Mladi in prehrana

Jorg Zupan je mladi kuharski chef, lahko bi mu rekli vzhajajoča zvezda slovenskega sveta kulinarike. Svojo kuharsko pot je začel ob Binetu Volčiču in se nato učil še ob Igorju Jagodicu. Kuharsko znanje je nadgrajeval v Avstraliji, Veliki Britaniji, na Norveškem v tamkajšnjih vrhunskih restavracijah, med drugim v dveh s tremi Michelinovimi zvezdicami. Zdaj ima že svojo restavracijo.

Mercator mladi in prehrana 324 324

Začel bom z mladimi, s tistimi, ki nimajo več časa za kuhanje in tudi na splošno nimajo veliko časa … študenti. Večina jih po končani srednji šoli hitro zapusti varnost domačih zidov in za seboj pusti tudi redno prehranjevanje v domači kuhinji. Skoraj vsi se izredno slabo prehranjujejo, tudi tisti, ki ostanejo doma in ne iščejo samostojnosti v študentskih domovih in stanovanjih. Slika odprtega študentskega hladilnika je po navadi sledeča: pivo, vodka, viski ali kaka druga žgana pijača, odprta pašteta, salama, steklenica vina »za špricerje«, kos mrzle pice, pivo, kokakola … itd. Pri dekletih se najde še kak jogurt in čokolada. Mislim, da je jasno … no, vsaj tako je bilo, ko sem jaz bil študent.

Večina še vedno hrano smatra le kot »gorivo«, kot neko snov, ki prekine lakoto. Pa niso čisto sami krivi. Skoraj 30 % planeta živi v vsakodnevni lakoti, po drugi strani pa se v živilskih trgovinah v »razvitem« svetu zavrača sadje, ki nima popolnega izgleda, ki je malo obtolčeno, ali zelenjavo, ki ni rasla v pravilni vertikali in je zato korenček malo ukrivljen. Prevelika količina organskih odpadkov se vsak dan pobira za restavracijami in gostilnami. Vsak dan zavržemo ogromne količine užitne hrane. Kljub temu, pa so živila postala zelo draga, predvsem tista 'kakovostna' živila. Draga je hrana, ki je boljše kakovosti, in je bolj hranilna, npr. tudi ekološka in domača zelenjava.

Mercator mladi in prehrana 720 500

Predelana hrana in živila sumljivega izvora, ki se kasneje znajdejo v poročilih, ker povzročajo razne zastrupitve, pa so še vedno poceni. Zato prav ta živila v vsakodnevno prehrano vključujejo študentje in tudi nekateri dijaki, mladi ljudje, na katerih svet stoji. No … to je mogoče pretiravanje. Bodo pa definitivno oni tisti, ki bodo jutri prevzeli krmilo družbe. Pa bodo lahko? Bodo dovolj zdravi in pri močeh?

Lakota na eni strani, na drugi pa višek hrane, a vseeno delitev na tiste, ki jedo dobro, in tiste, ki ne morejo jesti dobro in zdravo. Na eni strani lakota, na drugi pa ogromne količine zavržene hrane. Na eni strani lakota, na drugi pa kaviar, tartufi, delikatesne specialitete in paštete … Študent naj bo!

Blog zapisi chefa Jorga so odraz njegovega razmišljanja in ne odražajo nujno stališč Mercatorja.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj