Otroci potrebujejo gibanje

Zapis je del projekta: Tek nas druži.

Gibanje je primarna potreba otroka in eno pomembnejših področij v njegovem razvoju. Kako poskrbeti, da se bo vaš otrok dovolj gibal in kako ga naučiti, da bo zdrav življenjski slog postal del njegovega vsakdana?

Mercator 324 324

Gibanje pozitivno vpliva na razvoj otrokovih mišic in okostja. Ob športnih aktivnostih se razvijajo njegove duševne in čustvene sposobnosti ter njegov odnos do sovrstnikov. Otroci, ki se redno gibajo, imajo manj težav v šoli in se lažje skoncentrirajo. Redna telesna vadba je nadvse pomembna za otrokov imunski sistem. In še in še bi lahko naštevali. Zato je toliko bolj zaskrbljujoče dejstvo, da dandanes otroci vse preveč časa preživijo sede ali leže pred televizorjem, računalnikom ali tablico. Še več, strokovnjaki ugotavljajo, da raven gibalnih sposobnosti otrok pada. V kombinaciji z nezdravo prehrano lahko pretežno pasiven življenjski stil vodi v nabiranje prekomerne teže, ta pa kasneje lahko povzroči tudi resne zdravstvene težave.

Ko se otrok giba, se zaveda svojega telesa in preizkuša česa je zmožno. Tako se razvija njegova samozavest.

Ko je vsega preveč, le gibanja premalo

Ko se starši utrujeni vrnemo iz službe, si ne želimo ničesar bolj kot tega, da bi se zleknili na kavč in za nekaj minut zaprli oči. Otroci, ki so ves dan sedeli v šoli ali sledili organizirani igri v vrtcu, pa se končno lahko igrajo brez vseh pravil. Vsaj njim se zdi tako. Včasih je dovolj že, da jim posvetimo nekaj svoje pozornosti, ki so jo pogrešali ves dan. Drugič potrebujejo zdravo malico, ne dodatnega obroka, polnega sladkorja. Največkrat pa jim manjka gibanja in proste igre. Četudi se zdi še tako mikavno, da bi otroka postavili pred televizor in ga navidez umirili, bomo dosegli veliko več, če ga peljemo ven.

Mercator otroci 720 500

Prevroče, prehladno …

Zunaj pada dež? Ali pa je morda prevroče? Prav v vseh letnih časih in ob vsakem vremenu se lahko gibamo, seveda na primerne načine. Namesto, da otroka z zgledom učimo, da je dež razlog za slabo voljo, mu obujmo gumijaste škornje, oblecimo pelerino in mu pustimo, da brezskrbno skače po lužah. Kaj vse šele lahko počnemo, ko zapade sneg! Seveda ne pozabite ob nizkih temperaturah otroka primerno obleči – oblačila naj bodo sestavljena iz več slojev, in izbrati kakovostne obutve. Če vidite, da otroka mrazi in se trese, ga odpeljite na toplo. Kaj pa, ko je zunaj prevroče? Takrat je idealna rešitev sprehod v gozd.

Skrivnostni gozd

Eden od najzanimivejših kotičkov, kamor lahko peljemo otroke na sprehod in raziskovanje, je brez dvoma gozd. V hitrem življenjskem tempu se z mestnimi otroci najpogosteje odpravimo na bližnje igrišče, s čimer seveda ni nič narobe, če ponuja dovolj raznolika igrala, je dovolj veliko in varno. Pa vendar nobeno igrišče ne more nadomestiti izkušnje, ki jo ponuja gozd. Ta je prav v vsakem letnem času in ob vsakem vremenu, celo ob različnih urah dneva drugačen. Otroku hoja po njem predstavlja izziv ter priložnost za igro in spoznavanje živali in rastlin.

Preveč zaščitniški starši

Žal pa se danes mnogi otroci ne upajo več približati žuželkam, ne upajo stopiti v blato in ne poznajo niti najbolj razširjenih rastlin. Poleg hitrega življenjskega sloga, v katerega smo vpeti, smo tudi straši pogosto del težave. V strahu, da bi se otrok poškodoval, mu ne dovolimo, da se sam spusti po toboganu ali spleza na drevo. In mu s tem delamo veliko škodo. Pustimo mu, da kdaj tudi pade, saj bo le tako spoznal svoje meje. Ne nosimo otroka, če zmore hoditi sam. Na posadimo ga v voziček vsakokrat, ko se nam mudi.

Otroci, ki se doma naučijo, da je gibanje pomemben del njihovega vsakdana, bodo tudi kasneje v življenju lažje ohranili zdrav življenjski slog.

Mercator zascitniski starsi 720 500

Kako otroke mimogrede pripraviti do gibanja?

  1. Glede na otrokovo starost in zmožnosti določite naloge, s katerimi bo prispeval k družinskim opravilom, hkrati pa se bo razgibal: sesanje, pometanje, urejanje vrta, kidanje snega ali odnašanje smeti..
  2. Ko pridete iz službe, skupaj z otroci naredite načrt, kako boste čim bolj aktivno, zabavno in predvsem skupaj preživeli urice do počitka: v vročem dnevu lahko obiščete bazen ali se s kolesi odpeljete na sladoled, pozimi se greste lahko sankat na bližnji hrib, kepat na igrišče ali v mesto na pečen kostanj.
  3. Naučite otroka, da je hoja najboljši način gibanja. Zakaj bi se peljali dve postaji z avtobusom, če lahko greste do knjižnice peš? In, zakaj bi uporabljali dvigalo, če imamo stopnice. Kdo bo prvi na vrhu?
  4. Vpišite otroka v organizirano vadbo. Majhni otroci naj poskusijo čim več različnih oblik vadbe, kasneje bodo sami ugotovili, katera je prava zanje. Predvsem skupinski športi so odlični za krepitev timskega duha in grajenje zdravih medosebnih odnosov.
  5. Si tudi vaš otrok nadvse želi imeti hišnega ljubljenčka? Pes potrebuje sprehod vsaj trikrat dnevno. Najprej ga boste morali v park voziti vi, v družbi otroka, kasneje pa naj to postane njegova naloga. Ne le, da boste tako spodbujali otrokovo gibanje, za povrh se bo naučil tudi odgovornosti za drugo živo bitje.

 

Viri: Z. Brodej in B. Pečovnik: Pomen gibanja za zdravje otrok, Gibalne dejavnosti na prostem, 2017; Gremo skupaj, NIJZ, 2019; Gibanje otrok na prostem v zimskem času, NIJZ, 2018; J. Zupančič Grašič: Za otroka naredite največ, če ga peljete ven, Delo, 2017;

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj