Kremna česnova juha, zajčkov krožnik, pehtranovi štrukeljci

Mali sef 720x900px tekmovalci12
Nik in Naja, OŠ Preska Medvode

Sestavine in priprava

Kremna česnova juha:

-        8 glav česna

-        Sol, poper

-        Olivno olje

-        0,5l mleka

-        0,25l sladke smetane

-        100g narezane kruhove sredice ali toasta

-        Kocke kruhove skorjice

-        Timijan

 

Zajčkov krožnik:

-        Kunec,

-        Zelišča,

-        2 beljaka,

-        Sol, poper

-        Jušna zelenjava

 

Pehtranovi štrukeljci

-        350 g moke,

-        30 g olja,

-        10 g kisa,

-        100 g kisle smetane,

-        1 jajce,

-        0,8 dl mlačne vode,

-        Sol

 

Za nadev:

-        200 g skute,

-        75 g kisle smetane,

-        Sol,

-        Pehtran,

-        4 jajca in drobnjak za omleto

-         

Zelenjavni sodčki

-         različna gomoljna zelenjava

Jagodni tiramisu

 Zlati cekini:

     - 2 jajca

      - 140g sladkorja

       - 105g moke

       - vanilijev sladkor

Mascarpone krema:

Mascarpone  200g

50g sladkorja

Naribana pomarančna lupina

Jagode

Limonin sok

Sveža bazilika

Čokoladne kapljice

 

Kremna česnova juha

Česnove glave pri vrhu prerežemo tako, da so vsi česnovi stroki odprti. Posolimo, naoljimo in zavijemo v alufolijo. Pečemo v pečici približno 30min. pečen česen očistimo zunanjih ovojev. Eno glavo česna damo na stran, ker jo bomo uporabili za zajčkov nadev.

  V loncu zavremo mleko in smetano, dodamo očiščen česen, prilijemo nekoliko vode ter kuhamo do mehkega. Dodamo kruhovo sredico in svež timijan, po potrebi dolijemo še malo vode ter nekoliko pokuhamo. S pomočjo paličnega mešalnika juho spiriramo in jo precedimo. Po okusu jo še začinimo in postrežemo z na maslu popečenimi krušnimi kockami.

 

Zajčkov krožnik

Zajčka očistimo in razkosamo. Hrbtni del očistimo kosti tako, da ne poškodujemo hrbtnih filejev, prav tako se mora trebušna koža držati hrbtišča. Zajčku odrežemo tudi zadnje krače. Ostale dele zajca očistimo kosti. Kosti lepo popražimo, dodamo jušno zelenjavo ter prilijemo vodo in skuhamo osnovo.

Očiščeno meso zmeljemo skupaj z zelišči, beljaki in pečenim česnom v gladko kremo, jo začinimo z soljo in poprom. Nadev nabrizgamo na ledveni del zajčka. Tesno ovijemo v rolado, solimo in popramo, ter jo položimo na z maslom pomaščeno alufolijo. Tako pripravljeno rolado opečemo z vseh strani na vroči ponvi. V isti ponvi popečemo še začinjeno kračo. Ko je meso lepo zapečeno mu prilijemo nekoliko jušne osnove ter do mehkega podušimo.

 

Pehtranovi štrukeljci:

Zgnetemo gladko in voljno testo in ga pustimo počivati. Med tem pripravimo nadev iz skute, pehtrana in kisle smetane. Skuto s kislo smetano pretlačimo in dodamo sol po okusu. Vmešamo narezan svež pehtran. Jajca stepemo in pripravimo sočno in zračno omleto. Zavijemo v štrukelj, ga narežemo na kolobarje približno 3-4cm in postavimo v rahlo namaščene modelčke za peko. Pečemo na temperaturi 180°C približno 15min. 

 

Glazirana gomoljna zelenjava:

Gomoljno zelenjavo oblikujemo v male sodčkaste oblike in jih na hitro skuhamo v zajčji osnovi. Odcedimo jih ter na hitro popečemo na vroči ponvi. Začinimo po okusu.preostalo jušno osnovo zreduciramo do želene gostote.

 

Jagodni tiramisu

Jajca skupaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto umešamo. Dodamo moko in zmešamo v gladko penasto maso. Pustimo počivati cca 15min, da moka nabrekne. Iz mase s pomočjo žlice na pekač ki smo ga obložili s peki papirjem oblikujemo tanke okrogle oblate. Pečemo jih na temperaturi 180°C do zlato rumene barve oz. do takrat ko so lepo hrustljavi. Ohladimo.

Mascarpone penasto umešamo s sladkorjem in nastrgano pomarančno lupino. Po potrebi primešamo nekoliko sladke smetane.

Jagode narežemo na male kocke, jih potresemo s sladkorjem ter narezano svežo baziliko. Pustimo nekaj minut, da se jagode zmarinirajo.

Na servirni krožnik izmenično postavljamo zlate cekine, kremo ter jagode, potresemo s čokoladnimi kapljicami ter ponovimo.

Okrasimo z jagodami in baziliko.

Mali sef 720x540px 10 oddaja jedi Nik Nika3
Mali sef 720x540px 10 oddaja jedi Nik Nika7
Mali sef 720x540px 10 oddaja jedi Nik Nika9

Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.

Prijavite se