Poskrbite, da bo hrana varna

Pri Mercatorju smo se odločili, da pri promociji kuhanja naredimo korak naprej. S pomočjo priznane kuharske mojstrice Mojce Trnovec, žirantke v oddaji Mali šef Slovenije, raziskujemo in preverjamo male skrivnosti velikih kuharjev.

mercator mojca324 325
Mojca Trnovec, kuharska mojstrica

Shranjevanje živil na hladnem upočasnjuje razmnoževanje bakterij, zato je treba vsa živila, ki se hitro pokvarijo, hraniti v hladilniku. Med ohlajanjem toplotno obdelanih živil pa lahko pride do razmnoževanja mikroorganizmov, zato je nujno, da kadar pripravljene hrane ne porabimo takoj, da jo pred shranjevanjem najprej ohladimo. Katera so še pravila varnega ravnanja z živili?

Previdno s surovo hrano!

Nepripravljena živila je treba hraniti ločeno od kuhanih in tistih, ki jih boste uživali surova . Posebno skrb je treba nameniti surovemu mesu, perutnini in ribam. Pomembno je, z njimi ne onesnažimo ostalih živil. Zato si moramo ob pripravi teh še bolj temeljito umiti roke in očistiti rezalne deske, delovne površine in pribor.

Teh živil nikar ne zamrzujte!

Z izjemo kuharjev, ki so vešči molekularne kuhinje, nekaterih živil raje ne zmrzujte! Jajca so zagotovo visoko na seznamu teh živil. Zaradi nizkih temperatur se vodni del v jajcu razširi, lupina pa poči in omogoči dostop različnim bakterijam. V nasprotju s prekuhavanjem, ki bakterije uniči, zamrzovanje tem mikroorganizmom ne pride do živega. Če se boste odločili zamrzniti sadje in zelenjava z veliko vode, na primer kumare, lubenico, grozdje, melone in zeleno solata, bodo ti postali popolnoma neuporabni. Med zelenjavo in sadje, ki jih ne gre izpostavljati nizkim temperaturam, spadata še krompir in jabolka.

Odtajana živila so hitro pokvarljiva, zato jih uporabite takoj. Odtajanih živil ponovno ne smete zamrzovati!

mercator ne zmrzuj720 500

Preden jo shranite jo ohladite!

Med ohlajanjem toplotno obdelanega živila lahko pride do razmnoževanja mikroorganizmov. Zato je treba takšno živilo čim hitreje in pravilno ohladiti in s tem preprečiti čezmerno razmnoževanje mikroorganizmov oziroma morebitno okužbo ali celo zastrupitev. Pri NIJZ opozarjajo, da kadar toplotno obdelane hrane, kuhane, pečene ali ocvrte, ne porabimo takoj in jo želimo shraniti, jo moramo v največ dveh urah ohladiti na temperaturo okolja, takoj nato pa jo je treba shraniti v hladilnik ali zamrzovalnik!

Enostavno z mrzlo vodo!

V domači kuhinji je najbolj primeren postopek ohlajevanja živila pod mrzlo vodo, pri čemer večjo količino hrane razdelimo na manjše porcije ali v tanjše sloje, posodo s hrano ohladimo v koritu s hladno vodo, pri ohlajevanju večkrat pomešamo, večje kose mesa ločimo od omake ali juhe in jih ohlajamo ločeno, ob nizkih temperaturah lahko živila ohlajamo zunaj, na primer na balkonu ali okenski polici.

Da bodo živila neoporečna in varna, se pri pripravljanju in hranjenju držite naslednjih pravil:

  • Upoštevajte navodila za shranjevanje živil.
  • Hrane ne hranite predolgo. Živilo zavrzite, če je videti pokvarjeno ali ima sumljiv vonj.
  • plesniva živila zavrzite v celoti, in ne samo plesniv del.
  • Vsi prostori, v katerih shranjujete živila naj bodo vselej čisti
  • Živil nikoli ne shranjujte v posodah, ki jih uporabljate za druge namene.
  • Živil v hladilniku nikoli ne nalagajte preblizu stene, saj bi tako onemogočili kroženje zraka.
  • Pred kuhanjem očistite delovne površine, posodo in drug pribor za pripravo živil.
  • Živila, ki jih ne shranjujete v hladilniku, je treba zaščititi pred žuželkami in škodljivci.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se