Ne samo tek, tudi trening moči je pomemben

Zapis je del projekta: Tek nas druži.

Na poti do optimalne tekaške forme in dobrega rezultata na tekaški prireditvi je v svoje treninge pametno vključiti tudi treninge moči. Namreč pri teku se sicer razvija moč nog, zanemarljiva ni niti moč trupa pri stabilizaciji posameznega koraka. Vendar je veliko bolj učinkovito, da trening moči izvajamo kot samostojno vadbeno enoto (trening).

Mercator ne samo tek 324 324

Vadba moči (predvsem moči trupa) je pomemben del našega treninga. Močan trup nam pri teku omogoča bolj učinkovito gibanje in gibanje s pravilnejšo tehniko teka. Mišice trupa pripomorejo k stabilnosti medenice in hrbtenice. Pri vsakem koraku se sile prenašajo navzgor in nenazadnje sile koraka absorbirajo mišice trupa. Dobro razvite mišice trupa omogočajo bolj stabilen, čvrst in pokončen položaj trupa. Ta lahko odpove pri daljših tekih, kadar opazimo sključeno držo nekaterih tekačev.

Telo je močno toliko, kot je močan njen najšibkejši člen, zato pri teku ne smemo gledati le na močno srce in močne noge, temveč sta moč trupa in stabilizacija medenice pomembna člena te verige. Športniki se tega vedno bolj zavedajo in vadba trupa postaja vedno bolj pogosta v treningu tekačev. Vadba za moč trupa izboljšuje učinkovitost in je velik del preventive pred poškodbami. Moč trupa se odraža predvsem pri teku v klanec in sprintu, stabilizacije pa je ključna za teke na dolge proge in učinkovito tehniko teka.

Poleg hitrejšega, učinkovitejšega in varnejšega tekaškega koraka pa nam boljša telesna pripravljenost ponuja tudi kvalitetnejše življenje in boljše počutje.

Zanemarjanje globljega sloja mišic trupa ali neustrezna vadba (specifične vadbe za moč in stabilnost trupa) posledično pripeljeta do šibkosti mišic, kar lahko povzroči neobičajno obremenitev hrbtenice ali poškodbo hrbteničnih struktur. Te so povezane z bolečinami v spodnjem delu hrbta in slabo mišično koordinacijo.

Sodoben tekač tako vadi tudi z drugimi športi, ne samo s tekom. Dve tretjini treninga profesionalcev že zavzemajo netekaške vsebine. Glavni razlog naj bi bile varnost, preventiva in večja učinkovitost treninga. Med najpomembnejše elemente vključujemo vadbo za moč in gibljivost. Močan in dobro treniran tekač naj bi imel večjo tekmovalno učinkovitost tudi na vzdržljivostnem nivoju. Močne mišice zagotavljajo večjo stabilnost sklepom in varujejo naše kosti. Mišice in stabilnost trupa telesu nudijo trdnost, hrbtenici pa s tem zagotavljajo oporo in varnost. Brez močnega trupa, tudi mišice rok in nog ne morejo biti dovolj učinkovite.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se