Nordijska hoja

Zapis je del projekta: Tek nas druži.

Nordijska hoja je enostavna in vsem dostopna oblika rekreacije za vse generacije ter je lahko tudi dobra oblika nabiranja kondicije za tek. Hodimo lahko po ravnih poteh ali pa se usmerimo v hojo v klanec. Da je hoja še bolj učinkovita, uporabimo palice in pričnemo z nordijsko hojo.

Mercator nordijska 324 324

Nordijska hoja je namenjena vsem, lahko jo izvajajo starejši, mlajši tekači začetniki in tudi naši najmlajši. Pri nordijski hoji poleg mišic spodnjih okončin vključujemo tudi mišice ramenskega obroča in rok. To pomeni, da vključimo več kot devetdeset odstotkov mišic našega telesa in s tem vplivamo na delovanje mišic skoraj celega telesa.

Za nordijsko hojo potrebujemo nordijske palice, ki se razlikujejo od pohodniških palic, ki jih uporabljamo v hribih. Palice so lažje za uporabo in oblikovane tako, da jih med hojo ne moremo sneti. Pašček z zanko nam omogoča prosto gibanje rok naprej in nazaj, saj so zapete z ježkom, da lahko intenzivno izvajamo korake in sproščeno držimo ročaj. Palice imajo na koncu konico, ki nam omogoča aktiven vbod palice v podlago in s tem boljši odriv naprej.

Predno se lotimo nordijske hoje, si nastavimo višino palic tako, da imam pravi kot v komolcih, nato pa si lahko pripnemo paščke na dlani. Ne pozabimo na lahkotno ogrevanje pred nordijsko hojo.
Nordijska hoja nam omogoča izboljšanje telesne drže, zmanjša pritisk na kolčni, kolenski in skočni sklep, boljšo koordinacijo gibanja rok in nog, krepi srčno žilni sistem, okrepi mišice ramenskega obroča in rok. Pravilna tehnika nordijske hoje pa nam omogoča, da je naš korak daljši, gibanje je hitrejše in težišče telesa se premakne naprej s tem pa povečamo intenzivnost hoje.

Mercator nordijska 720 500

Učinki nordijske hoje pa bodo pozitivni, če bomo korake izvajali pravilno. Pri tehniki je pomembno, da najprej premaknemo težišče telesa naprej, smo vzravnani in imamo pogled usmerjen naprej. Korake nordijske hoje prilagodimo naši hitrosti, terenu in naklonu poti. Pri nordijski hoji uporabljamo:

  • dvotaktni diagonalni korak (gibanje rok in nog je nasprotno)
  • korak s soročnim odrivom (na vsak korak vbodemo obe palici hkrati)
  • dvokorak s soročnim odrivom (na vsak drugi korak vbodemo obe palici hkrati)
  • trokorak s soročnim odrivom (na vsak tretji korak vbodemo obe palici hkrati)
  • štirikorak s soročnim odrivom (na vsak četrti korak vbodemo obe palici hkrati)

Najbolj uporaben je dvotaktni diagonalni korak s soročnim odrivom, saj pri tem izvajamo naravno nasprotno gibanje rok in nog. Korak je daljši in nam omogoča, da se z eno roko odrinemo naprej. Hitrejši in bolj aktivni so koraki s soročnim odrivom, saj pri teh za odriv uporabljamo obe roki hkrati. Pri vseh korakih je zelo pomembna koordinacija gibanja, aktiven vbod palice v tla ter intenziven odriv naprej.

Da bo nordijska hoja imela učinkovit vpliv na naše telo, moramo najprej osvojiti pravilo tehniko gibanja, tehniko korakov in uporabo palic.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se