Načrtujte meni za teden dni!

Pri Mercatorju smo se odločili, da pri promociji kuhanja naredimo korak naprej. S pomočjo priznane kuharske mojstrice Mojce Trnovec, žirantke v oddaji Mali šef Slovenije, raziskujemo in preverjamo male skrivnosti velikih kuharjev.

mercator mojca324 325
Mojca Trnovec, kuharska mojstrica

Neprestano se vam mudi, prostega časa pa je vse manj - hiter življenjski tempo vpliva tudi na prehranjevalne navade. Z malo domišljije in ustvarjalnosti vam bo priprava raznovrstnih jedi vzela le malo časa. Kako? Z načrtovanjem tedenskega jedilnika!

Pri Mercatorju smo se odločili, da pri promociji kuhanja naredimo korak naprej. S pomočjo priznane kuharske mojstrice Mojce Trnovec, žirantke v oddaji Mali šef Slovenije, raziskujemo in preverjamo male skrivnosti velikih kuharjev. Tokrat smo pod drobnogled vzeli, kako si lahko kuhanje olajšamo, z načrtovanjem tedenskega jedilnika. Po mnenju naše sogovornice je načrtovanje tedenskega jedilnika zabava za vso družino. Kako se ga lotiti? Preverite Mojčine nasvete!

Številne prednosti domače kuhinje!

Med številne prednosti pripravljanja hrane doma, sodi tudi ta, da vedno vemo kaj pojemo. Pri pripravi domače hrane smo med kuhanjem lahko pozorni na njeno kalorično vrednost, lahko nadzorujemo vnos soli, maščob, ne nazadnje lahko tudi veliko privarčujemo. Vsakodnevna priprava hrane seveda zahteva svoj čas za izbiro jedilnika, za nakupovanje hrane, iskanje receptov, kuhanje, postrežbo ter na koncu čiščenje kuhinje in pomivanje posode. A za načrtovanje tedenskega jedilnika ne bomo porabili veliko časa, sploh ko nam bo to zlezlo pod kožo.

mercator meni za teden dni720 500

Kako začeti?

Določite si dan in uro, ko bo potekalo vaše tedensko načrtovanje jedilnika. Družina naj skupaj sede za mizo. Vsak družinski član naj si izbere eno jed na teden, po svojem okusu! Izberite temtaske dneve - vegetarijanski dan, dan za tradicionalno slovensko hrano, dan za uravnoteženo prehrano brez sladkarij, ribji dan ali kaj podobnega. Naša sogovornica predlaga tudi, da ima prdnost pri načrtovanju jedilnika lahko, družinski član, ki recimo praznuje v prihajočem tednu. Načrtovanje obrokov ne pomeni, da morate vsak dan kuhati gurmanske čarovnije. V jedilniku vedno načrtujte nekaj hitrih in preprostih obrokov. Upoštevajte okuse vseh družinskih članov. Pomebno je le, da jedilnik pripravite vnaprej.

Napišite nakupovalni seznam

Ko boste sestavili jedilnik napišite nakupovalni seznam. Pri seznamu se osredotočite na vsak recept posebej, da česa ne pozabite. Preverite domače zaloge in preračunajte koliko česa potrebujete za vaš tedenski jedilnik. Z dobro zastavljenim nakupovalnim seznamom boste zagotovo prihranili pri času in denarju! Ko boste imeli podrobno napisan seznam, lahko na spetni strani preverite tedenske akcije in na ta način prihranite še kakšen evro.

Koliko boste odšteli za hrano

Pri načrtovanju jedilnika morate planirati tudi finance, ki joh boste namenili za hrano. Preračunajte si koliko na mesec lahko zapravite za hrano. Tako boste lažje načrtovali sestavine. Če vam kakšen mesec v budžetu kaj ostane si lahko privoščite kakšen priboljšek, ki si ga drugače ne bi.

Shranjujte jedilnike

Shranite jedilnike, da jih boste lahko znova uporabili. Ni vam potrebno vedno znova izumljati novih jedilnikov, še posebej ne takrat, ko vam primanjkuje časa ali pa si preprost želite ponoviti najljubše jedi. Iz preteklih jedilnikov lahko vzamete takšne, ki vam bodo ustrezali v tednu, ki je pred vami.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj