Pojdi na pregled

Dr. Feelgood vsem moškim sporoča: "Imej »jajca« in pojdi na pregled."

Mercator pojdi na pregled 324 324

V svojem življenju sem imel, in še vedno imam, kar nekaj težav z »jajci«.

In ni me sram spregovoriti o njih. mnogi.

V mladosti so bile te težave sicer bolj vezane na mite in zablode okoli rumenjaka, ki sem jih v skladu s tedanjim prevladujočim prepričanjem o holesterolu ter v želji po zdravju (in mišicah, priznam) metal v smeti. Ko je oče našel zavržene rumenjake, mi je primazal tako močan šamar, da bi z njim najverjetneje zmagal na tekmovanju v podeljevanju zaušnic. Od takrat sem rumenjake ločil samo še v pomivalno korito, ali wc školjko, ter z vodo zakril vse sledi.

Neumnost se je kmalu končala. Že med študijem na Fakulteti za Šport se je prižgala raziskovalna iskra, ki je pri meni svetila najmočneje ravno na področju prehrane. Po pregledu strokovne literature in objektivnem zaključku je bilo razvidno že takrat, okvirnega leta 2012, če se spomnim prav, da je jajce, z rumenjakom vred, izrazito hranljivo živilo in je resnica o holesterolu drugačna, kot mislijo mnogi.

Vsem, ki vas zanima izvedeti več o tej temi, svetujem prebrati naslednji članek z naslovom: Maščobe in holesterol.

Mercator pojdi na pregled 720 500

Nadaljujem z naslednjo težavo, ki sem jo imel z jajci in je malo manj za šalo ter bistveno bolj zares. Tiče se namreč lastnih dveh, ki sta se na neki točki odločili, da ne bosta več delali, kot bi bilo treba.

Diagnozi se na srečo ni reklo rak, ampak hipogonadizem. Gre za zmanjšano izločanje spolnih hormonov in nevšečnosti, ki so povezane s pomanjkanjem testosterona.

Hipogonadizem je beseda, katere si želi naučiti pravilno izgovoriti redko kateri moški, kaj šele izvedeti o njenem pomenu. Laična pojasnitev, ki presenetljivo dobro zadane bistvo: gre za stanje, ko se ti ne dvigne niti, če bi se pred teboj ljubili Jennifer Aniston ter Eva Mendes.

Prenizke vrednosti testosterona pogosto pomenijo manj energije, slabše počutje (včasih celo depresijo), zmanjšano željo po spolnosti (ali celo erektilno disfunkcijo) ter vodijo v izgubo mišične in kostne mase. Če vas zanima izvedeti več ključnem »moškem« hormonu, vam svetujem prebrati naslednji članek: Testosteron.

Leta minevajo in kljub temu, da se je stanje odkar sem deležen terapije marginalno izboljšalo, še vedno ne štimajo počutje (energija in razpoloženje), libido in plodnost - osrčje moškega ega.

Sprašujem se; Kaj pa če? Tisti tipični kaj pa če … bi šel na pregled še preden me je pobralo do kosti in je rdeče na mojih licih nadomestilo bledo. Kaj pa če se ne bi zajebaval misleč, da sem supermen. Ampak, kot je rad rekel Čuko, moj prijatelj iz otroštva: Če bi baba imala muda, bio bi Đed (v prevodu za vse, ki ne razumete fužinščine: če bi babica imela jajca, bi bila dedek).

Kar mi preostane sedaj je predstavljati si tisto luč o kateri vsi govorijo, da naj bi se nahajala na koncu tunela, medtem ko hodim vsakih deset tednov k zdravnici po šus v rit z najdebelejšo iglo, kar sem jih videl.

To me privede do zadnje povezave z jajci v tem nenavadnem zapisu: fantje, uporabite jih in pojdite na pregled.

Mercator pojdi na pregled zadnja 720 500

Smo namreč prepogosto žrtve svojega ega, ali enostavno preveč šlampasti, in ne poskrbimo za zaščito svojega zdravja. Tako na področju doslednega upoštevanja različnih dejavnikov življenjskega sloga, kot tudi rednih obiskov zdravnika, opravljanja krvnih izvidov in preventivnih testiranj.

Kar se življenjskega sloga tiče pri Feelgood vemo reč ali dve. Pred kratkim je bil objavljen članek o pomenu gibanja in prehrane v smislu preprečevanja različnih bolezni, v katerem s sodelavcem Nenadom predstavljava ključne točke, z upoštevanjem katerih lahko naredimo največ v smislu preventive in tudi izboljšanja trenutnega zdravstvenega stanja ter počutja.

Vabljeni ste ga prebrati pod sledečo povezavo.

 

Mario Sambolec, ustanovitelj blagovne znamke Feelgood.
Nutricionist PN1 in ACA.
Trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije.
www.drfeelgood.si

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj