Piščančji mini file s prilogami

Piščančji mini file s skorjico iz pistacij, kipnik s cvetačo in pistacijami ter pesto iz praženih pistacij sta pripravili Neža in Lana iz Osnovne šole Montessori Maribor.

SEZNAM mali sefi OS MONTESSORI kvadrat
Neža in Lana, OŠ Montessori Maribor

Sestavine

Piščančji file

200 g piščančjega mini fileja, sol, poper, mleti česen, rezine pečenega pršuta, sveža nasekljana zelišča.

50g pistacij, žlička gorčice.

Za kipnik

30 g masla, 30 g moke, 360 ml mleka, 4 jajca, sol, poper, muškatni orešček, 100 g gorgonzole (ali drugega mehkega sira), 50 g drobnih cvetačnih cvetov, 25 g nasekljanih pistacij, nasekljana sveža zelišča po okusu, maslo in drobtine za modelčke.

Za pesto

100 g pistacij, šopek sveže bazilike, žlica oljčnega olja, sol, poper, 50 g naribanega parmezana.

piščančja jušna osnova po potrebi

Mali sef RECEPTI 3

Priprava

Piščančje fileje začinimo, namažemo z gorčico ter potresemo z zelišči.

Pustimo marinirati nekaj časa. Posebej pristavimo jušno osnovo. Cvetačne cvetke na hitro pokuhamo v piščančjem fondu. Odcedimo in dobro posušimo.

Pripravimo si bešamel. V kozici stopimo maslo, primešamo moko ter jo na rahlo prepražimo. Prilijemo toplo mleko ter zmešamo v gladko maso. Primešamo sir, da se razpusti, dodamo nasekljane pistacije, začinimo ter odstavimo, da se nekoliko ohladi. Medtem pripravimo modelčke za peko, jih namastimo ter potresemo z drobtinami.

Rumenjake in beljake ločimo, iz beljakov naredimo trd sneg, narahlo ga posolimo. Rumenjake postopoma vmešamo v nekoliko ohlajeni bešamel, dodamo cvetačne cvetove in sveža zelišča ter dobro premešamo. Postopoma dodajamo še 2 tretjini snega iz beljakov (1 tretjino beljakov pustimo ob strani). Pripravljeno maso nadevamo v modelčke. Modelčke napolnimo približno 1cm do roba.

Kipnike pečemo v ogreti pečici na 180°C približno 15 min.

Marinirane piščančje fileje na hitro opečemo z vseh strani v vroči ponvi. Poberemo jih iz ponve, jih ovijemo v rezine pečenega pršuta ter zložimo v pekač. V sneg, ki smo ga prej pustili ob strani, primešamo na drobno nasekljane pistacije in nekaj svežih zelišč, narahlo premešamo ter pripravljeno maso položimo na piščančje fileje. Preden jih postrežemo, jih na hitro zapečemo v vroči pečici, da sneg zakrkne, fileji pa ostanejo sočni.

Pripravimo še pesto iz pistacij. V visoko posodo paličnega mešalnika stresemo pistacije, dodamo liste sveže bazilike, parmezan in žlico oljčnega olja, začinimo po okusu ter zmiksamo v gladko maso. Postopoma prilivamo precejeno piščančjo jušno osnovo da dobimo gladko kremasto omako. Pesto nalijemo na servirni krožnik, priložimo pečene kipnike in piščančje fileje ter serviramo toplo.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj