Načini prehranjevanja

Jorg Zupan je mladi kuharski chef, lahko bi mu rekli vzhajajoča zvezda slovenskega sveta kulinarike. Svojo kuharsko pot je začel ob Binetu Volčiču in se nato učil še ob Igorju Jagodicu. Kuharsko znanje je nadgrajeval v Avstraliji, Veliki Britaniji, na Norveškem v tamkajšnjih vrhunskih restavracijah, med drugim v dveh s tremi Michelinovimi zvezdicami. Zdaj ima že svojo restavracijo.

Mercator nacini prehranjevanja 324 324

No, po krajšem premoru (beri, zasluženem dopustu) sem spet tu. Vrnil sem se iz novega sveta, iz dežele onkraj velike luže. Pa se zato ne bi spuščal spet v temo o zdravi in uravnoteženi prehrani. Zadnjič sem obljubil nekaj misli o vegetarijanstvu in drugih načinih prehranjevanja.

Pa najprej razčlenimo in definirajmo vse prehranjevalne skupine. Na prvem mestu so … hm, recimo jim vsejedci. Vsejedci smo ljudje, ki jemo vse, zelenjavo, sadje, meso, ribe, jajca, sir, itd. Potem pa so tu vegetarijanci. To je precej velika skupina jedcev, ki se deli na manjše podskupine glede na živila, ki jih poleg rastlinske hrane vegetarijanci še uživajo. Lakto-vegetarijanstvo (uživanje tudi mleka in mlečnih izdelkov), ovo-vegetarijanstvo (uživanje tudi jajc) in lakto-ovo-vegetarijanstvo (uživanje tudi jajca, mleko in mlečne izdelke). Potem je tu še veganstvo, dieta, v kateri je le občasno dovoljen med, sicer pa gre pri tem predvsem za etične nazore in se vegani izogibajo tudi ostalih izdelkov živalskega izvora, kot so usnje, volna, krzno in podobno.

Obstajajo tudi oblike delnega vegetarijanstva, kjer ljudje lahko uživajo v nekaterih primerih tudi ribe (pesketarijanstvo), v drugih tudi piščančje meso (polotarijanstvo), v tretjih pa ribe in piščančje meso (peskepolotarijanstvo). Zelo zanimivo je opazovati, kako so se različne veje vegetarijanstva v zadnjem času precej razširile, tudi v našem okolju.

mercator nacini prehranjevanja720 500

Ljudje se za diete in različne manj posebne načine prehranjevanja odločijo iz zelo različnih razlogov, denimo zdravstvenih, etičnih ali verskih. Zato ni prav, da se kogarkoli sodi ali diskriminira na podlagi odločitve o prehranjevanju. Spoštovanje pa mora biti obojestransko, ljudje, ki se odločajo za alternativne načine prehranjevanja, pa se morajo soočiti z dejstvom, da ves svet ne bo prilagodil alternativnemu prehranjevanju in da bo treba iskati primerne rešitve. To pomeni, da ob rezervaciji mize v restavraciji opozori na prehranske specifike. To pomeni, da se ne provocira s prihodom v restavracijo, specializirano za strežbo zrezkov in predvsem mesa, in se tam zahteva vegetarijanske jedi brez prejšnje rezervacije in najave. Gostinci radi sami pri sebi diskretno brundamo: »Gost je kralj, ko se obnaša kot kralj«.

Mir, ljubezen in spoštovanje. ;-)

Blog zapisi chefa Jorga so odraz njegovega razmišljanja in ne odražajo nujno stališč Mercatorja.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj