo skorjico.

V ponev, v kateri smo popekli priželjc, prilijemo belo vino, pustimo, da vino izpari ter prilijemo nekoliko jušne osnove. Pokuhamo. Omako nekoliko začinimo ter zreduciramo do želene gostote. Na koncu lahko dodamo še žličko masla.
Med kuhanjem priželjca si pripravimo še ajdove krape. Ajdovo moko stresemo v skledo in zalijemo z vrelo vodo. Dodamo kislo smetano in sol, premešamo v gladko testo. Po potrebi dodamo še vodo. Testo stresemo na pomokan pult in ga gnetemo toliko časa, da postane testo gladko. Pustimo nekoliko počivati. Ajdovo testo na pomokani površini razvaljamo za mezinec na debelo, nato s kozarcem ali modelčkom izrežemo krogce. Pripravimo si nadev.

Šalotko očistimo in drobno narežemo. Prepražimo jo na maslu. Svinjske možgane dobro operemo, očistimo jih zunanje mrene ter jih primešamo praženi šalotki. Mešamo, da nam možgani skoraj razpadejo. Odstavimo z ognja, nekoliko ohladimo ter primešamo skuto, jajce, nasekljana sveža zelišča in začinimo po okusu.

Kroge ajdovega testa nadevamo z žličko nadeva in oblikujemo krape tako, da ga prepognemo po polovici, robove pa tesno stisnemo skupaj, da nam nadev ne uide med kuhanjem. Pripravljene krape stresemo v precejeno jušno osnovo, nekoliko posolimo in jih kuhamo na nizkem ognju približno 15 minut. Kuhane odcedimo in jih narahlo zabelimo z zaseko.

Zelenjavo očistimo. Stročji fižol na hitro skuhamo v jušni osnovi, odcedimo ter s pomočjo drobnjaka oblikujemo butare. Korenje narežemo na drobne kocke in jih lepo opečemo na maslu. Zelenjavo začinimo po okusu.
Pripravimo še ajdove kokice. Segrejemo ponev, vanjo prilijemo žličko olja ter ajdovo kašo in pokrijemo. Po nekaj minutah segrevanja se oblikujejo kokice. Pripravljene stresemo na kuhinjske papirnate brisače, da popivnamo odvečno maščobo ter jih uporabimo. Krape ponudimo kot prilogo pečenemu priželjcu, prilijemo pripravljeno omako ter priložimo zelenjavo. Potresemo s kokicami.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj