Pirin in ovseni bio kruh

V Mercatorjevi Bio Zone ponudbi sta tudi dve vrsti kruha iz ekološke pridelave. Enega so mojstri peki zamesili iz pirine, drugega pa iz ovsene moke.

mercator ovsenikruh324 324

Pirina moka

Piro prištevamo med prvotna žita. Pri nas so jo gojili že v Valvasorjevih časih, a so jo po letu 1900 začeli opuščati. V zadnjih desetletjih so jo ponovno odkrili predvsem ekološki pridelovalci hrane in jo zdaj spet sejejo na višje ležečih predelih Koroške, gričevnatem Goričkem in na Kozjanskem. Bio pirin hlebec je zato ne samo okusen, ampak tudi dober za vaše telo.

Zrno pire ostane tudi po žetvi v plevi in je tako naravno zavarovano pred onesnaženjem, pesticidi in žuželkami. Najpomembnejša lastnost pire pa je visoka vsebnost beljakovin.

mercator pira720 500

Oves vsebuje med vsemi žiti največ v vodi topnih vlaknin.

Oves

V preteklosti je bil bolj znan kot krma, danes pa ga cenimo za ovseno kašo, ovsene kosmiče in ovseni zdrob – in seveda v kruhu. Oves je visoko hranljivo, polnovredno živilo, ki ima pomembno vlogo pri uravnoteženi prehrani. Ugodno vpliva tudi na razvoj bakterijske flore v črevesju in s tem na prebavo in imunski sistem. Dodajte vaši zdravi prehrani bio hlebec iz ovsene moke, ki ga najdete na Mercatorjevih policah in v spletni trgovini.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se