Pomaranče

Pomaranče so prave bombice vitaminov in zdravja. Verjetno ste ob njih najprej pomislili na vitamin C. Res ga imajo veliko, toda vsebujejo še ogromno drugih snovi, zaradi katerih niso le slastne, ampak tudi koristne za vas.

mercator pomarance324

Super citrus

Pomaranča ali oranža je sadež iz rodu citrusov. Rase na drevesu, ki mu rečemo kar pomaranča ali pomaránčevec. Je rezultat davnega križanja, verjetno med pomelom in mandarino, a že stoletja uspeva kot samostojno drevo, ki se razmnožuje s potaknjenci.

Pomaranča je poznana v neštetih različicah, a skoraj vse spadajo v podvrsto sladkih pomaranč, medtem ko je podvrsta grenkih pomaranč skoraj neznana. Pri nas najdete veliko izbiro različnih pomaranč iz Sicilije, Španije in tudi Grčije.

mercator pomarance SEZNAM750 500 NOVO

Kaj pa rdeča pomaranča?

Rdeča pomaranča je posebna vrsta obarvane pomaranče. Ne le po videzu, od navadnih pomaranč se razlikujejo tudi po vsebnosti koristnih snovi. Je prava abeceda blagodejno delujočih bioaktivnih snovi. Njena temna barva je posledica vsebnosti rastlinskih barvil, ki so povezana s številnimi blagodejnimi učinki.

FEELGOOD NASVET

Pomaranče uživajte cele in ne zgolj iz njih izstisnjenega soka, saj boste tako deležni tudi vlaknin, ki jih ta sadež vsebuje. Vlaknine lahko prispevajo k večjemu občutku sitosti in boljši prebavi. Pomarančo si lahko privoščite kot del hranljive malice z grškim jogurtom in manjšo pestjo oreščkov ter žličko medu.

Banner Vedno sveze Feelgood 550x720px14

Vitamini in druge dobre plati pomaranč

Od vseh sestavin pomaranča vsebuje daleč največ vitamina C. Ena pomaranča zadosti dnevni potrebi po tem vitaminu za odraslega. Ta je odličen kot pri preprečevanju bolezni, pa ne le to. Ker je učinkovit antioksidant, preprečuje poškodbe celic, na primer tiste v koži, kar vodi v gube na obrazu. Ne bodite torej presenečeni, če se vam po z rednim uživanjem pomaranč ali drugih citrusov začelo zdeti, da izgledate mlajši!

mercator pomarance rdece720 500NOVO

Ste vedeli, da ima olupek neškropljenih pomaranč še višjo vsebnost nekaterih hranil kot njihovo meso? Zato ga vključite v vašo kulinariko, toda seveda le, če prihaja z bio pomaranč.

Pomaranče vsebujejo tudi fitokemične snovi flavanone, za katere strokovnjaki ugotavljajo, da pomagajo pri preprečevanju srčnih bolezni, arterioskleroze in raka, imajo pa tudi protivnetni, protivirusni in protimikrobni učinek.

 

Vir za članek: »The Health Benefits of Oranges«, BBC Good Food, 2017

jedilnik dan 5 kosilo

Piščančje meso s pomarančo in zelenjavna solata

Piščanec in pomaranče? Seveda, če ja lahko pekinška raca s pomarančo, je lahko tudi piščanec. 

Želim pripraviti piščanca s pomarančami
dan 1 kosilo

Losos s pomarančo in ingverjem ter mešana solata iz sveže zelenjave

Razvajajte se z okusno ribo v sladki omaki s pomarančo. Odlična je za poletje. 

Želim pripraviti lososa
jogurtova torta s pomaranco 700x400 1 6

Jogurtova torta s pomarančo

Sveža, hitro pripravljena in okusna jogurtova poživitev s pomarančo vas bo navdušila. 

Zanima me recept

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se