O zdravi prehrani

Jorg Zupan je mladi kuharski chef, lahko bi mu rekli vzhajajoča zvezda slovenskega sveta kulinarike. Svojo kuharsko pot je začel ob Binetu Volčiču in se nato učil še ob Igorju Jagodicu. Kuharsko znanje je nadgrajeval v Avstraliji, Veliki Britaniji, na Norveškem v tamkajšnjih vrhunskih restavracijah, med drugim v dveh s tremi Michelinovimi zvezdicami. Zdaj ima že svojo restavracijo.

Mercator o zdravi prehrani 324 324

Veliko je bilo rečenega na temo uravnotežene prehrane, zdrave prehrane ali kakorkoli jo kdorkoli poimenuje. Vsi se spomnimo prehranske piramide, kjer so bile žitarice, testenine, riž in krompir na najnižji stopnički, kar je pomenilo, da jih moramo zaužiti največ. Danes se je ta piramida popolnoma obrnila.

Včasih so govorili, da so vse maščobe slabe, še posebej svinjska, kar je popolna laž. Nihče ni omenjal sladkorja, sladkih pijač, predelane hrane ... Stvari so nas prehitele, tega, kar v osnovi prehrani ni potrebno, je vedno več.

Kako se potem lotiti prehrane za naše najmlajše in mladostnike? Kje začeti?

Sam nisem nutricionist, mi je pa jasnih nekaj osnov, nekaj logičnih sklepanj, nekaj pa sem tudi že prebral na to temo. Dejstvo je, da se mladostniki v razvoju prehranjujejo drugače kot tridesetletniki, ki se prehranjuje spet drugače kot šestdesetletniki. Piramida, ki določa količino proteinov, hidratov, vlaknin, vitaminov in mineralov je drugačna za vsako starostno skupino, potem pa še za vsakega posameznika posebej. Prav tako tudi količine hrane, ki jo zaužijemo.

mercator o zdravi prehrani720 500

Če je telo pod velikimi napori, kot je recimo šport, potem potrebuje več hrane količinsko in tudi kalorično. Če pa potem upoštevamo še to, da kuhamo in pripravljamo obroke s sezonskimi živili in skrbimo za kvaliteto le-teh, potem je naša prehrana lahko kaj hitro uravnotežena in zdrava. Aja, pa sladkor je absolutna "no go" cona!

O količinah zaužitega mesa in rib oziroma o vegetarijanski prehrani pa drugič. ;-)

Blog zapisi chefa Jorga so odraz njegovega razmišljanja in ne odražajo nujno stališč Mercatorja.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se